Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Implementatie wet 
  4. Routeplanners 
  5. Gezamenlijke Route 2022 
  6. Route 2022 voor bedrijven 
Menu
  • Home
  • Bijeenkomsten
  • Actueel
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Toelichting Route 2022 in relatie tot het bedrijfsleven


Toelichting op de mijlpalen en activiteiten voor het bedrijfsleven op weg naar invoering van de Omgevingswet.

  • Download de Route 2022 voor bedrijven (pdf, 214 kB) (versie 27 april 2022)

Route 2022 voor bedrijven: 2020 en 2021

Route voor bedrijven historisch overzicht van de jaren 2020 en 2021Klik voor een vergroting (afbeelding: Route voor bedrijven historisch overzicht van de jaren 2020 en 2021)

Route 2022 voor bedrijven: 2022

Route 2022 voor bedrijven voor het jaar 2022Klik voor een vergroting (afbeelding: Route 2022 voor bedrijven voor het jaar 2022)

Legenda bij de Route 2022 voor het bedrijfsleven

Groene driehoek die een mijlpaal op de BZK-laan weergeeft Mijlpaal, gerealiseerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), die relevant is voor het bedrijfsleven in het kader van wetgeving. Zie voor een toelichting: de laan BZK/R&L/STR in Route 2022.

Blauwe driehoek die een mijlpaal op de DSO PRE-laan weergeeft Mijlpaal, gerealiseerd door het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op de oefenomgeving (pre-productieomgeving), die relevant is voor het bedrijfsleven. Zie voor een toelichting: de laan DSO-LV PRE in Route 2022.

Zeegroene driehoek die een mijlpaal weergeeft op de DSO PROD-laan Mijlpaal, gerealiseerd door het DSO op de productieomgeving, die relevant is voor het bedrijfsleven. Zie voor een toelichting: de laan DSO-LV PROD in Route 2022.

Gele cirkel die een mijlpaal of activiteit voor bedrijven weergeeft Mijlpaal, waaraan individuele bedrijven en brancheverenigingen een bijdrage kunnen leveren/mee kunnen werken. (Een toelichting vindt u in de tabel op deze pagina.)

Oranje ruit die een bijeenkomst van COGO weergeeft Oranje ruit die een bijeenkomst van NWOG weergeeft Periodieke bijeenkomsten in het kader van communicatie en participatie, te weten bijeenkomsten COGO (Centraal Operationeel Gebruikersoverleg) en NWOG (tactisch Netwerkoverleg Gebruikers).

Blauwe ruit die een Inspiratiedag van het programma Aan de slag met de Omgevingswet weergeeft Periodieke bijeenkomsten in het kader van communicatie en participatie, te weten de landelijke Inspiratiedagen Implementatie Omgevingswet, georganiseerd door programma Aan de slag met de Omgevingswet

Toelichting bij mijlpalen en activiteiten voor het bedrijfsleven

Toelichting bij mijlpalen en activiteiten voor het bedrijfsleven

Nr.

Spoor

Mijlpaal

Beschrijving

Oranje ruit die een bijeenkomst van COGO weergeeft

Oranje ruit die een bijeenkomst van NWOG weergeeft

Blauwe ruit die een Inspiratiedag van het programma Aan de slag met de Omgevingswet weergeeft

Communicatie & Participatie

COGO-bijeenkomsten
NWOG-bijeenkomsten
Inspiratiedagen

Ieder kwartaal vindt er een bijeenkomst plaats van het Centraal Operationeel Gebruikersoverleg (COGO). Ook is er ieder kwartaal een bijeenkomst van het tactisch Netwerkoverleg Gebruikers (NWOG). Tijdens deze bijeenkomsten worden vertegenwoordigers van het bedrijfsleven inhoudelijk meegenomen in de ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en in de ondersteuningsmogelijkheden die er zijn voor bedrijven in voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet. Doelstelling van deze bijeenkomsten is om – naast het informeren op proces en inhoud – de betrokkenheid van het bedrijfsleven (gehoord worden, erkend worden, betrokken worden en oefenen) vorm en inhoud te geven. Meer informatie of aanmelden? Mail de secretaris Jan Stufken, jan.stufken@kadaster.nl.
Daarnaast organiseert het programma Aan de slag met de Omgevingswet eens per kwartaal een Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet. Tijdens deze dagen zijn er vaak ook workshops met als specifieke doelgroep het bedrijfsleven. U kunt ook de opnames van eerdere workshops over de Omgevingswet en het bedrijfsleven terugkijken. 
Ook de tweewekelijkse sprintdemo’s van het programma zijn toegankelijk voor het bedrijfsleven.

