Rapportage IKT-testweek 11 (26 september-30 september 2022)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 11. De testen vonden plaats van maandag 26 september tot en met vrijdag 30 september 2022. De overheden hebben getest in een aantal scenario’s.
Geteste scenario's
De overheden hebben in testweek 11 (van 26 tot en met 30 september 2022) de volgende scenario’s getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:
- De gemeenten Deventer en Utrecht hebben in de planketen getest. De gemeente Veenendaal heeft getest met het behandelen van aanvragen in de Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH)-keten.
- De waterschappen Rivierenland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en Waterschap Limburg hebben deelgenomen aan IKT-testen in deze periode. Waterschap Limburg heeft deelgenomen in de geothermie-casus. Waterschappen Rivierenland en HHNK hebben zich gericht op de vergunningcheck, het aanvraagproces en het ontvangen en behandelen van een aanvraag/melding.
- De provincies Gelderland, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht hebben deze week getest. Gelderland, Noord-Holland, Overijssel hebben in de planketen getest. Utrecht heeft met VTH getest.
- De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft namens het Rijk getest met het behandelen van een aanvraag van Defensie.
- Interbestuurlijk is met 2 casussen getest: Geothermie in Limburg en Zonneweide A2.
Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode.
Bij deze rapportage hoort een cijfermatige duiding van de meldingen. Daarnaast kunt u het overzicht downloaden van de functionele set, waarbij is aangegeven welke onderdelen getest zijn en wat het resultaat was. (pdf, 263 kB) Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting gemeenten
Gemeente Deventer
De gemeente Deventer heeft in deze testronde een definitieve omgevingsvisie opgesteld en gepubliceerd. De publicatie was terug te zien in de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) en in de tekst in Regels op de kaart. De meegezonden locaties waren echter niet terug te zien in de viewer. Hiervan is een melding gemaakt. De gebiedsaanwijzingen waren wel zichtbaar en konden aan en uit worden gevinkt.
Gemeente Utrecht
In testronde 11 heeft de gemeente Utrecht de planketen nogmaals getest. In deze ronde lag de focus op het toevoegen van inhoudsvariaties aan het omgevingsplan. Het eerder gepubliceerde omgevingsplan werd aangepast en aangevuld met de inhoudsvariaties voordat het opnieuw gepubliceerd werd. Na publicatie heeft de gemeente gecontroleerd of het plan juist weergegeven wordt in de LVBB. Dit bleek goed gegaan te zijn.
Gemeente Veenendaal
De gemeente Veenendaal heeft voortgeborduurd op de resultaten uit testronde 10. De focus lag op meervoudige aanvragen en meerdere aanvragen onder het hetzelfde project, inclusief eerst een omgevingsoverleg. Het belangrijkste resultaat is dat in het VTH-systeem de samenhang tussen deze aanvragen niet inzichtelijk is. Daarnaast ontvangt de gemeente geen bericht als er binnen de aanvraag ook een verzoek voor een ander bevoegd gezag aanwezig is. Dit wordt wel noodzakelijk geacht om het overzicht te kunnen behouden. Daarnaast hebben we nog een aanvulling gedaan op een definitieve aanvraag. De gemeente ontvangt hiervan een triggerbericht met de status Fout. Alle bevindingen zijn geregistreerd.
Toelichting waterschappen
Rondom aanvragen is een aantal bevindingen gedaan die niet blokkerend waren. Bij het ontvangen en behandelen van een aanvraag trad een aantal blokkerende meldingen op. Daarnaast is een aantal wijzigingsverzoeken ingediend bij de leverancier van het VTH-/zaaksysteem (onder andere over de vertrouwelijkheidsindicatie van een bijlage) en bij het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Functionaliteit die in het VTH-systeem inzicht biedt in lopende zaken op een locatie, wordt node gemist.
Verder is er een bevinding gedaan dat authentieke gegevens aangepast mogen worden (bijvoorbeeld een KVK-nummer). Dit wordt als zeer ongewenst / blokkerend beschouwd. IPLO heeft aangegeven dit niet te willen wijzigen.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft een blokkerende melding gedaan, omdat op enig moment een gebruiker geen toegang kreeg tot een project.
Ook is een blokkerende bevinding gedaan bij de leverancier van het VTH-systeem, omdat een verzoek tot omgevingsoverleg niet goed werd getoond.
Toelichting provincies
Deze testweek namen de provincies Gelderland, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht deel aan IKT.
Provincie Gelderland
Provincie Gelderland heeft met de software van 2 verschillende leveranciers haar omgevingsverordening gepubliceerd. Daarbij zijn slechts kleine bevindingen in de verbeelding van de omgevingsverordening in de viewer Regels op de kaart geconstateerd.
Provincie Noord-Holland
Noord-Holland heeft een voorbereidingsbesluit met meervoudige tijdelijke regelingdelen – die zien op de omgevingsplannen van een aantal gemeenten in Noord-Holland – gepubliceerd. De verbeelding van dit voorbereidingsbesluit in de context van de omgevingsplannen in de viewer Regels op de kaart vertoont nog flinke gebreken. En leidt ertoe dat het omgevingsplan na een paar keer navigeren volledig verdwijnt.
Daarnaast heeft Noord-Holland een omgevingsverordening gepubliceerd. In de viewer Regels op de kaart werd geconstateerd dat de weergave van locaties niet correct is als er 2 locaties aan 1 artikel zijn gekoppeld. Zoals andere provincies in eerdere tests ook al hadden geconstateerd, is het niet mogelijk de pdf-bijlagen van de omgevingsverordening te raadplegen in de viewer Regels op de kaart.
Provincie Overijssel
Overijssel publiceerde de omgevingsverordening. De provincie had – naast een aantal wensen – vooral kleine bevindingen bij het raadplegen van annotaties (locaties, activiteiten, gebiedsaanwijzingen): het snel achter elkaar uitzetten van deze annotaties, lukt niet. De annotaties gaan dan weer ‘aan’ en de ‘mouse-over’ van schuifjes functioneert niet zoals verwacht.
Overijssel heeft daarnaast getest met het indienen van aanvragen en daarbij geconstateerd dat polygonen niet altijd goed worden getoond in het Omgevingsloket. Ook constateert de provincie dat niet bij alle stappen van het voorbereiden de datum waarop zaken het laatst zijn gewijzigd, wordt vastgelegd terwijl dit wel werd verwacht.
Provincie Utrecht
Provincie Utrecht testte met het ontvangen en behandelen van vergunningaanvragen en ondervond in de eigen VTH-software hinder van het niet goed kunnen doorgeleiden van aanvragen naar de juiste samenwerkingspartners.
Toelichting Rijk
Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)
ILT heeft een test in de VTH-keten gedaan, waarbij beoogd werd een enkelvoudige aanvraag van Defensie met bijlagen met eHerkenning in te dienen bij ILT. ILT heeft het triggerbericht van de aanvraag, de aanvraag en bijlagen ontvangen, maar dit resulteerde niet tot een zaak in het zaaksysteem. Een gelijksoortig verzoek vanuit een natuurlijk persoon resulteerde wel in een succesvolle aanmaak van een zaak. Naar de oorzaak van het niet kunnen ontvangen van de aanvraag met eHerkenning wordt door ILT onderzoek gedaan. De test wordt binnenkort herhaald.
Interbestuurlijk
Casus Geothermie
In de regio Limburg is door verschillende overheden getest in het kader van de Geothermie-casus. De rijkspartijen Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Rijkswaterstaat, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Waterschap Limburg en gemeente Beekdaelen hebben gezamenlijk getest.
Er is een meervoudige aanvraag ingediend naar de betrokken overheden. Vervolgens is een samenwerking gestart om de aanvraag interbestuurlijk te behandelen. Deze intensieve samenwerking in het kader van IKT is positief ervaren door de rijkspartijen. Tijdens het invoeren van de aanvraag werd een technische storing getoond. Bij het nogmaals invoeren trad de melding niet meer op. Opvallende bevindingen tijdens de test waren: het niet ontvangen van de verzoek-pdf in de samenwerkingsruimte van het DSO en een foutmelding waarbij de samenwerkingsruimte tijdelijk niet werd gevonden.
Casus Zonneweide A2
In de regio Utrecht is door verschillende overheden getest in het kader van de casus Zonneweide A2. Provincie Utrecht, Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU), gemeente IJsselstein en Stedin hebben gezamenlijk getest. Bij aanvang van de test was voor de gemeente IJsselstein de behandeldienst nog niet correct gekoppeld. Dit is direct opgepakt binnen de gemeente. In deze ronde lag de focus op meervoudige aanvragen met omgevingsoverleg. Het omgevingsoverleg is nog niet correct ingesteld binnen de gemeente IJsselstein. Dit is aangekaart in de gemeente en wordt verder opgepakt. Zodra de instellingen correct staan, kan de hertest plaatsvinden. Verder zijn er geen opvallende bevindingen geconstateerd tijdens de test.
Testdekking en testoordeel
De genoemde onderwerpen op de lijst (afgedekte scope; zie rapportage van testweek 11 (pdf, 263 kB)) geven we weer in een testrapportage waarbij we een vergelijking maken met de functionele set (xlsx, 701 kB) met capabilities op het niveau van de bevoegd gezagen.
Deze capabilities kunnen bestaan uit functionaliteiten van software en uit andere producten zoals een voorbeeld of handleiding. In de testrapportage is voor elke geteste capability een kleur ingevuld. De legenda hiervoor is als volgt:
- groen: als werkbaar beoordeeld
- geel: als werkbaar beoordeeld met bevindingen die de capability kunnen verbeteren
- rood: niet werkbaar, belemmerende bevindingen gedaan
- grijs: niet beschikbaar om te beoordelen
Als er geen kleur is ingevuld, is de capability geen onderdeel van het ketenscenario in die kolom.
Let op: dit betreft een momentopname. De testen zijn uitgevoerd met de op dat moment beschikbare versies van de software van DSO-LV en van de software bij het bevoegd gezag. Deze zijn in veel gevallen nog in ontwikkeling en nog niet volledig gereed voor inwerkingtreding.
Meldingen
In totaal hebben de testende overheden 61 meldingen gedaan. Hiervan zijn 19 meldingen als een wens gecategoriseerd en 42 meldingen als een daadwerkelijke bevinding. De bevindingen worden geanalyseerd en van een prioriteit voor oplossing voorzien.
Bevindingen gaan over de werking van het DSO (landelijke voorziening of decentrale software), over de content of over de beschikbaarheid of begrijpelijkheid van ondersteuningsproducten, zoals handreikingen, toelichtingen of websites. In de cijfermatige duiding van de meldingen is aangegeven op welke stappen in de keten de meldingen betrekking hebben en waar zij zijn belegd voor oplossing of opvolging.
Bevindingen zijn blokkerend als zij voor alle of een grote groep gebruikers het werken onmogelijk maken. Normaal gesproken gaat dat over het niet beschikbaar zijn van een component in het DSO-LV, maar het kan ook over decentrale software gaan. Bevindingen die gaan over decentrale software, kunnen weliswaar voor de testende overheid blokkerend zijn, maar belemmeren meestal slechts 1 of een beperkt aantal gebruiker(s). In de prioritering van DSO-LV krijgen zij dan een prioriteit 2 (hoog in plaats van blokkerend) toegekend.
Tijdens het testen hebben zich geen blokkerende incidenten met de landelijke voorziening van het DSO voorgedaan. De landelijke voorziening is gedurende de testperiode beschikbaar geweest en er was geen verstoring van de dienstverlening.
Wensen worden geanalyseerd en kunnen uiteindelijk op de backlog komen. In overleg met de koepels worden zij geprioriteerd in het reguliere planningsproces van DSO.
Zie ook
Begrip: Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
Overheden publiceren officiële documenten via het platform voor overheidspublicaties: de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Omgevingsdocumenten die overheden publiceren, komen via deze landelijke voorziening ook in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De regels zijn dan in het Omgevingsloket op de kaart te zien.
- Lees meer over de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).