Rapportage IKT-testweek 29 (van 19 juni tot en met 23 juni 2023)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 29. De testen vonden plaats van maandag 19 juni tot en met vrijdag 23 juni 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
De overheden hebben in testweek 29 (van 19 juni tot en met 23 juni 2023) de volgende scenario's getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:
- Gemeenten: deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeenten Apeldoorn, Bodegraven-Reeuwijk, Dijk en Waard, Leidschendam-Voorburg, Roosendaal en Utrecht. Er is een grote variatie aan testen uitgevoerd: gehele keten, tijdreizen, wijzigingsbesluiten, tonen aan gemeenteraad, omgevingsvisie en interbestuurlijk.
- Waterschappen: De volgende waterschappen hebben testen uitgevoerd: Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Focus lag op het interbestuurlijk samenwerken met de samenwerkingsfunctionaliteit.
- Provincies: deelgenomen hebben de provincies Noord-Holland, Overijssel, Utrecht. Getest is met de ontwerp-omgevingsverordening, het voorbereidingsbesluit en de TAM-IMRO omgevingsverordening.
- Rijk: deze testweek hebben er geen Rijkspartijen deelgenomen aan de IKT-testen.
Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen
- het overzicht van de functionele set (xlsx, 747 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Apeldoorn
De gemeente Apeldoorn is gestart met een interne ketentest. Het doel van de ketentest is om de hele keten (plan, toepasbare regels en vergunningen) te doorlopen. De ketentest is verspreid over 3 testrondes, waarvan de eerste sessie in deze testronde heeft plaatsgevonden. De focus lag op het aanmaken van nieuwe juridische regels met nieuwe activiteiten. Hierbij zijn geen issues geconstateerd, anders dan dat het downloaden van het omgevingsplan uit de landelijke voorziening naar de lokale software enkele minuten duurde.
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft de test met business scenario ‘Plan 12. Tijdreizen’ verder opgepakt vanuit de vorige testronde. Opvallend was dat bij het aanroepen van de downloadservice de op één na laatste versie van het omgevingsplan wordt gedeeld met de gemeentelijke software. Terwijl de verwachting is dat de laatste versie van het plan zou worden gedeeld. Het omgevingsplan is wel succesvol gepubliceerd met de statusindicatie 'toekomstig'.
Gemeente Dijk en Waard
De gemeente Dijk en Waard is deze week begonnen met de voorbereiding op het testen in IKT. De gemeente is van plan in de aankomende testrondes te starten met het testen van de plan-keten. Maar tijdens de voorbereiding is gebleken dat het momenteel niet mogelijk is om een nieuw wijzigingsbesluit aan te maken vanuit de plan-software. De betreffende knop om een nieuw ontwerp of definitief wijzigingsbesluit te starten, is uitgeschakeld. Deze bevinding is vastgelegd in het TMR-bevindingensysteem.
Gemeente Leidschendam-Voorburg
Gemeente Leidschendam-Voorburg heeft deze testronde de viewer uit de plansoftware getest. Er is bekeken welke informatie weergegeven wordt zodat een gemeenteraad de juiste informatie te zien krijgt. Deze test zal een vervolg krijgen waar ook de griffie van de gemeente bij betrokken zal worden.
Gemeente Roosendaal
Gemeente Roosendaal heeft tijdens deze testronde getest aan de hand van business scenario '13. Publiceren omgevingsvisie'. Bij het valideren van de omgevingsvisie zijn foutmeldingen op een niet begrijpelijke wijze getoond. De gebruiker heeft uiteindelijk kunnen achterhalen dat de foutmelding betrekking had op het niet noemen/annoteren van het ambtsgebied in de tekst. Na het annoteren van het ambtsgebied is de omgevingsvisie succesvol gepubliceerd.
Gemeente Utrecht
Deze testronde heeft de gemeente Utrecht een interbestuurlijke ketentest gedaan met de Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD) en met de provincie Utrecht.
Het doel van deze test was om inzicht te krijgen in de samenwerking tussen deze organisaties met betrekking tot een vergunningaanvraag. Wat opviel was dat het niet mogelijk was om per activiteit advies te vragen. Dat kon enkel voor de gehele aanvraag. Dit is verder geen belemmering voor het samenwerkingsproces. Verder viel op dat het vanuit de provincie niet mogelijk was om - over de aanvraag - advies te vragen aan de RUD. Via de gemeente is het wel gelukt om advies te vragen bij de RUD. De RUD ontving het adviesverzoek en kon deze in behandeling nemen. Bij het behandelen van de aanvraag door de RUD is er geconstateerd dat de functionaliteit 'gerelateerde verzoeken' in de software niet werkte, terwijl deze in eerdere testen wel correct functioneerde.
Toelichting Waterschappen
Hoogheemraadschap van Delfland
Bij de uitvoering van testen lag de focus bij het ontvangen en behandelen van aanvragen, in samenwerking met de gemeente Den Haag. De samenwerkingsfunctionaliteit stond hier centraal.
Over het algemeen bleek deze functionaliteit (en de wijze waarop een en ander bij beide organisaties was ingericht) naar behoren te werken. Beoordeeld is: het kunnen starten, stoppen, wijzigen en verwijderen van de samenwerking, het kunnen uitzetten en ontvangen van actieverzoeken, de juiste inrichting van de zaaksystemen en het kunnen opvragen, toevoegen, wijzigen en verwijderen van rechten op documenten die als bijlagen zijn toegevoegd.
Wel is (opnieuw) vastgesteld dat het mogelijk is om een samenwerking af te sluiten, ondanks dat er nog actieverzoeken openstaan. Dat is ongewenst. Voorgesteld is om dit op te laten lossen door de VTH-leverancier.
Als IKT-wijzigingsverzoek is ingediend om in het DSO-verzoekenoverzicht, óók zichtbaar/inzichtelijk te hebben welke partij welk verzoek dient. Zodra men een verzoek aanklikt, is dit wel zichtbaar.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Ook vanuit Hollands Noorderkwartier is een aantal testen uitgevoerd die te maken hebben met samenwerking. Dit heeft geleid tot een wijzigingsverzoek om in de samenwerkingsruimte op het overzicht ook de naam van de behandelaar weer te geven in plaats van alleen maar die van de organisatie.
Toelichting Provincies
Provincie Noord-Holland
Tijdens deze testweek heeft de provincie Noord-Holland een ontwerp van de omgevingsverordening gepubliceerd en vervolgens ook nog een voorbereidingsbesluit gepubliceerd. Bij het bekijken van het ontwerp van de omgevingsverordening in de viewer Document en Kaart constateerde de provincie dat de thema’s die waren geannoteerd niet zichtbaar waren. De thema’s werden wel getoond in de viewer Regels op de Kaart. Bij het controleren van de publicatie van het voorbereidingsbesluit in de viewer Regels op de Kaart trad een foutmelding op toen gefilterd werd op 'Voorbereidingsbesluit'. Daarnaast constateerde de provincie dat het voorbereidingsbesluit niet meer zelfstandig bekeken kon worden in de viewers Regels op de Kaart en Document en Kaart. De voorbeschermingsregels worden alleen nog getoond in de context van het omgevingswetbesluit waarop de regels zien. In dit geval was dat de omgevingsverordening van de provincie Noord-Holland.
Provincie Overijssel
Tijdens deze testweek heeft de provincie Overijssel nogmaals een TAM-IMRO Omgevingsverordening gepubliceerd. Bij het raadplegen van de publicatie in de viewer Regels op de Kaart constateerde de provincie dat noch de gepubliceerde TAM-IMRO Omgevingsverordening, noch de in een eerdere testronde gepubliceerde TAM-IMRO Omgevingsverordening zichtbaar waren. In de viewer Document en Kaart waren beide publicaties wel zichtbaar. Een andere constatering van de provincies is dat het bekijken van de TAM-IMRO Omgevingsverordening in de viewer veel capaciteit van de computer vraagt en uiteindelijk zelfs vastloopt in de webbrowser. De provincie heeft ook nog getest met het aanvragen en ontvangen van een vergunningaanvraag. Daarbij zijn geen bevindingen geconstateerd.
Provincie Utrecht
Tijdens deze testweek heeft de provincie Utrecht getest met de publicatie van een ontwerp van de omgevingsverordening. Bij het bekijken van de omgevingsverordening in de viewer Regels op de Kaart bleek dat er geen enkele annotatie uit het ontwerp van de omgevingsverordening werd getoond. Daarnaast constateerde de provincie bij het bekijken van het ontwerp van de omgevingsverordening, dat de gewijzigde passages ten opzichte van de vastgestelde omgevingsverordening op een verwarrende manier worden gemarkeerd: de ene keer met een uitroepteken, de andere keer met de tekst 'Ontwerp'. Tot slot constateerde de provincie dat de toegevoegde en verwijderde spaties door de renvooiservice niet gezien worden. Daarmee worden ze ook niet groen (toegevoegd) of rood (verwijderd) gemarkeerd en ook niet voorzien van een label met de tekst ‘Ontwerp’. Bij het raadplegen van de activiteiten in de Registratie Toepasbare Regels ontdekte de provincie dat één locatie 2 keer voorkomt, met dezelfde identificatie, terwijl die in de decentrale software maar één keer wordt vermeld. De provincie heeft ook nog getest met het aanvragen en ontvangen van een vergunningaanvraag en het samenwerken aan de behandeling daarvan. Daarbij zijn geen bevindingen geconstateerd.
Toelichting Rijk
Deze testweek hebben er geen Rijkspartijen deelgenomen aan de IKT-testen.