Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Implementatie wet 
  4. Routeplanners 
  5. Gezamenlijke Route 2022 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Gemeenten


Doordat de inwerkingtreding van de Omgevingswet is uitgesteld, vinden er verschuivingen plaats in de geplande mijlpalen. Daarom werken we aan een nieuwe Hoofdroute voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Deze nieuwe Hoofdroute wordt binnenkort op de website gepubliceerd.

Toelichting op de mijlpalen in de plannen en planningen van de gemeenten op weg naar invoering van de Omgevingswet.

route 2022 gemeente spoor september 2022Klik voor een vergroting (afbeelding: route 2022 gemeente spoor september 2022)

Download de volledige Route 2022 (pdf, 326 kB) (versie 1 september 2022)

Toelichting op de mijlpalen voor de gemeenten

Toelichting Gemeenten

Nr.

Spoor

Mijlpaal

Beschrijving

1

Omgevingsplan

Uitgangspunten proces bepaald

De gemeente heeft de uitgangspunten voor het opstellen en wijzigen van omgevingsplannen bepaald. Dit houdt in dat voor het planproces een aantal keuzes is gemaakt die het minimumniveau moeten borgen.

2

Omgevingsplan

Werkende aansluiting PRE STOP

De gemeente beschikt over een werkende Standaard officiële publicaties (STOP)-aansluiting op de oefenomgeving (of pre-omgeving) van de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).

3

Omgevingsplan

Uiterste start inrichten, beproeven en oefenen

De gemeente beschikt over plansoftware en is in staat om en bezig met het planproces in te richten (eigen specifieke situatie), te beproeven (op uitvoerbaarheid) en te oefenen (bekwamen). Wanneer de gemeente gebruikmaakt van een stedenbouwkundig planbureau, zal dit inrichten en beproeven in samenspraak met het bureau plaatsvinden.

4

Toepasbare regels (TR)

Werkende aansluiting PRE STTR

De gemeente beschikt over een werkende Standaard toepasbare regels (STTR)-aansluiting op de oefenomgeving (of pre-omgeving) van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV).

5

Omgevingsplan

Start urgente planwijzigingen

Wijzigingen in het omgevingsplan die kort na 1 juli 2022 ter inzage worden gelegd, worden voorbereid volgens de regels en techniek van de Omgevingswet. Rekening houdend met de daarvoor benodigde termijnen en lokale variabelen, is het denkbaar dat in het 4e kwartaal van 2021 wordt gestart met de formele voorbereidingsstappen voor deze procedure.

6

Omgevingsplan

Werkende aansluiting PROD STOP

De gemeente beschikt over een werkende STOP-aansluiting op de productieomgeving van de LVBB/DSO-LV.

7

Toepasbare regels

Werkende aansluiting PROD STTR

De gemeente beschikt over een werkende STTR-aansluiting op de productieomgeving van de landelijke voorziening van het DSO.

8

Omgevingsplan

Kunnen wijzigen

De gemeente is in staat om wijzigingen in het omgevingsplan met bijbehorende toepasbare regels (TR) op te (laten) stellen en te publiceren conform de eisen en standaarden van de Omgevingswet (minimale actie 14).

9

VTH

Uitgangspunten proces bepaald

De gemeente heeft de uitgangspunten voor administratieve en dienstverleningsprocessen in de VTH-keten bepaald. Dit houdt in dat voor het vergunningenproces een aantal keuzes is gemaakt die het minimumniveau moeten borgen.

10

VTH

Uiterste start inrichten, beproeven en oefenen

De gemeente beschikt over VTH-software en is in staat om en bezig met het VTH-proces in te richten (eigen specifieke situatie). Wanneer de gemeente gebruikmaakt van een behandeldienst, zal dit inrichten in samenspraak met deze dienst plaatsvinden.

11

VTH

Werkende aansluiting PRE STAM/SWF

De gemeente beschikt over een werkende Standaard aanvragen en melden (STAM)-aansluiting op de oefenomgeving (of pre-omgeving) van de landelijke voorziening van het DSO. Ook is de gemeente, voor zover relevant, op de juiste wijze gekoppeld aan de Samenwerkfunctionaliteit (SWF). Of technisch in staat om die te gebruiken.

12

VTH

Uiterste start beproeven en oefenen

De gemeente is na het inrichten in staat om en bezig het proces en de software te beproeven (op uitvoerbaarheid) en te oefenen (bekwamen). Wanneer de gemeente gebruikmaakt van een behandeldienst, zal dit beproeven in samenspraak met deze dienst plaatsvinden.

13

VTH

Werkende aansluiting PROD STAM/SWF

De gemeente beschikt over een werkende STAM-aansluiting op de productieomgeving van de landelijke voorziening van het DSO. Ook is de gemeente, voor zover relevant, op de juiste wijze gekoppeld aan de Samenwerkfunctionaliteit. Of technisch in staat om die te gebruiken.

14

VTH

Samenwerkingsafspraken (extern) in concept gemaakt

Alle gemeenten hebben met hun ketenpartners in regionaal verband (provincies, waterschappen, omgevingsdiensten, GGD en veiligheidsregio's, et cetera) in concept samenwerkingsafspraken gemaakt. Het gaat dan onder andere over betrokkenheid bij het omgevingsoverleg, het samenwerken aan toepasbare regels en vergunningaanvragen en de taken die bij de omgevingsdiensten worden belegd.

15

VTH

Kunnen behandelen aanvragen en meldingen

Gemeenten zijn nu volledig in staat om te voldoen aan de minimale eisen voor vergunningen, meldingen en informatieplichten (minimale acties 2 tot en met 11 en in het bijzonder 2, 3, 4).

16

VTH

TH-processen operationeel

De processen voor toezicht en handhaving (TH) zijn gereed en ingeregeld, inclusief de processen voor de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) (minimale acties 12 en 13).

17

VTH

Samenwerkingsafspraken (extern) definitief gemaakt

Met het realiseren van deze mijlpaal is er een definitieve versie van de samenwerkingsafspraken die gemeenten in regionaal verband hebben met hun ketenpartners (provincies, waterschappen, omgevingsdiensten, GGD en veiligheidsregio's, et cetera). Zie ook mijlpaal 14.

18

Toepasbare regels

TR bruidsschat aangepast aan lokale regelgeving

De toepasbare regels uit de bruidsschat zijn aangepast aan de lokale regelgeving van de gemeente. Daarnaast is de productieomgeving van de landelijke voorziening van het DSO gevuld met deze toepasbare regels.

19

VTH

Instellen behandeldienst in PROD

Gemeenten kunnen de behandeling van vergunningaanvragen, meldingen en andere verzoeken uitbesteden aan een behandeldienst. Zo kan een omgevingsdienst of samenwerkingsverband namens hen aanvragen en meldingen ontvangen en behandelen. Met het realiseren van deze mijlpaal hebben de gemeenten in de productieomgeving aangegeven welke behandeldiensten welke taken namens hen uitvoeren.

Download

  • Download de volledige Route 2022 (pdf, 326 kB) (versie 1 september 2022)

Zie ook

  • Lijst met gebruikte afkortingen
  • Startpunt voor Gemeenten
  • Route 2022: actuele status van de mijlpalen per kwartaal (peildatum: 1 juli 2022)
  • Route 2022: actuele status van de mijlpalen per laan (peildatum: 1 juli 2022)

Webcollege

In een webcollege worden het ontstaan, de opbouw en het gebruik van de roadmap (de gezamenlijke en gemeentelijke) toegelicht.

youtube

Terug naar de overzichtspagina met de volledige Route 2022

Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg