Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Voortgang en monitoring 
  4. Indringend Ketentesten 
  5. Rapportages IKT-testweken 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Rapportage IKT-testweek 14 (7 november-11 november 2022)

Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 14. De testen vonden plaats van maandag 7 november tot en met vrijdag 11 november 2022. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.

Geteste scenario's

De overheden hebben in testweek 14 (van 7 tot en met 11 november 2022) de volgende scenario's getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:

  • De gemeenten Deventer, Bodegraven-Reeuwijk, Eindhoven, Veenendaal, Vlissingen waren bij deze testweek betrokken. Verschillende casestudies zijn uitgevoerd waaronder: omgevingsvisie, voorbereidingsbesluit, importeren uit Registratie toepasbare regels (RTR), buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA's), wijzigingsbesluiten, complexe vergunningaanvragen.
  • Ook de waterschappen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en waterschap Rivierenland waren bij deze ronde betrokken. Focus lag daarbij op het publiceren van een waterschapsverordening, het toepasbaar maken van juridische activiteiten in TR-software en het valideren van deze activiteiten in het DSO. Daarnaast is samen met een omgevingsdienst het samenwerken aan een aanvraag getest.
  • De provincies Utrecht, Overijssel en Noord-Holland waren bij deze testronde betrokken. Voor hen lag de nadruk op het inventariseren van potentiële risico's. Zij hebben die vertaald naar testscenario's voor de komende IKT-rondes. Daarnaast zijn testen uitgevoerd voor het wijzigen van een omgevingsverordening en het intrekken van een voorbereidingsbesluit.
  • De rijkspartijen ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK), ministerie van Defensie (DEF), Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waren betrokken bij de voorbereiding van de casus Zendmast Defensie. De test zelf is op
    1 december uitgevoerd.  De ILT heeft eerder een niet-succesvolle test in de VTH-keten gedaan, met als doel een enkelvoudige aanvraag van Defensie met bijlagen met eHerkenning in te dienen bij ILT. In testweek 14 zijn intern testen uitgevoerd met het zaaksysteem. De test wordt binnenkort herhaald.

Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode.

Bij deze rapportage hoort een cijfermatige duiding van de meldingen. Daarnaast kunt u het overzicht van de functionele set (pdf, 265 kB) downloaden. Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en met welk resultaat. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.

Toelichting Gemeenten

Gemeente Deventer

De gemeente Deventer heeft in deze testronde een ontwerp-omgevingsvisie kunnen publiceren. In de vorige testronde lukte dat niet omdat een eerder definitief gepubliceerde omgevingsvisie ervoor zorgde dat de ontwerpversie geblokkeerd werd. Dat issue is inmiddels verholpen door de leverancier. Zowel tekst als geometrie worden nu juist getoond in Regels op de kaart.
Daarnaast heeft de gemeente ook een tweede voorbereidingsbesluit gepubliceerd om te zien hoe dit eruit ziet in het loket. In de vorige ronde gaf dat het probleem dat het voorbereidingsbesluit op iedere locatie in de gemeente te zien was, terwijl het besluit op een klein stukje van toepassing was. Bij deze nieuwe publicatie heeft de gemeente gekozen voor een variant waarin er geen begrippen worden opgenomen. Het vermoeden was dat het door de begrippen kwam dat het besluit getoond werd in de hele gemeente. Helaas bleek ook na publicatie van deze variant dat dit besluit getoond werd in de hele gemeente.
De link naar de besluittekst werkt weer, na een doorgevoerde oplossing van het DSO. Dit was als bevinding in de vorige testronde opgevoerd en is nu opgelost.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

In deze ronde lag de focus voor de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op het importeren van diverse checks en aanvraagformulieren uit de Registratie Toepasbare Regels en het toevoegen van geometrie uit het omgevingsplan.
Bij het testen met geometrie kwamen geen bevindingen naar voren. De geometrieën kwamen goed mee uit de import en waren eenvoudig toe te voegen aan de vragen in de beslisboom. Vervolgens heeft de gemeente een check uitgevoerd in het Omgevingsloket om te zien of de geometrie ook goed gebruikt wordt tijdens het checken. Bij het testen bleek dit zo te zijn.
Vervolgens heeft de gemeente ook diverse checks en formulieren geïmporteerd uit de RTR. Daarbij bleek dat het importeren van diverse checks en/of formulieren foutmeldingen gaf. Dit hing onder meer van de leveranciers af, die de checks aangeleverd hadden in de RTR. Opmerkelijk was, dat het soms lukte om een check te importeren en te muteren, maar er vervolgens bij het publiceren een foutmelding naar voren kwam. Hiervan is een bevinding gemaakt.

Gemeente Eindhoven

De gemeente heeft in deze testronde gekeken naar de resultaten van de reeds gepubliceerde BOPA's. Bij het bekijken van deze publicaties in zowel de Landelijke voorziening bekend maken en beschikbaar stellen (LVBB) als Regels op de kaart, kwamen een aantal bevindingen naar boven. Zo wordt de gepubliceerde locatie (op basis van het adres) als puntlocatie weergegeven en wordt het IMRO-nummer niet getoond in de publicatie in de LVBB. Daarnaast zijn de gepubliceerde BOPA-aanvragen en -besluiten niet zichtbaar in Regels op de kaart. De bevindingen hieromtrent zijn allemaal geregistreerd.

Gemeente Veenendaal

De gemeente Veenendaal heeft in deze ronde de planketen getest. De gemeente heeft een wijzigingsbesluit gepubliceerd met wijzigingen aan teksten, annotaties en tabellen en een plaatje. Hiermee testen de gemeente zowel Integrale Tekstvervanging als Intrekken/Vervangen, omdat voor annotaties Integrale Tekstvervanging nog niet werkt. De gemeente merkt op dat het publiceren erg lang duurt. Als een publicatie uren kan duren heeft dit gevolgen voor de medewerkers; er kan dan namelijk niet worden gewerkt in een nieuwe versie van dat plan. Enkele dagen later is nog een wijzigingsbesluit gepubliceerd, met daarbij slechts 2 hele kleine wijzigingen. Ook deze publicatie duurde erg lang. Dit kan komen omdat het al een groot plan betreft, maar de gemeente heeft er toch een issue voor vastgelegd ter beoordeling. Als hieruit blijkt dat dit terecht/logisch is, is dat ook waardevolle input voor andere gemeenten zodat ze daar hun interne (beheer)processen op af kunnen stemmen.

Gemeente Vlissingen

Deze ronde heeft de gemeente diverse hertesten uitgevoerd en resterende TR-testen (Toepasbare Regels) uitgevoerd.

  • Toepasbare regels (TR): in deze sessie zijn de bevindingen uit de vorige sessie in eerste instantie (waar mogelijk) hertest. Vervolgens lag de focus op het importeren van toepasbare regels en het instellen van een behandeldienst en omgevingsoverleg. Tijdens het doorlopen van de betreffende business scenario's kwam een aantal bevindingen naar boven. Zo worden er momenteel fouten getoond tijdens het importeren van indieningsvereisten. De betreffende bevindingen zijn geregistreerd.
  • Vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH): Er is gefocust op het hertesten van bevindingen (nieuwe versie van VTH-software was beschikbaar) en resterende scenario's uit de VTH-keten. De gemeente heeft met name aandacht besteed aan wat complexere aanvragen: verschillende meervoudige aanvragen, aanvullingen en intrekkingen. De samenwerkingsfunctionaliteit kon nu niet goed worden getest, omdat de VTH-software daar nog een probleem mee had. In principe is afgesproken dat de gemeente daar later zelf nog mee aan de slag gaat. Voor Vlissingen hebben we hiermee de beschikbare VTH-scenario's getest.
  • Planketen: Deze kon de gemeente Vlissingen niet testen vanwege een blokkerende bevinding met publiceren.

Toelichting Waterschappen

Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft een aantal testen uitgevoerd op het gebied van het publiceren van een waterschapsverordening, het toepasbaar maken van juridische activiteiten in TR-software en het valideren van deze activiteiten (en gekoppelde werkzaamheden) in het DSO. In het algemeen zijn deze testen succesvol verlopen. Wel miste het Waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier een goede handleiding voor het gebruik van de lokale plan software. Ook constateert het waterschap dat berichten uit de lokale plansoftware op een technische wijze zijn getoond waardoor berichten moeilijk tot niet leesbaar kunnen zijn voor een gebruiker.

Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland heeft in IKT-ronde 14 getest in het kader van de casus Rivierenland. In deze casus is samen met Omgevingsdienst Regio Arnhem het samenwerken in het DSO beproefd. Waterschap Rivierenland heeft aan de hand van het ingediende verzoek een samenwerking aangemaakt met Omgevingsdienst Regio Arnhem. Het adres was niet zichtbaar in de lokale applicatie. Hiervan is melding gemaakt.

Toelichting Provincies

In ronde 14 hebben de provincies Noord-Holland, Overijssel en Utrecht meegedaan aan het IKT. De voornaamste ambitie voor deze testweek was het inventariseren van potentiële risico's en die vertalen naar testscenario's voor de komende IKT-rondes. Daarvoor hebben specialisten van provincies en hun plansoftwareleverancier samen met testspecialisten van het IKT-project risicovolle scenario's benoemd en op hoofdlijnen beschreven.

Provincie Overijssel

Daarnaast heeft de provincie Overijssel geprobeerd een omgevingsverordening te wijzigen met het integrale tekstvervanging-mutatiescenario. Deze publicatie slaagde maar half: het is wel gelukt de omgevingsverordening te publiceren naar de LVBB, maar bij het raadplegen van de omgevingsverordening in de viewer Regels op de Kaart bleek dat de verordening nagenoeg leeg is. Hierdoor zijn ook de activiteit-annotaties niet goed geregistreerd en daarmee kan de registratie toepasbare regels niet met activiteiten worden gevoed.

Provincie Noord-Holland

Noord-Holland heeft geprobeerd een eerder gepubliceerd voorbereidingsbesluit met meervoudige tijdelijke regelingdelen in te trekken, maar die functionaliteit is nog niet gereed in de plansoftware.

Tot slot is vanuit de provincies melding gemaakt van haperingen in het berichtenverkeer tussen plansoftware en DSO-LV.

Toelichting casus MKB

Er is een voorbereidingssessie geweest met de betrokken partijen. Hierbij is de werkwijze IKT toegelicht. De testcasus is besproken en aangevuld. De testsessies zijn ingepland voor IKT-ronde 15.

Zie ook

  • Rapportage van testweek 14 van de Indringend Ketentesten (pdf, 265 kB)
  • Bekijk de duiding in cijfers van de testweek 14
  • Wat betekent het nu wanneer er veel of weinig bevindingen worden gedaan?


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg