'Visualiseren vereist voorbereiding' - Een gesprek met Heidi Deijkers
Integraal samenwerken aan de Omgevingswet. Daaraan levert het Serviceteam Rijk een belangrijke praktische bijdrage als het gaat om digitalisering. Wij spraken hierover met Heidi Deijkers bij Serviceteam Rijk.
Wat is de toegevoegde waarde van geo-informatie voor de Omgevingswet?
Het helpt natuurlijk enorm als bij een vergunningaanvraag zoveel mogelijk informatie letterlijk in kaart kan worden gebracht. Op die manier wordt snel duidelijk wat precies de (on)mogelijkheden zijn voor de betreffende vergunningaanvraag. Denk bijvoorbeeld aan een gebied met een beschermde dijk. Daar is niet alles zomaar toegestaan. De toepassing van geo-informatie, waarbij het dus gaat om informatie over bepaalde locatie, maakt het mogelijk om die informatie op de kaart te zetten. Zonder geo-informatie is het niet mogelijk om digitale kaarten te laten zien.
Het is het moeilijk geo-informatie en regels te koppelen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)? Hoe is dat toch gelukt?
Het is zeker gelukt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Omgevingsregeling die nu al in het DSO op een oefenomgeving staat.
Het gaat erom dat iedere regel gekoppeld wordt aan gebied waar die regel geldt. Dat gebied kan ook heel Nederland zijn. Je moet vooral erg opletten of een gebied aan de juiste regel wordt ‘geplakt’. Essentieel is dus dat je bij het opstellen van ieder omgevingsdocument (zoals Omgevingsregeling of Omgevingsvisie) van te voren goed nadenkt wat precies de ‘boodschap’ is die getoond moet worden. Welke stukken tekst horen bij welke gebieden? Op die manier wordt het geheel goed leesbaar in het DSO en komt de toepassing van geo-informatie goed tot zijn recht.
Maar het is natuurlijk niet helemaal nieuw. Het digitaal in kaart brengen van ruimtelijke plannen is bestaande praktijk. Kijk maar eens op de website Ruimtelijkeplannen.nl. Nieuw is dat je die kaarten nu ook in de Officiële Bekendmakingen kunt raadplegen.
Nu is er sprake van 1 aanleverkanaal. Via de Landelijke Voorziening Bekendmaken en Beschikbaar stellen wordt die informatie doorgeleid naar Officiële Bekendmakingen en het DSO. Om informatie aan te kunnen leveren is plansoftware nodig. Daarin wordt de koppeling tussen tekst met geometrie gemaakt. Op dit moment doen we dit handmatig. Het Serviceteam hoopt eind dit jaar ook over werkende plansoftware te beschikken, zodat dit wat makkelijker gaat.
Wat is precies jouw rol in het Serviceteam?
Het Serviceteam digitaliseert alle omgevingsdocumenten van het Rijk. Zoals bijvoorbeeld de algemene maatregel van bestuur (AMvB), de Omgevingsregeling, het Projectbesluit, Omgevingsvisie, Programma’s en Natura 2000-besluiten. We adviseren rijkspartijen over het maken en aanleveren van zowel de tekst als geo-informatie, want daaraan zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden. Wij doen een check op de aangeleverde digitale kaarten en we denken mee bij het oplossen van praktische problemen die zich daarbij voordoen.
Kun je iets vertellen over de match tussen rijksregels en geo-informatie in de context van de Omgevingswet?
Zoals ik al aangaf, wordt in het Ruimtedomein geo-informatie al langer toegepast. De AMvB Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) en de ministeriële regeling Barro waren ook al gedigitaliseerd met geo-informatie. Dat betekent dat die informatie makkelijk kon worden overgenomen. Maar alle beperkingengebieden zijn nu in kaart gebracht (met name door Rijkswaterstaat en ProRail) en ook digitaal op de kaart beschikbaar.
Hoe werk je samen met andere departementen. Wat doe jij voor hén?
Ik bied hen vooral advies over hoe ze geo-data zouden kunnen opbouwen - en of die overeenkomt met de tekst. Heb je bijvoorbeeld te maken met een situatie waar iets is toegestaan of waar een verbod geldt? Dit kan een tegenovergesteld beeld opleveren. En ik ondersteun andere departementen ook bij het aanleveren van documenten.
Wat vind je het leukste in je werk?
Het leuke is de mix aan werkzaamheden. De combinatie van het bieden van hulp, uitzoekwerk en andere klussen. Ik ben overigens ook werkzaam in het team Juridisch instrumentarium Omgevingswet. Daar ben ik meer bezig met beleid. Dat biedt voordelen. We zijn nu bezig met een test met een voorbereidingsbesluit. Dus ik weet wat inhoudelijk speelt en ik ken de praktijk van het implementeren van geo-informatie.
Wat is de grootste uitdaging voor 2023?
We zijn al een heel eind op weg. Maar voor het Serviceteam Rijk ligt er nog genoeg werk. Dan gaat het vooral om de implementatie van de rijksregelgeving in het DSO, zoals de algemene maatregelen van bestuur (AMvB's). De vele wijzigingen en het handmatig invoeren maken dit proces lastig en tijdrovend. Dat vormt de grote uitdaging voor dit jaar. Daarnaast is het implementeren van de plansoftware ook een tijdrovend proces.
