Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Voortgang en monitoring 
  4. Indringend Ketentesten 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Rapportage IKT-testweek 5 (4 juli-8 juli 2022)

Hieronder vindt u de resultaten van IKT-testweek 5, die plaatsvond van maandag 4 juli tot en met vrijdag 8 juli 2022. De overheden hebben getest in 12 scenario's.

Geteste scenario's

De overheden hebben in testweek 5 van de Indringend Ketentesten (IKT) de volgende scenario’s getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:

  • De provincie Overijssel heeft de omgevingsverordening gepubliceerd.
  • Waternet wilde de waterschapsverordening publiceren.
  • Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft zowel met het publiceren van de verordening als met de Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH)-keten getest.
  • Gemeente Bloemendaal heeft een stukje omgevingsplan gepubliceerd.
  • Gemeente Heemstede heeft een aantal scenario’s uit de planketen getest.
  • Gemeente Nissewaard heeft een initiële publicatie gedaan van het omgevingsplan.
  • Gemeente Eindhoven heeft getest met de toepasbare regel business scenario’s, gefocust op de bruidsschat.
  • Gemeente Groningen heeft de VTH-scenario’s doorlopen.
  • Gemeente Den Haag heeft meerdere casussen uit de VTH-scenario’s doorlopen.
  • Gemeente Deventer heeft meerdere VTH-scenario’s doorlopen. Daarnaast was de gemeente Deventer ook van plan om een nieuw omgevingsplan te publiceren.
  • Omgevingsdienst IJmond heeft alle beschikbare VTH-scenario’s doorlopen. OD IJmond handelt verschillende activiteiten af voor de gemeente Zandvoort.
  • Gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft de toepasbare-regel keten getest.

Bij de tests zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals Omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode.

Rijkspartijen oefenen veel en doen dit ook in samenwerking met andere overheden maar testen vooralsnog niet in IKT-verband. Bevindingen worden wel gedeeld zodat deze eventueel in testscenario’s kunnen worden opgenomen.

In het algemeen testen alle partijen met veel aandacht, waarbij er veel bevindingen worden gemeld via de Meldingenregistratie. In de cijfermatige duiding bij deze testweek, die voor het eerst bij de rapportage is gevoegd, zijn overzichten opgenomen van de ontvangen meldingen en de huidige status. Een belangrijke conclusie is dat er tijdens deze testweek geen blokkerende bevindingen zijn gedaan voor DSO-LV en voor lokale software. Bevindingen met een lagere prioriteit zijn beoordeeld en gemeld bij de DSO-LV en softwareleveranciers. De status van de oplossingen wordt bijgehouden. Veel bevindingen hebben te maken met kennis bij bevoegd gezagen en met informatie over de werking van het DSO. Deze zijn bij verschillende partijen die zich bezighouden met implementatieondersteuning teruggelegd. Daarnaast is er een groot aantal wensen binnengekomen. Deze worden geanalyseerd en kunnen later worden gerealiseerd.

Toelichting provincie

Net voor het aanbreken van IKT-week 5 heeft een plansoftwareleverancier van provincies de TPOD's Voorbereidingsbesluit, Projectbesluit en Programma en het mutatiescenario ‘Integrale tekstplaatsing’ voor ‘Intrekken en vervangen’ opgeleverd in de nieuwste release van de plansoftware. De provincies hebben er last van dat er geen aparte ketentestomgeving is waar nieuwe versies van decentrale software technisch kunnen worden getest met (nieuwe versies van) de landelijke voorziening van het DSO. Hierdoor moet het technisch testen van de plansoftware plaatsvinden op de pre-productieomgeving. Uiteraard moet dit technisch testen van de plansoftware voorafgaan aan de functionele (IKT-)testen die ook plaatsvinden op de pre-productieomgeving. Hierdoor hebben niet alle provincies die wilden deelnemen aan het IKT in week 5, ook daadwerkelijk kunnen deelnemen.

Uiteindelijk heeft één provincie (Overijssel) een publicatie gedaan van de Omgevingsverordening. Er is in de nieuwe release van de Landelijke Voorziening van het DSO een nieuwe validatie geïmplementeerd waarvan niet van tevoren was bekendgemaakt welke impact die zou hebben op nieuwe publicaties. Deze had betrekking op het verwijzen naar toegevoegde informatieproducten zoals pdf-bestanden. Hierdoor zou de publicatie van Overijssel niet in ongewijzigde vorm slagen: er moest een aantal zaken weg worden gelaten uit de publicatie, om deze succesvol te kunnen publiceren.

De voornaamste bevindingen van de provincie Overijssel zijn dat bij het raadplegen van de omgevingsverordening in de viewer ‘Regels op de Kaart’ er afbeeldingen en een tabel in de publicatie ontbraken. Deze werden wel getoond in de alternatieve viewer ‘Plannen voor de leefomgeving’ die gebruik maakt van dezelfde gegevens als de viewer ‘Regels op de Kaart’. In eerdere publicaties (in juni 2022) van dezelfde verordening werden de afbeeldingen en tabel wél getoond in de viewer ‘Regels op de Kaart'. Hier ervaren de gebruikers een achteruitgang. De weergave van teksten, lijsten en begripsbepalingen in de viewer ‘Regels op de Kaart’ oogt slordig met willekeurige afbrekingen van zinnen, terwijl de weergave van dezelfde passages in de alternatieve viewer ‘Plannen voor de leefomgeving’ wél correct is.

Toelichting waterschappen

Waternet:

Na het aanbieden van de waterschapsverordening werd een voor de gebruiker onduidelijke validatiefout gemeld. Hierdoor kon de publicatie niet succesvol worden afgerond, terwijl een soortgelijke publicatie eerder wel was gelukt. Opmerkelijk wordt gevonden dat na een succesvolle publicatie pas na 5 dagen de waterschapsverordening zichtbaar was in het DSO (regels op de kaart)

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden:

Als blokkerend wordt aangemerkt het niet kunnen uitvoeren van mutatiescenario’s: zowel 'intrekken en vervangen' als 'wijzigingsbesluit' gaven foutmeldingen. Opmerkelijk is het niet kunnen ontvangen van een privéaanvraag pdf terwijl in het OLO wel twee pdf-documenten beschikbaar zijn: privé aanvraag en publiceerbare aanvraag. Opmerkelijk is ook dat we tijdens de test achter komen dat er voor leverancier en waterschap onbekende functionaliteit bestaat” in de STAM-koppeling. Het blijkt dat niet alle functionaliteit die DSO-LV biedt bij de zaaksysteemleverancier is geïmplementeerd. In dit geval betreft het de bevinding dat de Verzoek afhandelen service ook het 'zoeken ingediende verzoeken'.

Toelichting gemeenten

Gemeente Bloemendaal

In deze testronde is de gemeente aan de slag gegaan met het publiceren van een stukje omgevingsplan. Tijdens het valideren kwam er een fout naar boven die met behulp van de leverancier snel is opgelost. Na het versturen van de publicatie was het wachten of het omgevingsplan een dag later in de LVBB en het Omgevingsloket te zien was. De publicatie verscheen wel in de LVBB maar was niet te zien in het Omgevingsloket. Dit is gemeld en zal naar verwachting snel worden opgelost.

Gemeente Heemstede

De focus in deze ronde lag op het publiceren van een stukje omgevingsplan. Bij de validatie kwam er een foutmelding naar boven die eerst opgelost moest worden. Via de leverancier kon de gemeente snel schakelen waardoor de publicatie uiteindelijk gelukt is. Een aantal scenario’s kon de gemeenten nog niet testen, omdat bepaalde functionaliteiten nog niet beschikbaar zijn in de lokale software. Ook is er een aantal bevindingen ingediend die betrekkingen hebben op verbetering van functionaliteit in de plansoftware.

Gemeente Nissewaard

Het doel in deze testronde was om diverse scenario’s rondom mutaties in de planketen te testen. Vanwege het leeghalen van de omgeving voor deze testweek, konden niet alle scenario’s getest worden. Uiteindelijk heeft de gemeente een stukje omgevingsplan met verschillende groottes in geometrieën kunnen publiceren. Bij de validatie kwam er nog een foutmelding naar boven die snel is verholpen, door de leverancier, waardoor ze alsnog konden publiceren. Binnenkort komt er meer functionaliteit beschikbaar in de plansoftware zodat de gemeente kan oefenen met o.a. intrekken en vervangen.

Gemeente Eindhoven

Gemeente Eindhoven heeft toepasbare regels getest. Tijdens de test lag de focus op toepasbare regels op basis van de Bruidsschat. Het omgevingsplan is door de gemeente in de komende periode weer in de pre-productieomgeving gepubliceerd waarna de gemeente Eindhoven de toepasbare regels op basis van het plan gaat testen in de volgende IKT-testronde.

Gemeente Groningen

De gemeente Groningen heeft de VTH-keten getest. In totaal zijn er 5 scenario's doorlopen. Functioneel verliep de test goed. Bevindingen die gedaan zijn hebben betrekking op een bepaalde wens of verwachting van de gebruiker. In enkele gevallen zagen gebruikers dat metadata, zoals projectnaam of de datum niet volledig overgenomen werd in de lokale systemen. Deze bevindingen zijn gemeld.

Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag heeft de VTH-keten getest. De test verliep goed en de gebruikers zijn geen bijzonderheden tegengekomen. In deze testronde heeft de gemeente Den Haag 3 VTH-scenario's doorlopen. In een volgende testronde gaat de gemeente verder met het doorlopen van de scenario's.

Gemeente Deventer

De gemeente heeft 4 enkelvoudige aanvragen ingeschoten via het Omgevingsloket. Tijdens het uitvoeren van deze testen zijn er geen blokkerende issues naar boven gekomen. Wel zijn er meerdere wijzigingsverzoeken wat betreft de gebruiksvriendelijkheid van het Omgevingsloket geregistreerd. Naast het beproeven van de VTH-keten, heeft de gemeente Deventer ook geprobeerd een Omgevingsplan te publiceren. Dit was helaas niet mogelijk, doordat de publicatiefunctie nog niet beschikbaar was gesteld door de lokale softwareleverancier. In ronde 6 is deze publicatiefunctie wel beschikbaar, dus dan zal er opnieuw een poging gewaagd worden.

Gemeente Zandvoort/Omgevingsdienst IJmond

Omgevingsdienst IJmond heeft namens de gemeente Zandvoort de VTH-keten getest. Hierbij hebben ze gefocust op het indienen van meerdere enkelvoudige (een verzoek met 1 activiteit) en meervoudige (een verzoek met meerdere activiteiten) verzoeken. Naast 2 belangrijke bevindingen en enkele wijzigingsverzoeken, verliep het testen over het algemeen goed. Tijdens een van de eerste testen kwam de Omgevingsdienst erachter dat bijlagen niet worden ontvangen door het VTH-systeem. Dit probleem ligt bij het data managementsysteem. Er wordt momenteel aan een oplossing gewerkt. Daarnaast ontvangt het VTH-systeem geen bericht wanneer een initiatiefnemer een verzoek intrekt via het Omgevingsloket. Dit wordt opgepakt door de lokale softwareleverancier.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

De focus lag op de toepasbare-regel keten. Specifiek hebben ze een check, een aanvraag en maatregelen op maat doorlopen in het Omgevingsloket. Er zijn geen blokkerende issues aangetroffen tijdens het testen. Wel zijn er verschillende wensen over de gebruiksvriendelijkheid van het Omgevingsloket ingediend.

Testdekking

De genoemde onderwerpen op de lijst (afgedekte scope) geven we weer in een testrapportage waarbij we een vergelijking maken met de functionele set (xlsx, 701 kB) met 'capabilities' op lokaal niveau.

Deze capabilities kunnen bestaan uit functionaliteiten van software en uit andere producten zoals een voorbeeld of handleiding. In de testrapportage is voor elke geteste capability een kleur ingevuld. De legenda hiervoor is als volgt:

  • groen: als werkbaar beoordeeld
  • geel: als werkbaar beoordeeld met bevindingen die de capability kunnen verbeteren
  • rood: niet werkbaar, belemmerende bevindingen gedaan
  • grijs: niet beschikbaar om te beoordelen

Als er geen kleur is ingevuld, is de capability geen onderdeel van het ketenscenario in die kolom.

Let op, dit betreft een moment opname. De testen zijn uitgevoerd met de opdat moment beschikbare versies van de software van DSO-LV en van de software bij het bevoegd gezag. Deze zijn in veel gevallen nog in ontwikkeling en nog niet volledig gereed voor de inwerkingtreding.

Zie ook

  • Download de rapportage van testweek 5 van de Indringend Ketentesten. (pdf, 550 kB)
  • Er is nu ook een duiding in cijfers van de testweek 5 beschikbaar.
  • Wat betekent het nu wanneer er veel of weinig bevindingen worden gedaan?


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg