Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Implementatie 
  3. Voortgang en monitoring 
  4. Indringend Ketentesten 
  5. Rapportages IKT-testweken 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Rapportage IKT-testweek 20 (13 februari tot en met 17 februari 2023)

Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 20. De testen vonden plaats van maandag 13 februari tot en met vrijdag 17 februari 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.

Geteste scenario's

De volgende overheden deden mee aan testweek 20 (van 13 tot en met 17 februari 2023) en hebben de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • Gemeenten: in zowel de planketen als de VHT-keten zijn testen gedaan door de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Deventer, Eindhoven, Purmerend en Putten.
  • Waterschappen: in deze testronde heeft Waterschap Limburg zich onder andere gericht op de behandeling van aanvragen en samenwerkingen met gemeenten.
  • Provincies: in deze testronde hebben de provincies Gelderland, Noord-Holland en Overijssel de planketen getest. De provincie Overijssel heeft ook getest met de toepasbare regels voor de vergunningcheck en het aanvragen van vergunningen.
  • Rijk: in deze testweek heeft het Rijk voorbereidingen getroffen voor het testen van het voorbereidingsbesluit Hyperscale-datacenter (fictieve casus) door het Serviceteam Rijk (STR). In de VTH-keten hebben rijkspartijen voorbereidingen getroffen voor het doen van IKT-testen op basis van de risicolijst Rijk.

Bij het IKT-testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden in de rapportage niet apart genoemd. Hun bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode worden wel meegenomen in de rapportage.

Deze rapportage kent 2 bijlagen:

  • een cijfermatige duiding van de meldingen.
  • het overzicht van de functionele set (pdf, 282 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.

Toelichting gemeenten

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk

De bevindingen uit de vorige testronde zijn opgelost door de gemeente en haar softwareleverancier. Vervolgens is een nieuwe poging gedaan om een wijzigingsbesluit te valideren en publiceren. Dit is geslaagd. Na deze eerste publicatie is besloten om nog een wijziging en publicatie te doen. Hiervoor is de regeling gedownload, opnieuw geïmporteerd en na minimale aanpassingen aan het omgevingsplan opnieuw gevalideerd en gepubliceerd. Ook deze publicatie was succesvol. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het valideren relatief veel tijd kostte (ruim een uur).

Gemeente Deventer

Deze ronde heeft de gemeente Deventer succesvol een ontwerp-wijzigingsbesluit gepubliceerd. Deze publicatie is gecontroleerd op Regels op de kaart. Vervolgens is de definitieve versie van dit besluit gepubliceerd, inclusief een aantal wijzigingen aan artikelen, annotaties en locaties. Deze publicatie is niet gelukt. Enkele pogingen gaven steeds eenzelfde foutmelding. De gemeente heeft hierover contact opgenomen met de leverancier. Het probleem wordt nu geanalyseerd.

Misschien als gevolg van deze mislukte publicatie – dit wordt nog onderzocht – zien we in de Registratie toepasbare regels (RTR) dat alle eerder gepubliceerde activiteiten uit het omgevingsplan ontbreken. Alleen de activiteiten vanuit de bruidsschat zijn nog aanwezig. Deze bevinding wordt geanalyseerd.

Gemeente Eindhoven

De gemeente Eindhoven heeft deze ronde de testen van de planketen vervolgd. In deze testronde is succesvol een eerste omgevingsvisie gepubliceerd. Tijdens het validatieproces trad wel een validatiefout op met betrekking tot de toegevoegde jpg-bestanden in de omgevingsvisie. Na onderzoek bleek dat validatiefouten verdwenen wanneer het bestandsformaat van de betreffende bestanden werd aangepast van JPG naar jpg (kleine letters). Hierna kon de visie succesvol worden gepubliceerd.

Gemeente Purmerend

De gemeente Purmerend is deze ronde verdergegaan met het testen van de planketen. In deze testronde zijn een (eenvoudig) wijzigingsbesluit van een omgevingsplan en een eerste omgevingsvisie gepubliceerd. Beide omgevingsdocumenten gaven bij de validatie een foutmelding waardoor de publicatie niet kon plaatsvinden. Met behulp van de softwareleverancier is het alsnog gelukt om beide documenten te publiceren.

Het omgevingsplan was hierna op correcte wijze terug te vinden in de landelijke voorzieningen. De omgevingsvisie bleek echter niet goed raadpleegbaar op Overheid.nl / officiëlebekendmakingen.nl. De gepubliceerde omgevingsvisie werd zonder titel weergegeven in de resultatenlijst. Hierdoor was deze niet aan te klikken en te raadplegen. De omgevingsvisie werd wel op correcte wijze getoond in de Viewer Regels op de kaart van de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV).

Gemeente Putten

De gemeente Putten heeft deze ronde, samen met Omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV), de VTH-testen vervolgd. De focus in deze ronde lag op de verzoeken voor de omgevingsdienst en samenwerken vanuit de VTH-applicatie.

Het verzoek (vanuit het Omgevingsloket) werd conform verwachting ontvangen in de VTH-software van de omgevingsdienst. Wel bleek dat de als 'vertrouwelijk' gedefinieerde bijlages (uit het verzoek) als 'openbaar' worden getoond in de VTH-software van de omgevingsdienst. Verder bleek dat samenwerkingsverzoeken vanuit de gemeente Putten niet werden ontvangen in de VTH-software van de ODNV. Beide bevindingen betreffen de wijze waarop de lokale software is ingericht en kunnen door de gemeente en de leverancier worden opgelost.

Toelichting waterschappen

Waterschap Limburg

Waterschap Limburg heeft zich in deze testronde onder andere gericht op de behandeling van aanvragen en samenwerkingen met gemeenten.

De functionaliteit voor het behandelen van een aanvraag functioneert aan de kant van de lokale software in het algemeen naar behoren. Op detailniveau moeten nog wel wijzigingen in het VTH-systeem doorgevoerd worden. Zo wordt de waarde 'projectomschrijving' onjuist gepresenteerd.

Wat betreft het kunnen borgen van de duurzame toegankelijkheid van informatie over de procesuitvoering is vastgesteld dat niet alle informatie juist wordt opgenomen in het VTH- en zaaksysteem. Dit geldt voor de initiële aanvraag en bij eventuele aanvullingen. Een oplossing moet worden gevonden bij de VTH-applicatie. De informatie in de landelijke voorziening van het DSO is wel beschikbaar of onderdeel van het berichtenverkeer.

Verder is vastgesteld dat de vertrouwelijkheid van documenten niet (geheel) juist is overgenomen in het VTH-/zaaksysteem. Ook is het ongewenst dat de definitie van het begrip 'vertrouwelijkheid' bij verschillende softwareleveranciers verschillend is.

Wat de Samenwerkfunctionaliteit betreft wordt aan de leverancier van de VTH-applicatie gevraagd om ook de naam van een bevoegd gezag op te nemen en niet alleen een identificatienummer (OIN-nummer).

Op detailniveau zijn enkele constateringen gedaan in de functionaliteit van de Samenwerkfunctionaliteit van DSO-LV. Het actieverzoek is niet goed in beeld. Ook wordt het als een gemis gezien dat contactpersonen niet zichtbaar worden bij verschillende samenwerkingspartijen.

Toelichting provincies

Provincies Gelderland, Noord-Holland, Overijssel en de planketen

De provincie Gelderland heeft succesvol haar omgevingsverordening en een projectbesluit gepubliceerd. De provincie Noord-Holland heeft geprobeerd een projectbesluit te publiceren, maar dat is niet gelukt. De provincie Overijssel heeft succesvol het natuurbeheerplan gemuteerd en geprobeerd de omgevingsverordening te muteren. De mutatie van de omgevingsverordening is niet gelukt. De oorzaken voor het niet-slagen van de publicaties van Noord-Holland en Overijssel moeten allereerst worden gezocht in de decentrale plansoftware. Dit was niet mogelijk tijdens de testronde, omdat er onvoldoende capaciteit was bij de leverancier van de decentrale software.

Provincie Overijssel en vergunningenketen

De provincie Overijssel heeft ook nog getest met de toepasbare regels voor de vergunningcheck en het aanvragen van vergunningen. Hierbij viel het de aanvrager van een vergunning op dat niet onmiddellijk duidelijk is dat de gekozen locatie in een grondwaterbeschermingsgebied ligt. De provincie gaat de toepasbare regels zo wijzigen dat dit duidelijker wordt voor een initiatiefnemer. Daarnaast constateerde de provincie Overijssel dat er behoefte is aan het aanvullen van de lijst met werkzaamheden. De ontbrekende werkzaamheden zullen via de daarvoor ingestelde procedure worden aangevraagd. De vergunningaanvragen zijn correct ontvangen in de vergunningapplicatie.

Toelichting Rijk

Het Serviceteam Rijk (STR) is bezig met de voorbereidingen om de voorgenomen IKT-test rond het voorbereidingsbesluit Hyperscale-datacenter (fictieve casus) te kunnen gaan uitvoeren. De voorbereiding is vooral gericht op de besluittekst die gebruikt wordt voor dit voorbereidingsbesluit.

Rijkspartijen in de VTH-keten (Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), ProRail, Rijkswaterstaat en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)) zijn bezig geweest met voorbereidingen om in volgende IKT-testweken op basis van de risicolijst Rijk te kunnen gaan testen.

Zie ook

  • Rapportage van testweek 20 van de Indringend Ketentesten (pdf, 282 kB)
  • Bekijk de duiding in cijfers van de testweek 20
  • Wat betekent het nu wanneer er veel of weinig bevindingen worden gedaan?


Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg