Route 2022 voor bedrijven
Route 2022 voor bedrijven is een roadmap voor de invoering van de Omgevingswet. De roadmap geeft de mijlpalen en activiteiten aan die van belang zijn voor het bedrijfsleven op de weg naar inwerkingtreding van de Omgevingswet.
- Bekijk de Route 2022 voor bedrijven.
- Download de Route 2022 voor bedrijven (pdf, 214 kB) (versie 27 april 2022).
Mijlpalen en activiteiten op de Route 2022 voor bedrijven
- Route 2022 voor bedrijven is afgestemd op de andere roadmaps voor de invoering van de Omgevingswet, zoals de Gezamenlijke Route 2022 en de Gezamenlijke Hoofdroute. De Gezamenlijke Route 2022 en de Gezamenlijke Hoofdroute zijn opgesteld door alle bij de invoering van de Omgevingswet betrokken partijen.
- In de Gezamenlijke Route 2022 zijn voor het bedrijfsleven met name relevant:
BZK/R&L/STR
mijlpalen in het kader van wetgeving van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie/Ruimte & Leefomgeving/Serviceteam RijkDSO-LV PRE
mijlpalen, gerealiseerd door het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening van het DSODSO-LV PROD
mijlpalen, gerealiseerd door het DSO op de productieomgeving van de landelijke voorziening van het DSO
- Naast mijlpalen vanuit de Gezamenlijke Route 2022 bevat de Route 2022 voor bedrijven ook mijlpalen en activiteiten specifiek ontwikkeld voor of van toepassing op het bedrijfsleven. Deze zijn aangegeven met
en
.
Bekijk de toelichting op de mijlpalen en activiteiten van Route 2022 in relatie tot het bedrijfsleven
Doelen van de roadmap
De roadmap Route 2022 voor bedrijven biedt:
- inzicht in wanneer wetgeving en onderliggende besluiten en regelingen digitaal beschikbaar zijn in het DSO/Omgevingsloket. Het DSO/Omgevingsloket zorgt er onder meer voor dat bedrijven wetgeving, omgevingsbesluiten en plannen kunnen raadplegen. In het Omgevingsloket kunnen bedrijven met behulp van toepasbare regels en vragenbomen checken of er een vergunningsplicht, meldplicht of informatieplicht geldt voor een voorgenomen activiteit. Ook kunnen ze checken of er bepaalde maatregelen op maat van toepassing zijn. Het DSO/Omgevingsloket wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet het loket waar bedrijven hun vergunningaanvragen kunnen indienen.
- inzicht in wanneer welke content (centraal) beschikbaar komt voor oefenen in het DSO/Omgevingsloket. Het programma DSO ondersteunt en begeleidt brancheorganisaties van het bedrijfsleven bij het oefenen met het DSO/Omgevingsloket om eraan bij te dragen dat bedrijven voorbereid zijn op het gebruik van het DSO.
- inzicht in ondersteunende activiteiten (zoals werkplaatsen, campagnes, informatiebijeenkomsten) die beschikbaar zijn voor het bedrijfsleven.