1

Techniek

Start PoC Open Stelsel API’s

Bedrijven die gebruik willen maken van het Open Stelsel/API's (Application Programming Interfaces) moeten een aanmeldprocedure doorlopen en machtigingen kunnen regelen. En ze hebben begeleiding nodig bij het aansluiten op de oefenomgeving (pre-productieomgeving) en vervolgens op de productieomgeving van het DSO.
Vanaf deze datum ontwikkelen verschillende softwareleveranciers proof of concepts (PoC). Deze helpen bij de aanmeldprocedures specifiek voor het bedrijfsleven/grootverbruikers om met API's aan te sluiten op het Open Stelsel voor Derden van de landelijke voorziening van het DSO (DSO-LV). Ook helpen ze om te oefenen met het DSO/Omgevingsloket en het Open Stelsel. Dat gebeurt ook met API’s (zowel voor individueel oefenen als voor oefenen via de werkplaatsaanpak).

2

Techniek

Voorbeeld-omgevingsplan op demo-omgeving DSO gepubliceerd

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft, in samenwerking met stedenbouwkundig adviesbureaus, een aantal voorbeeld-omgevingsplannen gepubliceerd op de demo-omgeving van het DSO. Het stedenbouwkundig werkveld kan deze voorbeeld-omgevingsplannen gebruiken. Bevindingen worden bijgehouden en gedeeld.

3

Communicatie & Participatie

Verbinden & Feedback

Vanaf 1 januari 2021 zorgen het programma Aan de slag met de Omgevingswet en Informatiepunt Leefomgeving (IPLO) ervoor dat vragen en bevindingen vanuit het bedrijfsleven worden doorgezet naar de juiste 'tafels' en mensen om te verbinden met de juiste DSO-/Aan de slag-counterpart of koepel. Operationele bevindingen waar u op stuit tijdens het oefenen of testen, kunt u via het contactformulier melden aan IPLO (in verband met achterliggende meldingenregistratie en afhandelprocessen). Andere zaken zoals grote lijnen, zorgen, ontwikkelingen kunt u mailen aan Roland Willemsen (implementatiemanager DSO Bedrijfsleven), roland.willemsen@minbzk.nl.

4

Communicatie & Participatie

Online bannercampagne Omgevingswet en aanvullende acties

Vanaf oktober 2022 start een online bannercampagne om specifieke sectoren uit het bedrijfsleven op maat te informeren. Voorafgaand aan de bannercampagne worden op diverse online platforms advertorials en animaties geplaatst om onderwerpen zoals het Omgevingsloket en participatie bij het bedrijfsleven onder de aandacht te brengen.

5

Communicatie & Participatie

Themabijeenkomst Participatie bedrijfsleven

Voor deelnemers van COGO en NWOG werd begin februari 2022 een themabijeenkomst participatie voor het bedrijfsleven georganiseerd. Informatie is beschikbaar via de secretaris Jan Stufken, jan.stufken@kadaster.nl.

6

Communicatie & Participatie

Start Inventarisatietraject DSO/Omgevingsloket bij stakeholders

In de periode maart tot medio mei 2022 loopt een stakeholder-inventarisatietraject rondom het DSO/Omgevingsloket. Hiermee krijgen we meer inzicht in aandachtspunten voor en vragen over het DSO bij belangenorganisaties en individuele bedrijven die met het DSO/Omgevingsloket te maken hebben. Het bedrijfsleven, belangenorganisaties, programma Aan de slag, de DSO-beheerorganisatie en (koepels van) bevoegd gezagen nemen deel aan deze dialoog. Het doel van het inventarisatietraject is om verwachtingen over en weer rondom de ingebruikname van het DSO bij de inwerkingtreding van de Omgevingswet helder te krijgen en te managen.

7

Communicatie & Participatie

Eindrapportage Inventarisatietraject DSO/Omgevingsloket bij stakeholders

Dit inventarisatietraject ronden we af met een eindrapportage die we aanbieden aan de planning van DSO. Met het oog op de naderende datum van inwerkingtreding van de wet is de afspraak gemaakt dat tot aan inwerkingtreding vooral wordt gewerkt aan stabiliteit en performance van het DSO (stabiliseringsperiode). Er worden in deze periode geen nieuwe functionaliteiten ontwikkeld. Voor oplossing van zaken die de inwerkingtreding kunnen bemoeilijken, blijft uiteraard wel ruimte.
Onderwerpen die in de dialoog aan de orde komen en die geen betrekking hebben op (optimalisatie van) het DSO worden gebruikt om de informatievoorziening voor stakeholders te verbeteren.

8

Oefenen

Start DSO-Werkplaatsen bedrijfsleven

Het bedrijfsleven kan oefenen met het DSO in de DSO-werkplaatsen voor het bedrijfsleven. Een werkplaats is een manier om in een paar sessies met inhoudelijke en technische begeleiding concreet te oefenen met het DSO/Omgevingsloket én ervan te leren.

9

Oefenen

Verdieping DSO-Werkplaatsen;
Draaiboek Werkplaats
beschikbaar

Het Startpakket inclusief handboek (hoe organiseer ik een werkplaats in 5 stappen) ten behoeve van het grootschalig oefenen door het bedrijfsleven is beschikbaar. Het gaat zowel om zelfstandig oefenen als om het begeleid oefenen in werkplaatsen. Het bedrijfsleven kan op verschillende manieren oefenen:

  • bedrijf in de rol van initiatiefnemer
  • bedrijf in de rol van adviseur van een overheid bij behandelen van vergunningaanvragen (via de Samenwerkfunctionaliteit)
  • stedenbouwkundig adviesbureaus (ontwikkeling in samenwerking met VNG).

Het meedoen aan werkplaatsen wordt zeer aanbevolen. Los daarvan: iedere DSO-werkplaats die met een branche wordt uitgevoerd, gaat over een casus die die branche zelf heeft ingebracht. Bovendien publiceert de branche de resultaten ervan.

10

Oefenen

Train de trainer-mogelijkheid voor klikdemo’s beschikbaar

Met deze mijlpaal komen train de trainer-sessies voor zelfklikdemo’s beschikbaar. Tijdens train de trainer-bijeenkomsten krijgen vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven een praktische training tot gespreksbegeleider bij zelfklikdemo’s. Samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven zijn aansprekende cases uitgewerkt. Deze vormen de basis van het oefen-startpakket. Het aantal cases wordt met hulp van het bedrijfsleven nog verder uitgebreid.
Daarnaast blijft de mogelijkheid bestaan om mee te doen aan de klikdemo’s die het programma Aan de slag met de Omgevingswet organiseert. Deze mogelijkheid is beschikbaar tot de wet in werking treedt. Individuele bedrijven kunnen meedoen via open inschrijving op klikdemo’s.

11

Oefenen

Mkb-toets afgerond

Met de Tweede Kamer is afgesproken dat er, voordat de wet in werking treedt, een onafhankelijke mkb-toets op de gebruiksvriendelijkheid van het DSO/Omgevingsloket wordt georganiseerd. Daarbij gaat het in elk geval om gebruiksvriendelijkheid van de software in het Omgevingsloket, zoals functies en intuïtief gebruik. Kan ik als gebruiker gemakkelijk mijn weg vinden in het DSO/Omgevingsloket? De feedback die deze toets oplevert, wordt meegenomen naar de prioritering voor de doorontwikkeling van het DSO.

Groene driehoek die een mijlpaal op de BZK-laan weergeeft Kijk voor mijlpalen, gerealiseerd door het ministerie van BZK, die relevant zijn voor het bedrijfsleven in het kader van wetgeving de laan BZK/R&L/STR in Route 2022.

Blauwe driehoek die een mijlpaal op de DSO PRE-laan weergeeft Kijk voor mijlpalen, gerealiseerd door het DSO op de oefenomgeving (pre-productieomgeving), die relevant zijn voor het bedrijfsleven de laan DSO-LV PRE in Route 2022.

Zeegroene driehoek die een mijlpaal weergeeft op de DSO PROD-laan Kijk voor mijlpalen, gerealiseerd door het DSO op de productieomgeving, die relevant zijn voor het bedrijfsleven de laan DSO-LV PROD in Route 2022.

Download

  • Download de Route 2022 voor bedrijven (pdf, 214 kB) (versie 27 april 2022)

Zie ook

  • Lijst met gebruikte afkortingen
  • Gezamenlijke Route 2022
  • Hoofdroute 2022
  • Startpunt voor bedrijven

Terug naar de overzichtspagina met de volledige Route 2022

Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg