Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Voortgang en monitoring 
  4. Indringend Ketentesten 
  5. Rapportages IKT-testweken 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Rapportage IKT-testweek 1 (9 mei-13 mei 2022)

Hieronder vindt u de resultaten van IKT-testweek 1, die plaatsvond van 9 mei tot en met 13 mei 2022. Er is door overheden getest in 3 scenario’s.

  • Download de rapportage van testweek 1 van de indringend ketentesten (pdf, 366 kB)

Geteste scenario’s

Er is door overheden getest in 3 scenario’s:

  • Gemeente Waalre heeft een leverancier afgevaardigd om te testen. Het geteste scenario omvat het aanpassen van het omgevingsplan, het aanpassen van een toepasbare regel en het doorlopen van een enkelvoudige aanvraag.
  • Waterschap De Dommel heeft een expert afgevaardigd om te testen. Het geteste scenario omvat het aanpassen van de waterschapsverordening, het aanpassen van de toepasbare regels en het doorlopen van een enkelvoudige aanvraag.
  • Omgevingsdienst De Vallei heeft een expert afgevaardigd om te testen. Het geteste scenario omvat het doorlopen van een enkelvoudige aanvraag.

Testdekking

De genoemde onderwerpen op de lijst (afgedekte scope) geven we weer in een testrapportage waarbij we een vergelijking maken met de functionele set (xlsx, 4.4 MB) met capabilities op lokaal niveau. Deze capabilities kunnen bestaan uit functionaliteiten van software en uit andere producten zoals een voorbeeld of handleiding. In de testrapportage is voor elke geteste capability een kleur ingevuld. De legenda hiervoor is als volgt:

Groen: als werkbaar beoordeeld
Geel: als werkbaar beoordeeld met bevindingen die de capability kunnen verbeteren.
Rood: niet werkbaar, blokkerende bevindingen gedaan
Grijs: niet beschikbaar om te beoordelen

Als er geen kleur is ingevuld, is de capability geen onderdeel van het ketenscenario in die kolom.

Wat zijn we tegengekomen?

Er zijn 50 bevindingen gedaan tijdens de eerste testweek. Elke bevinding zien wij als een mogelijkheid om de keten verder te verbeteren. Daarbij stellen wij iedereen die betrokken is, daarvan op de hoogte. Het aantal overheden dat deelneemt aan het IKT-proces, neemt gestaag toe. Dit betekent meer leerervaringen en een toename van het aantal bevindingen in de komende weken.

Bevindingen kunnen betrekking hebben op verschillende onderdelen van de hele keten, van begin tot eind. We maken op dit moment onderscheid naar softwareproducten, procesproducten en data. Deze werkwijze is bedoeld om het makkelijker te maken de bevindingen toe te wijzen aan de betreffende leverancier van dat onderdeel binnen de keten. Alle leveranciers zijn betrokken om snel voor analyse en een oplossing te zorgen.

Wanneer we verwijzen naar gebruikte procesproducten bedoelen we de procesdocumentatie die is ingezet en aangeboden zoals handleidingen, procesbeschrijvingen en voorbeelden.

Met gebruikte data (door het bevoegd gezag aangeleverde content) bedoelen we de inhoudelijke gegevens in de omgevingsdocumenten, in de toepasbare regels en in de aanvragen, meldingen en aan te leveren informatie.

Centrale softwarecomponenten zijn Omgevingsloket, LVBB en DSO-LV

Er waren in de eerste testweek 10 bevindingen die betrekking hadden op decentrale softwarecomponenten. Denk hierbij aan bevindingen bij lokale plansoftware, lokale regelsoftware en lokale VTH-software.

Er zijn 12 bevindingen in behandeling genomen door de teams van de centrale software, namelijk het Omgevingsloket, de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) en DSO-LV.

De overige 28 bevindingen op het gebied van centrale software zijn voor analyse toegewezen aan het business analyseteam van de Tactisch Beheerorganisatie (TBO). Dit team analyseert bevindingen op ketenniveau. Ze brengt bekende oplossingen in beeld en vult eventuele onduidelijkheden in de bevinding aan. Daarnaast betrekken zij de werkgroep die zich bezighoudt met de workarounds en tijdelijk alternatieve maatregelen (TAMs) wanneer er sprake is van onderliggende problemen. De belangrijkste van deze onderliggende problemen komen na de analyse op de zogeheten problemen-en-oplossingenlijst. Via deze lijst bewaken we alle zaken die een hoog risico vormen voor een goede werking van de hele keten. Deze lijst wordt regelmatig vernieuwd en gepubliceerd op de website van Aan de slag.

Inzicht bieden in de belangrijkste problemen die de werking van de keten belemmeren, en de daarvoor beschikbare oplossingen, is essentieel bij IKT. Hierbij is de samenwerking tussen verschillende oplosgroepen essentieel om de bevindingen goed te kunnen analyseren.

Wat betekent het nu wanneer er veel of weinig bevindingen worden gedaan?

Veel bevindingen kan het gevolg zijn van het indringend karakter van de testen, waarbij het perspectief van de eindgebruiker wordt gehanteerd: als testers niet kunnen inloggen, leggen we dat vast als een blokkerende bevinding. In veel gevallen is deze bevinding eenmalig en snel op te lossen.

Ook kan het aantal bevindingen samenhangen met het aantal testers en testgevallen dat deze groep uitvoert. Bijvoorbeeld, als 3 gemeentes over hetzelfde onderwerp allemaal een bevinding indienen, kan de onderliggende oorzaak 1 probleem zijn dat in 1 keer verholpen wordt. Het kan ook voorkomen dat 1 bevinding een probleem blootlegt waarvan de oplossing 3 aanpassingen vraagt (bijvoorbeeld in 2 softwarecomponenten en in 1 procesproduct, namelijk een aanpassing van de handleiding).

Bevindingen gaan vaak over de verwachtingen van de testers over het werken met het DSO die op dat moment niet of nog niet zijn ingevuld. Soms gaat het om wensen en soms verbetermogelijkheden van het systeem, landelijk of lokaal. Dit vormt allemaal nuttige input over de werking van de keten en is nodig om inzicht te krijgen in het hele proces en voor doorontwikkeling van het DSO.

De komende weken gaan de testteams steeds meer gericht testen bij de ingewikkelde situaties met een hoog risico, terwijl er in het land steeds meer geoefend wordt met de werkende keten.



Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg