Flevoland timmert aan de Omgevingswet met de Vierdag
Stilstaan bij alle mijlpalen die zijn bereikt. In dat teken stond de Vierdag van het Platform Omgevingswet Flevoland in Lelystad. Daar werd dinsdagmiddag 31 januari 2023 op inspiratievolle wijze gevierd dat Flevoland op koers ligt voor de Omgevingswet. Marjolein Jansen, programma-directeur-generaal Ruimtelijke Ordening bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, en de kersverse directeur Kees Keuzenkamp van het programma Aan de slag met de Omgevingswet proefden de sfeer en lieten zich bijpraten.

Thematafels maken het concreet
Zo’n 150 aanwezigen van alle betrokken 12 overheden in de jongste provincie van Nederland maakten die middag de Omgevingswet concreet. Dat deden beleidsmakers, initiatiefnemers, handhavers, vergunningverleners, communicatiedeskundigen en medewerkers uit andere disciplines. Ze schoven aan bij diverse thematafels (de Keten Carrousel) en stelden vast wat nog moet gebeuren voor een betere onderlinge samenwerking. Ook het bedrijfsleven was vertegenwoordigd. Het gesprek met hen ging vooral over de klant centraal zetten en wat dit betekent bij de inrichting van de dienstverlening en werkprocessen.
Piet van Dijk, wethouder in Lelystad, zag de Omgevingswet voor z’n ogen al in werking: ‘We spreken bij de Keten Carrousel met elkaar over alle vernieuwing, we wisselen ideeën uit en we zijn aan het netwerken. Dát vormt de dynamiek van de Omgevingswet die je tot stand brengt en dat is al winst.’
Samen werken aan betere dienstverlening
In de plenaire sessie aan het begin van de middag werd gesproken over integraliteit. Dat gebeurde in een panel met programma-directeur-generaal Marjolein Jansen en haar gesprekspartners. Dat waren gedeputeerde van de provincie Flevoland Gebke van Gaal, dijkgraaf waterschap Zuiderzeeland Hetty Klavers, concerndirecteur Digitale Stad van de gemeente Almere Liesbeth Pot en onafhankelijk voorzitter Platform Omgevingswet Flevoland Gerd de Kruif. Tijdens de sessie sprak het panel samen met de zaal over het verbeteren van de dienstverlening. Daarbij ging het om issues als de communicatie tussen beleidsafdelingen bij een gemeente. Meer en betere participatie aan de voorkant met overheden en bedrijfsleven vormde eveneens een gespreksonderwerp.
Marjolein Jansen stipte tijdens de sessie het belang van duurzame samenwerking aan. ‘Bij samenwerking geldt ook: samen uit, samen thuis.’ Met die woorden moedigde ze de zaal aan om in aanloop naar de inwerkingtredingsdatum de energie en het enthousiasme vast te houden. ‘Het is goed om nu vooruit te gaan met de focus op de voorbereiding van inwerkingtreding van de Omgevingswet.’
Andere mindset
Bij de aparte sessie tussen de aanwezige bestuurders en directeuren vormden de bestuurlijke uitdagingen onderwerp van gesprek. Daarbij ging het onder meer over het werken als 1 overheid om de dienstverlening aan initiatiefnemers te verbeteren. Daarvoor is een andere mindset en cultuurverandering nodig werd geconcludeerd. Men moet niet alleen oog hebben voor het eigen belang van een gemeente, waterschap of departement, maar ook voor het belang van de buren. Dat vraagt om onderling vertrouwen en samen risico’s durven nemen: wat goed is voor de Noordoostpolder is ook goed voor Almere.
Een droom realiseren
Aan het einde van de middag werden de resultaten van de thematafels besproken. Daaruit kwam onder meer naar voren dat lerend vermogen binnen overheidsorganisaties een aandachtspunt vormt, net als fysiek oefenen met het Digitaal Stelsel Omgevingswet. Tevens werd geconcludeerd dat bij participatie maatwerk nodig is, waarbij inlevingsvermogen goed van pas komt. Zo komt het bedrijfsleven niet bij een gemeente langs om een vergunning aan te vragen maar om een droom te realiseren, gaf de thematafel Bedrijfsleven aan de zaal mee. Klaas van der Kamp van Dura Vermeer Bouw benadrukt dit: ‘Het brede vooroverleg is hierbij echt van belang en het liefst fysiek.’ In de komende periode gaan de partners in Flevoland met de conclusies aan de slag. Voor een betere dienstverlening aan inwoners en bedrijven.