Rapportage IKT-testweek 22 (13 maart tot en met 17 maart 2023)
Op deze pagina vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 22. De testen vonden plaats van maandag 13 maart tot en met vrijdag 17 maart 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
De volgende overheden deden mee aan testweek 22 (van 13 maart tot en met 17 maart 2023) en hebben de volgende activiteiten uitgevoerd:
- Gemeenten: Deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Leidschendam-Voorburg, Deventer, Purmerend, Putten, Roosendaal, Utrecht, Veenendaal, Dijk & Waard. Er is getest in zowel de planketen als de vergunningketen. Daarnaast is een interbestuurlijke test uitgevoerd.
- Waterschappen: In deze periode is getest door de waterschappen Rijn en IJssel, Hunze en Aa's, Limburg en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Focus lag deze testronde op de vergunningketen.
- Provincies: In deze periode is zowel getest in de planketen als de vergunningketen. Daarnaast is deelgenomen aan een interbestuurlijke test.
- Rijk: In deze testweek heeft het Rijk voorbereidingen getroffen voor het testen door het Serviceteam Rijk van het voorbereidingsbesluit Hyperscale-datacenter (fictieve casus). In de VTH-keten heeft ProRail IKT-testen uitgevoerd.
Bij het IKT-testen worden ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen
- het overzicht van de functionele set (pdf, 299 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Deze testronde heeft de gemeente Bodegraven-Reeuwijk opnieuw een wijziging van het omgevingsplan gepubliceerd. Het omgevingsplan kwam relatief snel (binnen ongeveer 10-15 minuten) succesvol door de validatie en is gepubliceerd in de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) en de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). De publicatie was overall succesvol met enkele kleine bevindingen. Zo waren de elementen uit het wijzigingsbesluit (aanhef, motivering en algemene toelichting) niet zichtbaar op Officiële bekendmakingen. De leverancier van de plansoftware lost dit issue binnenkort op.
Gemeente Leidschendam-Voorburg
Deze achtereenvolgende publicaties gaven het gewenste resultaat. Bij de laatste publicatie was in de Viewer Regels op de kaart de publicatie een dag later te zien tussen de versies van het omgevingsplan, met daarbij het label 'toekomstig'. Ook dit ging volgens verwachting, waarbij ook de nieuwe activiteit in de publicatie pas te zien was in de Registratie toepasbare regels (RTR) bij inwerkingtreding van het besluit.
Tot slot wilde de gemeente ook een publicatie doen met daarin wat varianten in de tekst van het besluit. Dit gaf echter een foutmelding bij de validatie. Samen met de leverancier wordt er nu gekeken naar een oplossing.
Gemeente Deventer
In deze testronde heeft de gemeente Deventer een nieuwe wijziging van het omgevingsplan gepubliceerd. Na het verhelpen van een klein probleem was de publicatie succesvol. Bij het bekijken van de publicatie, een dag later, viel op dat de RTR wederom leeg was voor een bepaalde tijdsduur. Dit issue was al eerder gemeld. De verwachting is dat hier snel een oplossing voor beschikbaar komt vanuit de landelijke voorzieningen. De publicatie was verder inhoudelijk correct doorgekomen en goed te zien in de Viewer Regels op de kaart. Wel viel op dat de meegeleverde kennisgeving bij de publicatie niet zichtbaar is in zowel Regels op de kaart als bij Officiële bekendmakingen.
Gemeente Purmerend
De gemeente heeft deze ronde het 1e deel van de DSO-ketentest uitgevoerd. Een wijziging op het omgevingsplan is gepubliceerd en op basis van de juridische regels zijn toepasbare regels gemaakt. Dit verliep succesvol. In de volgende IKT-ronde zal deze ketentest verder worden voortgezet.
Gemeente Putten
Gemeente Putten voerde samen met de Omgevingsdienst een VTH-test uit als vervolg op een eerdere test. Geconstateerd werd dat er een issue optrad bij het openen van samenwerkingsverzoeken. Dit betreft de inrichting van de lokale software.
Gemeente Roosendaal
De gemeente Roosendaal heeft in deze testronde een wijziging van het omgevingsplan gepubliceerd. Bij de publicatie verscheen een aantal validatiefouten. Deze konden worden opgelost, waarna het omgevingsplan succesvol is gepubliceerd in de LVBB en in de landelijke voorziening van het DSO.
Gemeente Utrecht
In de vorige testronde is met de gemeente Utrecht de vergunningenketen doorlopen. Daaraan is in deze testronde een ketenpartner toegevoegd om het proces van het behandelen door een andere behandeldienst te testen. En om ook onderling advies uit te wisselen tussen de gemeente en de regionale uitvoeringsdienst. De test was overall succesvol. Wel werd een klein issue geregistreerd: aan bestanden kon bij een specifieke aanvraag niet het label 'vertrouwelijk' worden meegegeven.
Gemeente Veenendaal
Deze testronde heeft de gemeente Veenendaal een DSO-ketentest uitgevoerd. Dat houdt in dat er vanuit de plansoftware aanpassingen zijn gedaan in het omgevingsplan. Vervolgens is gekeken wat dat betekent voor de toepasbare regels. En tot slot is – voorafgaand aan de wijzigingen – een aanvraag ingediend om te bekijken of de aanvraag nog volgens oude regelgeving in behandeling wordt genomen. Na het doorvoeren van wijzigingen in het omgevingsplan is het plan gepubliceerd. De publicatie is goed verlopen en de wijzigingen werden zoals verwacht getoond in het Omgevingsloket. In de volgende testronde zal de DSO-ketentest worden voortgezet.
Interbestuurlijke planketen-test (Provincie Noord-Holland, Dijk & Waard en Purmerend)
In deze testronde heeft de Provincie Noord-Holland een voorbereidingsbesluit gepubliceerd met beschermingsregels die geldig zijn in de gemeente Dijk en Waard en in de gemeente Purmerend. De publicatie van het voorbereidingsbesluit is succesvol geweest. Bij beide gemeenten is het tijdelijk regelingdeel zichtbaar bij het meest recent vastgestelde omgevingsplan. De voorbeschermingsregels uit de betreffende hoofdstukken worden alleen bij de betreffende gemeenten getoond. Tijdens inspectie van de publicatie in de LVBB en het DSO-LV vielen 2 dingen op:
- Het tijdelijk regelingdeel komt alleen naar voren bij het omgevingsplan als naar de Regels wordt gekeken. Het wordt niet getoond als naar Inhoud wordt gekeken. Dit wordt nader onderzocht.
- De artikelsgewijze toelichting wordt in beide tijdelijk regelingdelen volledig getoond, waardoor bij de ene gemeente ook de artikelsgewijze toelichting wordt getoond over artikelen die niet in dat tijdelijk regelingdeel voorkomen. Ook dit wordt nader onderzocht.
Toelichting Waterschappen
Waterschap Rijn en IJssel
Waterschap Rijn en IJssel heeft zich in deze periode gericht op de vergunningcheck, het aanvragen van een vergunning en het ontvangen en behandelen ervan. Er is onder andere beoordeeld of en op welke wijze de afhandeling plaats kon vinden. In het algemeen werd een juiste werking geconstateerd.
Opvallend was dat een bepaalde activiteit die geselecteerd werd bij het aanvragen, leidde tot zowel een melding als een vergunning die aangevraagd zou gaan worden. Een en ander wordt nader ondergezocht.
Waterschap Hunze en Aa's
Waterschap Hunze en Aa's heeft zich beziggehouden met het toetsen van de inrichting van het VTH-systeem. Er is een probleem gevonden bij het intrekken van een vergunning vanuit het Omgevingsloket. De verwerking van deze intrekking in het zaaksysteem verliep niet goed (terwijl dit in het DSO technisch wel goed functioneerde). Aan de betreffende VTH-leverancier is een oplossing gevraagd.
Waterschap Limburg
Waterschap Limburg heeft complexere samenwerkingszaken met een gemeente beproefd. Met Gulpen-Wittem is geconcludeerd dat het mogelijk was om een aanvraag af te sluiten, terwijl er nog een actieverzoek was uitgezet. Dit heeft tot gevolg dat in het DSO bij afgesloten aanvragen nog zichtbaar is dat er actieverzoeken openstaan. Ook zijn enkele niet-kritische verbetervoorstellen opgesteld voor de VTH-applicatie.
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (Waternet, AGV)
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft enkele toetsen uitgevoerd waarbij beoordeeld is of mutaties in een aanvraag goed werden verwerkt. Dit was het geval. Alleen werd niet duidelijk wat de wijzigingen waren. Dit is voor de afhandeling een probleem. Dit heeft geleid tot een wijzigingsverzoek bij de VTH-leverancier.
Toelichting Provincies
Provincie Drenthe
De provincie Drenthe heeft in deze testronde haar omgevingsverordening succesvol gemuteerd. Aanvankelijk lukte het niet de omgevingsverordening te publiceren door een fout in de decentrale plansoftware. Na onderzoek door de leverancier is de omgevingsverordening succesvol gepubliceerd. Daarbij zijn geen belemmeringen of bijzonderheden geconstateerd.
Provincie Noord-Holland
De provincie Noord-Holland heeft deelgenomen aan de interbestuurlijke planketen-test die hierboven (zie toelichting) is beschreven.
Daarnaast heeft de provincie Noord-Holland getest met ketenmachtigingen in de vergunningketen. Deze testen zijn geslaagd en hebben alleen tot de bevinding geleid dat het niet mogelijk is om in het DSO met ketenmachtigingen te werken als de vergunninghouder een gedelegeerd initiatiefnemer aanwijst en daarnaast nog een gemachtigde heeft aangesteld.
Provincie Overijssel
De provincie Overijssel heeft in deze testronde haar omgevingsverordening een aantal malen succesvol gemuteerd. Onder andere om meer ervaring op te doen met de verwerkingstijden in relatie tot inwerkingtreding van besluiten.
Tot slot heeft Overijssel getest met het indienen, aanvullen en intrekken van aanvragen in de vergunningketen. Deze (her)testen hebben niet tot bevindingen geleid.
Provincie Utrecht
De provincie Utrecht heeft tijdens deze testronde getest met de publicatie van een voorbereidingsbesluit met meervoudige tijdelijke regelingdelen die zien op de omgevingsplannen van een aantal gemeenten in de provincie. Omdat in de oefenomgeving (pre-productieomgeving) van de landelijk voorziening van het DSO voor het oefenen meerdere versies van een omgevingsplan zijn toegestaan, was de verwachting dat het tijdelijk regelingdeel aan het laatst gepubliceerde omgevingsplan van een gemeente zou worden toegevoegd. Dit bleek echter niet het geval: het tijdelijk regelingdeel werd verbonden aan het omgevingsplan dat het eerst gepubliceerd is. Hoewel dit probleem niet in de productieomgeving van DSO-LV kan voorkomen, omdat daar maar 1 omgevingsplan per gemeente is toegestaan, wordt toch onderzocht waarom het voorbereidingsbesluit niet aan het laatst gepubliceerde omgevingsplan werd verbonden.
Toelichting Rijk
Het Serviceteam Rijk (STR) is bezig met de voorbereidingen om de voorgenomen IKT-test rond het voorbereidingsbesluit Hyperscale-datacenter (fictieve casus) te kunnen gaan uitvoeren. De voorbereiding is vooral gericht op de besluittekst die gebruikt wordt voor dit voorbereidingsbesluit.
ProRail heeft een IKT-test in de VTH-keten uitgevoerd met betrekking tot gerelateerde verzoeken. De bevindingen hadden vooral betrekking op de informatie in de bijlagen van het verzoek in het zaaksysteem van ProRail en op ingediende aanvullingen op het verzoek.
Zie ook
Begrip: Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB)
Overheden publiceren officiële documenten via het platform voor overheidspublicaties: de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB). Omgevingsdocumenten die overheden publiceren, komen via deze landelijke voorziening ook in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De regels zijn dan in het Omgevingsloket op de kaart te zien.
- Lees meer over de landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB).
Begrip: Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) ondersteunt de uitvoering van de Omgevingswet. Het bestaat uit lokale systemen van overheden en de onderdelen van de landelijke voorziening (DSO-LV), zoals het Omgevingsloket.
Meer informatie leest u op de pagina Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) op hoofdlijnen.
Begrip: Registratie toepasbare regels (RTR)
De Registratie toepasbare regels (RTR) is de centrale voorziening voor toepasbare regels. Hier slaan overheden hun toepasbare regels op voor het Omgevingsloket. De Registratie toepasbare regels is een van de onderdelen van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
Lees meer over de Registratie toepasbare regels.