Ga naar de inhoud
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Implementatie wet 
  4. Routeplanners 
  5. Gezamenlijke Route 2022 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact

DSO-LV PRE


Toelichting op de mijlpalen in de plannen en planningen van de ontwikkelaars van de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) op weg naar invoering van de Omgevingswet.

Route 2022 dso-lv pre spoor april 2022Klik voor een vergroting (afbeelding: Route 2022 dso-lv pre spoor april 2022)

Download de volledige Route 2022 (pdf, 330 kB) (versie 1 april 2022)

Toelichting op de mijlpalen voor DSO-LV PRE (pre-omgeving van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet)

Toelichting DSO-LV PRE

Nr.

Status

Spoor

Mijlpaal

Beschrijving

1

Afgerond

Generiek

Testfaciliteiten leveranciers

Faciliteiten die softwareleveranciers de mogelijkheid bieden om hun software onafhankelijk van hun klanten (gemeenten, provincies, waterschappen) te testen. Hier is al het een en ander voor beschikbaar gesteld. Op dit moment wordt onderzocht wat hiervoor aanvullend nog nodig is.

2

Afgerond

Generiek

Concurrent versioning

De landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) ondersteunt naast elkaar verschillende releases van de standaarden: de laatst gepubliceerde en de voorlaatste. Op grond van nieuwe afwegingen die in interbestuurlijk verband zijn gedaan, is besloten deze mijlpaal op te schorten tot het eerste kwartaal van 2022 of ten minste tot het moment dat de B-release van STOP wordt geïmplementeerd in de hele DSO-keten.

3

Generiek

Gebruikservaringen verwerkt

Er is al een feedbackproces ingericht voor de centrale verwerking van gebruikersfeedback; dit verloopt via het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). De verwachting is dat als (veel) meer organisaties gaan oefenen er ook meer feedback op het functioneren zal komen. De meest urgente feedback wordt zo mogelijk nog voor inwerkingtreding verwerkt. Voor het overige is het verbeteren op basis van gebruikerservaringen een continu proces.

4

Afgerond

Planvorming

Validatieservice PRE

De validatieservice valideert of aangeboden STOP-XML-berichten voldoen aan alle eisen om verwerkt te kunnen worden in de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) en de landelijke voorziening van het DSO. Deze service groeit mee met de toename van functies in de landelijke voorziening van het DSO. Ook in het 3e kwartaal van 2021 wordt de validatieservice nog verder verbeterd.

5

Afgerond

Planvorming

Intrekken of vervangen PRE

De pre-omgeving van de landelijke voorziening van het DSO ondersteunt het muteren van een omgevingsdocument door het intrekken en vervangen van de gehele regeling, op basis van de A-release van STOP-TPOD.

6

Afgerond

Planvorming

TPOD's Instructie, Voorbereidingsbesluit

De TPOD Instructie is gereed en geïmplementeerd. De TPOD Voorbereidingsbesluit is ook geïmplementeerd, maar vraagt nog aanpassingen. Deze zullen na oktober 2021 worden gerealiseerd.

7

Afgerond

Planvorming

Basismutaties

De pre-productieomgeving van de landelijke voorziening van het DSO ondersteunt het wijzigen van een omgevingsdocument voor zover dit de basismutaties betreft (ook wel de tijdsopvolgende basismutatie genoemd) op basis van de A-release van STOP-TPOD.

8

Afgerond

Planvorming

TPOD Natura 2000, Ontwerpregeling

De TPOD Natura 2000 en de Ontwerpversies van andere TPOD's zijn met het halen van deze mijlpaal gereed.

9

Afgerond

Planvorming

Plan gereed voor grootschalig oefenen

Het DSO bevat de functionaliteiten die minimaal nodig zijn om grootschalig (dat wil zeggen met tientallen) overheidsorganisaties te kunnen oefenen.

10

Afgerond

Planvorming

TPOD Reactieve interventie, Programma

De TPOD's Reactieve interventie en Programma zijn gereed. In het 3e kwartaal van 2021 wordt getest of deze ook in de keten al goed werken. Als hier nog aanpassingen voor nodig zijn dan worden die in het 4e kwartaal van 2021 gerealiseerd.

11

Planvorming

Productieversie Plan gereed

De functionaliteiten die nodig zijn bij inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn beschikbaar en het DSO is klaar om in de productieomgeving te gebruiken. Het daadwerkelijk beschikbaar stellen van functionaliteiten in productie hangt soms af van de inwerkingtreding van de wet (bijvoorbeeld voor het indienen van een aanvraag).

12

Afgerond

VTH

Gereed voor oefenen

De koppelvlakken en functies voor de VTH-keten in de landelijke voorziening van het DSO werken voldoende om zinvol te kunnen aansluiten op en oefenen met de voorziening. Onder meer het koppelvlak voor aanvragen, meldingen en informatieplichten functioneert. Ook de meeste functies voor checken en aanvragen in het loket werken. (Maar nog niet álle functies die nodig voor inwerkingtreding (IWT) zijn bij deze mijlpaal gerealiseerd, waaronder instellen behandeldienst). Inmiddels is duidelijk geworden dat ook functionaliteit voor urgente planontwikkeling moet worden gerealiseerd. Deze functionaliteit was niet gedefinieerd in het IWT-niveau.

13

Afgerond

VTH

Eerste fase PDC Samenwerkfunctionaliteit

De Samenwerkfunctionaliteit (SWF) wordt uitgebreid met een Producten- en dienstencatalogus (PDC) waarin het samenwerkingsproces beschreven wordt en waarin kan worden aangegeven welke samenwerkingsdiensten een bevoegd gezag aanbiedt.

14

Afgerond

VTH

VTH gereed voor grootschalig oefenen

Het DSO bevat de functionaliteiten die minimaal nodig zijn om grootschalig (dat wil zeggen met tientallen) overheidsorganisaties te kunnen oefenen.

15

VTH

Productieversie VTH gereed

De functionaliteiten die nodig zijn bij inwerkingtreding van de Omgevingswet, zijn beschikbaar. Het DSO is klaar om in de productieomgeving te gebruiken. Het daadwerkelijk beschikbaar stellen van functionaliteiten in productie hangt soms af van de inwerkingtreding van de wet (bijvoorbeeld voor het indienen van een aanvraag).

16

Afgerond

Toepasbare regels

Gereed voor oefenen

De koppelvlakken en functies voor toepasbare regels in de landelijke voorziening van het DSO werken voldoende om hier te kunnen oefenen. Het STTR (Standaard Toepasbare Regels)-koppelvlak is stabiel en geïmplementeerd in de voorziening.

17

Afgerond

Toepasbare regels

TR gereed voor grootschalig oefenen

Het DSO bevat de functionaliteiten die minimaal nodig zijn om grootschalig (dat wil zeggen met tientallen) overheidsorganisaties te kunnen oefenen.

18

Toepasbare regels

Productieversie TR gereed

De functionaliteiten die nodig zijn bij inwerkingtreding van de Omgevingswet zijn beschikbaar en het DSO is klaar om in de productieomgeving te gebruiken. Het daadwerkelijk beschikbaar stellen van functionaliteiten in de productieomgeving hangt soms af van de inwerkingtreding van de wet (bijvoorbeeld voor het indienen van een aanvraag).

19

Nieuw

VTH

Functionaliteit meervoudig voorbereidingsbesluit gereed

Het voorbereidingsbesluit dient meervoudig te kunnen werken. Dat wil zeggen dat een provincie of het Rijk voor meerdere gemeenten tegelijkertijd een voorbereidingsbesluit moet kunnen nemen. Met deze mijlpaal wordt de functionaliteit hiertoe opgeleverd.

20

Nieuw

Planvorming

Plan-Planfunctionaliteit beschikbaar voor volledig zelfstandig oefenen, inclusief Downloadservice en Validatieservice

Met deze functionaliteit ontstaat de mogelijkheid om omgevingsplannen tussen verschillende planleveranciers uit te wisselen. Dit komt vooral stedenbouwkundige bureaus ten goede, omdat zij veelvuldig omgevingsplannen (of versies daarvan) uitwisselen met hun opdrachtgevers/overheden. Overheden hebben vaak verschillende softwareleveranciers en daarmee verschillende softwareproducten, die deze uitwisseling nu niet ondersteunen.

Download

  • Download de volledige Route 2022 (pdf, 330 kB) (versie 1 april 2022)

Zie ook

  • Lijst met gebruikte afkortingen

Terug naar de overzichtspagina met de volledige Route 2022

Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

PDF maken

  • PDF maken

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst! Kijk voor uitleg van de wet- en regelgeving en inhoudelijke thema’s ook op iplo.nl .

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg