Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Implementatie wet 
  4. Routeplanners 
  5. Gezamenlijke Route 2022 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Software


Doordat de inwerkingtreding van de Omgevingswet is uitgesteld, vinden er verschuivingen plaats in de geplande mijlpalen. Daarom werken we aan een nieuwe Hoofdroute voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Deze nieuwe Hoofdroute wordt binnenkort op de website gepubliceerd.

Toelichting op de mijlpalen in de plannen en planningen van de softwareleveranciers op weg naar invoering van de Omgevingswet.

route 2022 software spoor september 2022Klik voor een vergroting (afbeelding: route 2022 software spoor september 2022)

Download de volledige Route 2022 (pdf, 326 kB) (versie 1 september 2022)

Toelichting op de mijlpalen in de laan software

Toelichting Software

Nr.

Spoor

Mijlpaal

Beschrijving

1

Planvorming

Oefensoftware initiële regeling

Softwareleveranciers bieden software aan die geschikt is om te oefenen met het opstellen van omgevingsdocumenten (juridische regels, visie) en het aanbieden hiervan aan de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) en de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). Deze oefensoftware beperkt zich bij deze mijlpaal nog tot het aanbieden van een initiële regeling. Bij de volgende mijlpalen zal de software steeds uitgebreider worden in functionaliteit.

2

Planvorming

Oefensoftware intrekken/vervangen

Als de vorige mijlpaal, met dien verstande dat bij dit niveau de oefensoftware ook het intrekken van een bestaande regeling ondersteunt, en het vervangen ervan door een geheel nieuwe. Dit biedt een eerste, zeer eenvoudige mogelijkheid om te oefenen met het wijzigen van een omgevingsdocument.

3

Planvorming

Oefensoftware basismutaties

Als de voorgaande, met als toevoeging dat bij deze mijlpaal de oefensoftware ook het muteren van delen van de regeling ondersteunt (dus zonder deze in zijn geheel te moeten intrekken). Daarmee ontstaat de mogelijkheid om te oefenen met het wijzigen van een omgevingsdocument zoals dat na inwerkingtreding van de Omgevingswet in zijn werk zal gaan.

4

Planvorming

IWT-software Plan, inclusief basischeck

Softwareleveranciers bieden software aan voor het opstellen van omgevingsdocumenten die voldoende is 'uitontwikkeld' om mee te kunnen werken bij de inwerkingtreding van de wet: deze bevat de functionaliteiten essentieel voor inwerkingtreding. Overheden kunnen (na implementatie van deze software) volledig werken met processen, werkwijzen en systemen in de planvormingsketen. Verdere ontwikkeling van de software, verwerken van gebruikerservaringen, nieuwe releases van de standaard, et cetera, lopen na deze mijlpaal vanzelfsprekend door.
Met leveranciers worden basischecks doorlopen om onder andere te bezien of hun software werkt bij de oplossingen die ze aanbieden voor het publiceren en wijzigingen van omgevingsdocumenten.

5

VTH

Oefensoftware VTH

Softwareleveranciers bieden software aan die geschikt is om te oefenen met de VTH-processen onder de Omgevingswet.

6

VTH

IWT-software VTH

Softwareleveranciers bieden software aan voor de ondersteuning van het VTH-proces die voldoende is 'uitontwikkeld' om mee te kunnen werken bij de inwerkingtreding van de wet. Deze software bevat de functionaliteiten die essentieel zijn voor inwerkingtreding. Overheden kunnen (na implementatie van deze software) volledig oefenen met processen, werkwijzen en systemen in de VTH-keten. Verdere ontwikkeling van de software, verwerken van gebruikerservaringen, nieuwe releases van de standaard, et cetera, lopen na deze mijlpaal vanzelfsprekend door.

7

Toepasbare regels

Oefensoftware TR

Softwareleveranciers bieden software aan die geschikt is om te oefenen met het opstellen van toepasbare regels (TR).

8

Toepasbare regels

IWT-software TR

Softwareleveranciers bieden software aan voor het opstellen van toepasbare regels die voldoende is 'uitontwikkeld' om mee te kunnen werken bij de inwerkingtreding van de wet: deze bevat de functionaliteiten essentieel voor inwerkingtreding. Overheden kunnen (na implementatie van deze software) volledig oefenen met werkwijzen en processen voor het opstellen van toepasbare regels. NB: Deze software omvat ook de functies voor het muteren van instelling 'behandeldienst' in de landelijke voorziening van het DSO. Verdere ontwikkeling van de software, verwerken van gebruikerservaringen, nieuwe releases van de standaard, et cetera, lopen na deze mijlpaal vanzelfsprekend door.

9

Planvorming

Plan-Planfunctionaliteit beschikbaar inclusief Downloadservice en Validatieservice

Met deze functionaliteit ontstaat de mogelijkheid om omgevingsplannen tussen verschillende planleveranciers uit te wisselen. Dit komt vooral stedenbouwkundige bureaus ten goede, omdat zij veelvuldig omgevingsplannen (of versies daarvan) uitwisselen met hun opdrachtgevers/overheden. Overheden hebben vaak verschillende softwareleveranciers en daarmee verschillende softwareproducten die deze uitwisseling nu niet ondersteunen. Met deze mijlpaal wordt door de softwareleveranciers een eerste versie van de functionaliteit hiertoe opgeleverd.

10

Planvorming

Functionaliteit meervoudig voorbereidingsbesluit beschikbaar

Het voorbereidingsbesluit dient meervoudig te kunnen werken. Dat wil zeggen dat een provincie of het Rijk voor meerdere gemeenten tegelijkertijd een voorbereidingsbesluit moet kunnen nemen. Met deze mijlpaal wordt door de softwareleveranciers een eerste versie van de functionaliteit hiertoe opgeleverd.

11

VTH

IWT software VTH, inclusief basischecks

Ook voor de VTH-software worden met leveranciers basischecks doorlopen om onder andere te bezien of hun software bij de door hen aangeboden oplossingen werkt.

12

TR

Gerelateerde verzoeken

Download

  • Download de volledige Route 2022 (pdf, 326 kB) (versie 1 september 2022)

Zie ook

  • Lijst met gebruikte afkortingen
  • Route 2022: actuele status van de mijlpalen per kwartaal (peildatum: 1 juli 2022)
  • Route 2022: actuele status van de mijlpalen per laan (peildatum: 1 juli 2022)

Terug naar de overzichtspagina met de volledige Route 2022

Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg