Ga naar de inhoud
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Implementatie wet 
  4. Routeplanners 
  5. Gezamenlijke Route 2022 
  6. Hoofdroute 2022 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact

Hoofdroute 2022


Toelichting op de mijlpalen en periodes in de Gezamenlijke Hoofdroute 2022 op weg naar invoering van de Omgevingswet.

Route 2022 Hoofdroute april 2022Klik voor een vergroting (afbeelding: Route 2022 Hoofdroute april 2022)

Download de volledige Hoofdroute 2022 (pdf, 101 kB) (versie 1 april 2022)

Toelichting op de mijlpalen en periodes van de Hoofdroute 2022

Toelichting op de Hoofdroute 2022

Mijlpaal/periode

Beschrijving

Voorhang Koninklijk Besluit (KB)

Om de Omgevingswet op 1 januari 2023 in werking te kunnen laten treden, moet het ontwerp van het Koninklijk Besluit (KB) waarin deze datum is vastgelegd, worden voorgehangen bij beide Kamers. Het ontwerp van het Koninklijk Besluit is inmiddels, op 24 februari 2022, bij beide Kamers voorgehangen.

Proceduretijd voorbereidingen gebiedsontwikkeling volgens de Omgevingswet

Tijdige publicatie van het KB ten behoeve van het vaststellen van de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet biedt voldoende basis om plannen voor gebiedsontwikkeling in procedure te brengen, al dan niet via TAM-IMRO. Voor de gebiedsontwikkelingsprocessen dient minimaal een half jaar voor inwerkingtreding (IWT) de datum definitief vast te liggen, dat wil zeggen uiterlijk 1 juli 2022.

DSO- LV (laatste IWT-functionaliteit)

In april 2022 worden de laatste functionaliteiten van programma increment 21 (PI‑21) opgeleverd. Daarmee is de laatste geplande functionaliteit opgeleverd die nodig is voor inwerkingtreding (IWT), conform het AcICT-advies.
PI-22 en PI-23 worden benut voor het verder verbeteren van de stabiliteit, voor bug fixing en voor noodzakelijke wijzigingen (changes) naar aanleiding van gebruikerservaringen. (Zie de Aan de slag-website voor een beschrijving van de IWT-functionaliteit.)

Stabiliseringsperiode DSO-LV

Na de oplevering van de laatste PI-21-functionaliteiten in april 2022 worden in principe geen nieuwe functionaliteiten meer ontwikkeld vóór inwerkingtreding. Hiermee start de 'stabiliseringsperiode'.

In een interbestuurlijke notitie wordt beschreven wat de voorwaarden zijn waaronder uitzonderingen mogelijk zijn: bijvoorbeeld zaken die voortkomen uit het indringend testen of het inregelen en oefenen, of uit de al vastgestelde issuelijst. Wijzigingen kunnen alleen worden doorgevoerd op basis van interbestuurlijke besluitvorming.

Indringend testen van de hele keten

In opvolging van het AcICT-advies zullen we een aangescherpte aanpak voor de teststrategie vormgeven. De gezamenlijke inzet is erop gericht om vanaf april 2022 te starten met het indringend testen. In de teststrategie wordt opgenomen dat er een aparte, onafhankelijke, testketenregisseur komt.

Daarnaast is onderdeel van de strategie dat we testexpertise zullen inbrengen bij bevoegd gezagen om zo in samenspraak te komen tot goede en voldoende complexe testcasussen. Met leveranciers wordt gesproken om ze in dit traject te betrekken.
Het indringend testen zal niet alleen over de plan-kant gaan, maar ook de VTH-keten meenemen.

DSO-ketens (laatste IWT-functionaliteit)

De planning van de softwareleveranciers die is gericht op oplevering per 1 juli 2022 ten aanzien van de planketen, is uitgangspunt. In het kader van de Collectieve Voorwaarden-projecten is eerder al een concept uitgewerkt en ingeregeld. Dit concept zorgt ervoor dat in nauwe samenwerking met leveranciers tot een 'basischeck' op geleverde software wordt gekomen. Doel hiervan is issues zo snel mogelijk op het spoor te komen, gezamenlijk op te lossen en de oplossingen breed beschikbaar te stellen. Alle partijen kunnen de betreffende issues op die manier voorkómen. Dit versnelt de softwareontwikkeling over alle partijen heen. Dit traject is al enige tijd (succesvol) gaande en loopt onverminderd door.

Op basis van de resultaten van de fase Indringend testen van de hele keten zullen softwareleveranciers ook na 1 juli 2022 nog wijzigingen in de lokale software moeten doorvoeren. Dit geldt zowel voor de plansoftware als de VTH-software. Welke wijzigingen dat zijn kan nu uiteraard nog niet worden aangegeven.

Indien op enig moment blijkt dat door leveranciers elementen niet of niet tijdig kunnen worden geleverd, moeten tijdelijke alternatieve maatregelen (TAM) of workarounds worden ingezet.

Oefenen en inregelen op niveau inwerkingtreding

Het uitgangspunt is om vanaf 1 juli 2022 (een half jaar voor inwerkingtreding) te oefenen en in te regelen met de gehele keten op inwerkingtredingsniveau. We zetten gezamenlijk in op maatregelen om het oefenen en inregelen beter te faciliteren. Bijvoorbeeld door de mogelijkheden te creëren om functioneel beter te kunnen oefenen én door het aanbieden van oefenomgevingen. In de laatste PI-planning is de ketenomgeving opgenomen om te worden geleverd in april 2022. Hiermee wordt de oefenomgeving (pre-productieomgeving) ontlast, zodat daar meer ruimte is om te oefenen en in te regelen. Verdere mogelijkheden om het oefenen beter te faciliteren, worden onderzocht.

Keuzemoment bevoegd gezagen voor alternatieven

Inwerkingtreding met een werkend stelsel betekent dat de landelijke voorzieningen op juridisch houdbare wijze samenwerken met decentrale voorzieningen. Dat wil zeggen dat de landelijke voorziening van het DSO (DSO-LV), de wet- en regelgeving en de rijkscontent (juridisch houdbaar) moeten samenwerken met de decentrale software via leveranciers én met de decentrale content in de (omgevings)verordeningen en het omgevingsplan, de bruidsschat en de toepasbare regels.
Daar waar zich knelpunten voordoen die de werking van het stelsel belemmeren, moeten maatregelen getroffen worden. Dat kunnen maatregelen zijn op het hoofdspoor richting inwerkingtreding (vastgelegd in Route 2022). En het kunnen tijdelijke alternatieve maatregelen zijn.

Download

  • Download Hoofdroute 2022 (pdf, 101 kB) (versie 1 april 2022)

Zie ook

  • Lijst met gebruikte afkortingen
  • Gezamenlijke Route 2022

Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

PDF maken

  • PDF maken

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst! Kijk voor uitleg van de wet- en regelgeving en inhoudelijke thema’s ook op iplo.nl .

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg