Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Implementatie wet 
  4. Routeplanners 
  5. Gezamenlijke Route 2022 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

DSO-LV PROD


Doordat de inwerkingtreding van de Omgevingswet is uitgesteld, vinden er verschuivingen plaats in de geplande mijlpalen. Daarom werken we aan een nieuwe Hoofdroute voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Deze nieuwe Hoofdroute wordt binnenkort op de website gepubliceerd.

Toelichting op de mijlpalen in de plannen en planningen van de ontwikkelaars van de productieomgeving van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV), op weg naar invoering van de Omgevingswet.

route 2022 dso-lv-prod spoor september 2022Klik voor een vergroting (afbeelding: route 2022 dso-lv-prod spoor september 2022)

Download de volledige Route 2022 (pdf, 326 kB) (versie 1 september 2022)

Toelichting op de mijlpalen voor DSO-LV PROD (productieomgeving van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet)

Toelichting DSO-LV PROD
Nr. Spoor Mijlpaal Beschrijving

1

Generiek

Productieomgeving (initiële versie)

De initiële versie van de productieomgeving van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) is beschikbaar en operationeel. Deze versie omvat alleen het koppelvlak voor omgevingsdocumenten (juridische regels, visie op basis van STOP0.98) en de Viewer. Nog NIET: checken, opstellen, aanvragen en indienen. Deze omgeving zal stapsgewijs uitgroeien tot een volwaardige productieomgeving.

2

Generiek

Document Viewer: Proof of Concept gereed

In het eerste kwartaal van 2022 wordt de laatste hand gelegd aan een prototype van een Viewer die zich richt op ontsluiting van integrale regelingen (omgevingsdocumenten). Het verschil met de Viewer Regels op de kaart in de landelijke voorziening van het DSO is dat het daar gaat om informatie op maat op een locatie. In het prototype gaat het om complete geconsolideerde regelingen.

3

Planvorming

Kunnen ontsluiten AMvB's en Ministeriële Regeling in LVBB

Met het realiseren van deze mijlpaal is ondersteuning in de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) van alle typen Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB's) en de Ministeriële Regeling gereed: Invoeringsbesluit, Besluit activiteiten leefomgeving (Bal), Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en Omgevingsbesluit.

4

Planvorming

Productieondersteuning voor (ontwerp-) omgevingsverordening

Voor de provincies is een eerste versie van de ontwerp-omgevingsverordening gerealiseerd. Hiermee kunnen provincies in de productieomgeving hun ontwerp-omgevingsverordening voor inspraak publiceren. Die wordt dan later vervangen door de complete ontwerpregeling.

5

Planvorming

Productieondersteuning voor Natura 2000, Omgevingsverordening

Met de koepels moeten afspraken gemaakt worden wanneer ondersteuning van de verschillende TPOD-standaarden in de productieomgeving nodig is. Zo kan die ondersteuning in de keten naar behoefte worden opgeschaald.

6

Planvorming

Programma, Reactieve interventie

Met de koepels moeten afspraken gemaakt worden wanneer ondersteuning van de verschillende TPOD-standaarden in de productieomgeving nodig is. Zo kan die ondersteuning in de keten naar behoefte worden opgeschaald.
Reactieve interventie kan niet eerder dan na inwerkingtreding. Programma vraagt alleen nog bestuurlijke vaststelling.

7

VTH

Samenwerken aan behandelen (via API)

De eerste versie van de Samenwerkfunctionaliteit (SWF) is beschikbaar in de productieomgeving van de landelijke voorziening van het DSO. Overheden kunnen de functionaliteit vanaf dit moment gebruiken in hun productieprocessen. De SWF maakt samenwerking tussen bestuursorganen onderling en tussen bestuursorganen en ketenpartners mogelijk, om zo de behandeling van een verzoek te ondersteunen en de doorlooptijd van de behandeling te verkorten. De SWF maakt het mogelijk om documenten uit te wisselen. En actieverzoeken tussen de deelnemers aan de samenwerking onderling uit te zetten. Deze mijlpaal betreft het gebruik van de Samenwerkfunctionaliteit via VTH-systemen, dus niet direct via het Omgevingsloket.

8

VTH

Samenwerken aan behandelen (via loket)

Met deze mijlpaal worden de schermen opgeleverd waarmee medewerkers in hun werkomgeving kunnen werken. Hiermee worden processen ondersteund voor het samenwerken tussen bevoegd gezag en behandeldiensten voor aanvragen in de portalen van de bevoegd gezagen. De oplevering per medio mei 2021 betreft een eerste oplevering. De functionaliteit is nog niet in volle omvang beschikbaar. Samenwerken via het loket zal na deze eerste oplevering nog worden doorontwikkeld.

10

VTH

Checken, aanvragen en melden via loket vrijgegeven in productie

Vanaf 1 januari 2023 kan iedereen via het Omgevingsloket een check uitvoeren of een aanvraag of melding indienen. De aansluiting in de productieomgeving op deze services kan ruim van tevoren beproefd worden, maar wordt vanwege de wettelijke grondslag pas per 1 januari 2023 beschikbaar gesteld.

11

VTH

Ontvangen aanvragen en meldingen via services vrijgegeven in productie

Met het realiseren van deze mijlpaal kunnen de VTH-systemen aanvragen of meldingen verzenden en ontvangen volgens het STAM-koppelvlak. De functionaliteit is vanaf de datum van inwerkingtreding voor iedereen die ermee gaat werken, beschikbaar. Dit kan niet eerder zijn dan het moment waarop de wet in werking treedt. Op dit moment kan al wel in de productieomgeving aangesloten worden op deze koppelvlakken en kunnen deze aansluitingen worden getest.

12

Toepasbare regels

TR aanleveren en wijzigen

Met deze mijlpaal wordt het mogelijk voor bevoegd gezagen om met de koppelvlakken STAM en STTR aan te sluiten op de productieomgeving. Alle overheden kunnen nu hun toepasbare regels aanleveren aan de productieomgeving. (Voorwaarde is dat de bijbehorende juridische regels al eerder in de productieomgeving geladen zijn.)

14

Generiek

Document Viewer beschikbaar

Naast de Viewer Regels op de Kaart van DSO-LV wordt voor de juridische praktijk een aparte documentgerichte viewer ontwikkeld. Zie ook mijlpaal 2. Hiermee kunnen eenvoudig de op een locatie toepasselijke regels worden geraadpleegd. Daaruit kan worden afgeleid welke activiteiten ter plaatse al dan niet zijn toegestaan.

15

Planvorming

Functionaliteit tijdreizen beschikbaar

Dit is een nieuwe functionaliteit waarbij straks teruggekeken kan worden welke regels op een bepaalde plek golden op datum x in het verleden (tot uiterlijk de datum inwerkingtreding).

Download

  • Download de volledige Route 2022 (pdf, 326 kB) (versie 1 september 2022)

Zie ook

  • Lijst met gebruikte afkortingen
  • Route 2022: actuele status van de mijlpalen per kwartaal (peildatum: 1 juli 2022)
  • Route 2022: actuele status van de mijlpalen per laan (peildatum: 1 juli 2022)

Terug naar de overzichtspagina met de volledige Route 2022

Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg