Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Ervaringen van anderen 
  4. Praktijkverhalen 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Baanbrekend Landschap Wierden

Gepubliceerd op 10 april 2017

Met dikke stapels papier en alles dichttimmeren bereik je niets. Iets voor elkaar krijgen is mensenwerk.

In de gemeente Wierden krijgt Jan ten Tije de ruimte voor mensenwerk. Met zijn verhaal over Baanbrekend Landschap vertelt Jan, beleidsmedewerker landelijk gebied, hoe hij waarde creëert voor mens en natuur. Lees zijn verhaal over écht willen en gewoon dóén. En wat het effect daarvan is op de politieke agenda. Waar er ruimte ontstaat voor nog grotere ambities: een nieuwe vorm gebiedseconomie die bijdraagt aan het welzijn mens én natuur.

Ik stel mezelf altijd de vraag: Hoe zou ik behandeld willen worden? En zo ga ik om met iedereen met wie ik samenwerk. Het draait om mensen. Dat strookt niet altijd met de overheidscultuur, waar het toetsen van de regeltjes en protocollen soms belangrijker lijkt. Maar het houdt mij wel scherp. De Commissaris van de Koning is net zo belangrijk als de mensen die op zoek zijn naar werk! Ik probeer mijn werk daarom ook zo lang mogelijk buiten de ambtelijke procedures te houden. Met dikke stapels papier en alles dichttimmeren bereik je namelijk niets. Ik ga eerst op zoek naar de verbinding tussen de mensen en het werk dat ik doe.

wierden

Hoe het begon

Mijn participatieverhaal start in 2015 toen we de handen ineen sloegen om mensen in de bijstand te helpen aan regulier werk door hen op te leiden tot professionals in het groen. Mensen krijgen weer perspectief en leren hoe leuk het is om lekker buiten bezig te zijn. En dat werkt. Het is mooi om te zien hoe mensen individueel groeien en gelukkiger worden. En wat dat betekent voor hun gezinnen en omgeving. Dat vind ik echte waarde-creatie. In het programma Baanbrekend (Landschap), werk ik samen met collega’s van de gemeente Wierden, mensen van Landschap Overijssel, AOC Oost en de Coöperatieve Samenleving. We zijn een echte Coalition of the Willing en dat is de basis!

Omdat Baanbrekend Landschap zo succesvol is willen de burgemeester en de verantwoordelijk wethouder nu door met het project. Ik vind dat wel bijzonder, want Baanbrekend werd bij aanvang van de collegeperiode in geen enkel programma genoemd. Door écht te willen en gewoon te dóén hebben we als samenwerkende partijen het project, of eigenlijk meer deze manier van werken, op de politieke agenda gezet.

Participatie-avonturen

Ik word gezien als één van de drijvende krachten achter Baanbrekend Landschap en Baanbrekend. Ik krijg steeds meer vragen. Ze weten me allemaal te vinden. Het is belangrijk dat je het vertrouwen krijgt van het college, de wethouder en het management. Het vertrouwen om het op je eigen manier te doen, zonder eerst dikke nota’s te hoeven schrijven. Ik krijg dat vertrouwen. We hebben meer collega’s nodig die begrijpen op welke manier je dingen voor elkaar kunt krijgen. En je moet het samen doen. Je moet elkaar wat gunnen en gebruikmaken van elkaars expertise en sterke kanten.

wierden2

Gebiedswaarde boekhouding

De ambitie van Baanbrekend is om deze nieuwe werkwijze vanuit gelijkwaardige samenwerking in de regio op te schalen met behulp van een gebiedswaarde boekhouding. En dat is toe te passen op allerlei onderwerpen, van krimp en levensloopbestendig wonen tot natuur en landschap. Waardoor een nieuwe vorm gebiedseconomie ontstaat die bijdraagt aan het welzijn mens én natuur!

Een economie die voor banken en verzekeraars interessant is om in te investeren. Zo hoeven we geen subsidiepotjes aan te spreken! Sterker nog, we kunnen zo publiek geld besparen. De betrokkenheid van de provincie is belangrijk. Eerder lukte het niet om het provinciebestuur te betrekken, nu krijgen we de hulp van enkele ambtenaren die deze kans willen grijpen.

Camping Onbestemd

We hebben met allerlei betrokkenen een weekend gekampeerd. Om tijdens het weekend speerpunten en ambities te verkennen voor de toekomst van het Reggedal (onderdeel van Baanbrekend). Begeleid door Bureau Ruimtereizigers hebben we samen met bewoners, samenwerkingspartners en bestuurders het landschap beleefd. We zijn op bezoek gegaan bij buurtgenoten (bewoners en ondernemers). Zij vertelden ons wat voor hen belangrijk is en waar zij zich zorgen over maken. Op basis van de verhalen van de buurtgenoten, hebben we nagedacht over de toekomst van het Reggedal. Het was een inspirerende reis.

camping onbestemd blok

Waardevol aan Camping Onbestemd vond ik de ongebruikelijke samenstelling van de groep op een ongebruikelijke plek. Inwoners, beleidsmakers, bestuurders en ondernemers waren elkaars gelijke, waardoor er open en inspirerende gesprekken ontstonden. De gesprekken gingen door tot laat in de avond. Een groot deel van de deelnemers bleef slapen.

Camping Onbestemd - Reggedal 17-18 september 2016

Leerervaringen

Wat is prettig vind is dat ik een enorme ruimte en vrijheid krijg van bestuurders en management. Dit voelt echt als steun. Tegelijk vinden zij het experimenteren ook soms lastig. Want zodra het concreet wordt, wordt het spannend. Dat merkte ik bijvoorbeeld bij het regelen van de vergunningen voor de Camping Onbestemd. Het idee was om te gaan kamperen in de natuur, op een plek waar je volgens het bestemmingsplan niet mag komen. Ik heb me de blaren op de tong gepraat om te laten zien dat we op een veilige en natuurvriendelijke manier het terrein zouden gebruiken. Uiteindelijk was het allemaal toch te spannend en heeft de overnachting op een reguliere camping plaatsgevonden.


Verteld door

Jan ten TijeJan ten Tije

Beleidsmedewerker landelijk gebied Gemeente Wierden

én groene campinghouder

jten.Tije@wierden.nl

Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg