Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Implementatie wet 
  4. Routeplanners 
  5. Gezamenlijke Route 2022 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Provincies


Doordat de inwerkingtreding van de Omgevingswet is uitgesteld, vinden er verschuivingen plaats in de geplande mijlpalen. Daarom werken we aan een nieuwe Hoofdroute voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Deze nieuwe Hoofdroute wordt binnenkort op de website gepubliceerd.

Toelichting op de mijlpalen in de plannen en planningen van de provincies op de weg naar invoering van de Omgevingswet.

route 2022 provincie spoor september 2022Klik voor een vergroting (afbeelding: route 2022 provincie spoor september 2022)

Download de volledige Route 2022 (pdf, 326 kB) (versie 1 september 2022)

Toelichting op de mijlpalen voor de provincies

Toelichting Provincies

Nr.

Spoor

Mijlpaal

Beschrijving

1

Verordening + Visie

Start opstellen

Alle provincies starten met het opstellen van de omgevingsverordening en omgevingsvisie. Nadruk ligt hierbij (in de meeste gevallen) op 'droogzwemmen': oefenen met digitalisering is nog beperkt.

2

Verordening + Visie

Start oefenen digitaliseren

Alle provincies gaan oefenen met het digitaliseren van de omgevingsverordening (inclusief het opstellen van toepasbare regels) en de omgevingsvisie. Totdat software voor intrekken en vervangen beschikbaar is, zal oefenen in eerste instantie beperkt blijven tot het aanleveren van de initiële versie.

3

Verordening + Visie

Start procedure ontwerp-omgevingsverordening

Provincies starten voor de omgevingsverordening de formele procedure. Dat betekent dat de ontwerp-omgevingsverordening wordt vastgesteld en ter inzage wordt gelegd. Publicatie van de ontwerp-omgevingsverordening vindt plaats in de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) (en daarmee in de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV)). Hiermee worden ook de instructieregels voor gemeenten en waterschappen bekendgemaakt.

4

Verordening + Visie

Werkende aansluiting PRE

Alle provincies hebben een werkende aansluiting op de landelijke voorziening van het DSO op basis van de dan geldende Standaard officiële publicaties (STOP). Zij beschikken bij deze mijlpaal over software die ook het intrekken en vervangen van de regeling ondersteunt. Zo kan gestart worden met het opstellen van de verordening die in procedure gebracht zal worden.

5

Verordening + Visie

Besluitvorming en bekendmaking

In alle provincies hebben de Provinciale Staten de verordening en visie vastgesteld na de daarvoor geldende procedure en bekendgemaakt in LVBB (en daarmee in de landelijke voorziening van het DSO).

6

Verordening + Visie

Kunnen nemen voorbereidingsbesluit

Alle provincies zijn in staat om een voorbereidingsbesluit te nemen, conform de procedures van de Omgevingswet. Ook zijn ze in staat om dit voorbereidingsbesluit in LVBB (en daarmee in de landelijke voorziening van het DSO) te publiceren.

7

Projectbesluit

Start oefenen

Alle provincies starten met het uitwerken en oefenen van het proces omtrent het projectbesluit.

8

Projectbesluit

Kunnen toepassen procedure

Alle provincies zijn in staat om de regels voor het projectbesluit toe te passen conform de Omgevingswet.

9

Projectbesluit

Start oefenen digitaliseren

Alle provincies starten met het digitaal oefenen van het projectbesluit. Provincies en samenwerkingspartners beschikken over de software die (in de basis) ook bedoeld is om mee in werking te treden. De basisprocessen zijn geïmplementeerd in de software. En er kan nu echt samen met ketenpartners digitaal worden geoefend en geleerd.

10

Projectbesluit

Kunnen publiceren

Alle provincies kunnen het projectbesluit digitaal publiceren. Hiervoor moet er een werkende aansluiting zijn op STOP van de landelijke voorziening van het DSO. (Zie ook mijlpaal 4.)

11

Programma

Start oefenen

Alle provincies starten met het uitwerken en oefenen van het proces omtrent het programma.

12

Programma

Start oefenen digitaliseren

Alle provincies starten met het digitaal oefenen van het programma. Provincies en samenwerkingspartners beschikken over de software die (in de basis) ook bedoeld is om mee in werking te treden. De basisprocessen zijn geïmplementeerd in de software. En er kan nu echt samen met ketenpartners digitaal worden geoefend en geleerd.

13

Programma

Kunnen publiceren

Alle provincies kunnen de programma's digitaal publiceren. Hiervoor moet er een werkende aansluiting zijn op STOP van de landelijke voorziening van het DSO. (Zie ook mijlpaal 4.)

14

VTH + TR

Uitgangspunten proces bepaald

Alle provincies hebben de concept-uitgangspunten en concept-inrichtingskeuzen voor de VTH-processen onder de Omgevingswet bepaald, zodat gestart kan worden met het uitwerken en oefenen van de processen en met het maken van interbestuurlijke afspraken.

15

VTH + TR

Start digitaal oefenen VTH inclusief partners

Alle provincies starten met het digitaal oefenen van VTH (STAM) en toepasbare regels (STTR) waar nodig in gezamenlijkheid met samenwerkingspartners (Rijk, gemeenten, omgevingsdiensten, et cetera). Daartoe is een werkende aansluiting op STAM noodzakelijk. (Zie ook mijlpaal 16.)

16

VTH + TR

Werkende aansluiting PRE

Alle provincies hebben VTH-systemen geschikt voor de uitvoering van de Omgevingswet, met een werkende aansluiting op STAM.

17

VTH + TR

Samenwerkingsafspraken (extern) in concept gemaakt

Alle provincies hebben met hun ketenpartners (gemeenten, omgevingsdiensten, et cetera) in concept samenwerkingsafspraken gemaakt. Het gaat dan onder andere over betrokkenheid bij het omgevingsoverleg, het samenwerken aan toepasbare regels en vergunningaanvragen en de taken die bij de omgevingsdiensten worden belegd.

18

VTH + TR

Arrangement uitvoeringsdiensten gereed

Alle provincies hebben de afspraken met uitvoeringsdienst(en) (bestuurlijk) vastgelegd en bekrachtigd.

19

VTH + TR

Kunnen behandelen van aanvragen en meldingen

Alle provincies zijn in staat om aanvragen en meldingen vanuit de landelijke voorziening van het DSO (STAM) te ontvangen, en deze te beoordelen en verwerken conform de eisen van de Omgevingswet (zie de bijbehorende minimumeisen). Daarnaast zijn de toepasbare regels (indieningsvereisten, op basis van de omgevingsverordening) gereed.

20

VTH + TR

Werkende aansluiting PROD STAM

Alle provincies hebben VTH-systemen geschikt voor de uitvoering van de Omgevingswet, met op de productieomgeving een werkende aansluiting op STAM.

21

Plan

Werkende aansluiting PROD STOP

Alle provincies hebben plansystemen geschikt voor de uitvoering van de Omgevingswet, met op de productieomgeving een werkende aansluiting op STOP.

22

VTH

Instellen behandeldienst in PROD

Provincies kunnen de behandeling van vergunningaanvragen, meldingen en andere verzoeken uitbesteden aan een behandeldienst. Zo kan een omgevingsdienst of samenwerkingsverband namens hen aanvragen en meldingen ontvangen en behandelen. Met het realiseren van deze mijlpaal hebben de provincies in de productieomgeving aangegeven welke behandeldiensten welke taken namens hen uitvoeren.

23

VTH + TR

Samenwerkingsafspraken (extern) definitief gemaakt

Met het realiseren van deze mijlpaal is er een definitieve versie van de samenwerkingsafspraken die provincies in regionaal verband hebben met hun ketenpartners (gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten, et cetera). Zie ook mijlpaal 17.

Download

  • Download de volledige Route 2022 (pdf, 326 kB) (versie 1 september 2022)

Zie ook

  • Lijst met gebruikte afkortingen
  • Startpunt Implementatie voor provincies
  • Lijst met gebruikte afkortingen
  • Route 2022: actuele status van de mijlpalen per kwartaal (peildatum: 1 juli 2022)
  • Route 2022: actuele status van de mijlpalen per laan (peildatum: 1 juli 2022)

Terug naar de overzichtspagina met de volledige Route 2022

Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg