Rapportage IKT-testweek 31 (van 17 tot en met 21 juli 2023)
Hieronder vindt u de resultaten van Indringend Ketentesten (IKT)-testweek 31. De testen vonden plaats van maandag 17 tot en met vrijdag 21 juli 2023. De overheden hebben getest in een aantal scenario's.
Geteste scenario's
De overheden hebben in testweek 31 (van 17 tot en met 21 juli 2023) de volgende scenario's getest in de pre-productieomgeving (oefenomgeving) van de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) en met de eigen software:
- Gemeenten: deelgenomen aan deze testronde hebben de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, de gemeente Dijk en Waard en de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Er is getest met: het publiceren van ontwerpbesluiten en het publiceren van grote geometrieën en met VHT-processen.
- Waterschappen: Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Limburg en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De volgende testen zijn uitgevoerd: proces van het behandelen van aanvragen, zoeken in de viewer Regels op de kaart, samenwerkingsfunctionaliteit, importeren van toepasbare regels, routering van aanvragen, importeren van geometrie.
- Provincies: deelgenomen hebben de provincies Overijssel, Noord-Holland en Utrecht. Ook bij de provincies is een ruime variatie aan testen uitgevoerd zoals: ontwerp van de omgevingsverordening, TAM-IMRO Reactieve interventie en een initiatief in een Natura-2000 gebied in de vergunningchecker en de aanvraagmodule.
- Rijk: deze testweek hebben er geen Rijkspartijen deelgenomen aan de IKT-testen.
Bij de testen zijn ook geregeld andere partijen betrokken, zoals omgevingsdiensten of netbeheerders. Deze worden hier niet apart toegelicht, maar zij melden net als de genoemde overheden wel bevindingen of wijzigingsverzoeken tijdens de testperiode.
Deze rapportage kent 2 bijlagen:
- een cijfermatige duiding van de meldingen
- het overzicht van de functionele set (xlsx, 752 kB). Daarbij is aangegeven welke onderdelen deze testweek zijn getest en wat het resultaat was. Bij een aantal bevindingen is een verwijzing naar een gemelde bevinding opgenomen. Niet alle bevindingen staan in dit overzicht. Alle bevindingen zijn wel geregistreerd in de meldingenregistratie.
Toelichting Gemeenten
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk heeft tijdens deze testronde een tweetal testen uitgevoerd. De eerste test was gericht op het publiceren van twee ontwerpbesluiten. Bij het aanleveren van een definitieve versie van het omgevingsplan is gebleken dat de ontwerpbesluiten niet meer zichtbaar zijn bij Regels op de Kaart. In de plansoftware viel op dat het aanmaken van een nieuw definitief besluit resulteerde in een foutmelding. En het doorzetten van een ontwerpbesluit naar een definitieve status geen mogelijkheid was.
De tweede test was gericht op het publiceren van een grote geometrie. De publicatie was succesvol en werd volgens verwachting getoond op zowel de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) als bij Regels op de Kaart.
Gemeente Dijk en Waard
De gemeente Dijk en Waard heeft in deze testronde een aantal hertesten uitgevoerd. De twee voorbereidingsbesluiten die zijn gepubliceerd in testronde 30 zijn uiteindelijk wel getoond op Lokale wet- en regelgeving en bij Regels op de Kaart. Het bevoegd gezag kon echter het exacte tijdstip van zichtbaarheid van de voorbereidingsbesluiten niet achterhalen. Daarom zal er bij toekomstige publicaties extra gelet worden of de publicaties op tijd zijn getoond op Lokale wet- en regelgeving en bij Regels op de Kaart.
Gemeente Pijnacker-Nootdorp
De gemeente heeft in deze testronde een bouwvergunning proberen aan te vragen via het Omgevingsloket. Tijdens het invullen van het aanvraagformulier kwamen er diverse bevindingen naar boven. Zo waren er vaak dubbele vragen, kwamen er niet-revelante vragen naar boven met betrekking tot de activiteit en kon niet bij elk document de vertrouwelijkheid worden aangegeven. Deze bevindingen zijn geregistreerd.
In de volgende testronde gaat de gemeente verder met het testen van de VTH-business scenario's.
Toelichting Waterschappen
Waterschap Vallei en Veluwe
Waterschap Vallei en Veluwe heeft zich, in samenwerking met een aantal gemeenten binnen het beheergebied, gericht op de beoordeling van een juiste werking van het proces van het behandelen van aanvragen.
Voor het grootste deel betrof dat het hertesten van eerdere bevindingen. Hierbij zijn nieuwe meldingen gemaakt van situaties die nog steeds niet goed functioneerden. De belangrijkste conclusie is dat een aantal eerder gemelde problemen nog niet zijn opgelost:
- In het gebruikte VTH systeem wordt niet goed opgenomen wie bevoegd gezag is bij een aanvraag. Er wordt wel het OIN nummer getoond. Een en ander is niet opgelost door de betreffende leverancier, ondanks de toezegging daartoe.
- Een andere bevinding betrof de situatie dat een aanvraag (onterecht) helemaal niet binnenkwam bij het bevoegd gezag (VTH-applicatie). Dit was eerder ook al gemeld bij de betreffende leverancier.
- Bij het wijzigen van een aanvraag in het DSO werd in het verleden de oorspronkelijke aanmaakdatum overschreven. Dat is onjuist. Bij het hertesten trad een technische storing op. Het is nog onduidelijk wat hiervan de oorzaak is en waar de oplossing gerealiseerd moet worden.
- Bij het VTH-systeem werd geconcludeerd dat er in een testsituatie een document was ontvangen (ook verstuurd), maar dat het betreffende document niet zichtbaar te maken was. Dit probleem treedt op sinds een recente release van het VTH-systeem. Dit probleem is (opnieuw) neergelegd bij de VTH-leverancier.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR)
HDSR heeft geconstateerd dat bij het zoeken naar documenten in de functionaliteit Regels op de kaart niet het verwachte aantal documenten in beeld komt (niet het totaal aantal documenten wordt gevonden).
Na analyse van dit probleem is gebleken dat dit te maken heeft met de manier waarop gezocht wordt en de beperkingen daarin. Uit performance-overwegingen is het zoeken op documenten op dit moment begrensd tot 10 resultaten.
Er zijn ideeën voor een nieuwe zoekpagina waar met filters kan worden aangegeven waarop gezocht moet worden. Daarnaast staat in de werkvoorraad (backlog) nog het verzoek om te kunnen zoeken op losse trefwoorden. Beide initiatieven zijn bedoeld om zo gericht mogelijk te kunnen zoeken. De termijn waarop dit wordt gerealiseerd is echter nog onbekend.
Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV)
AGV heeft zich in deze periode gericht op het hertesten van eerdere bevindingen.
Hoogheemraadschap Delfland
HH Delfland heeft samenwerkingsfuncties getest, samen met gemeente Den Haag. Voor Delfland heeft dat één bevinding opgeleverd met een lage urgentie.
Waterschap Limburg (WL)
WL heeft zich gericht op het kunnen importeren van toepasbare regels en het aanvraagproces.
Daarbij heeft WL een verordening aangepast in haar regelbeheersoftware en wil daarop ook de toepasbare regels aanpassen en importeren in de STTR Builder. Maar het waterschap mist een importeerknop waardoor wijzigingen niet verwerkt kunnen worden. Dit wordt als een belangrijke missende functionaliteit beschouwd.
Daarnaast heeft WL, samen met Rijkswaterstaat, de routering van aanvragen nader onderzocht. Hierbij bleek een knelpunt dat alle aanvragen in een gebied met bijvoorbeeld de activiteit ‘water lozen in oppervlaktewater’, binnenkomen bij het waterschap, terwijl een deel ook bij RWS terecht zou moeten komen. Er wordt nog gezocht naar een oplossing hiervoor.
Zie ook de bevinding met betrekking tot geometrie die door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is vastgesteld. De test door HHNK is in samenspraak met WL uitgevoerd.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)
HHNK heeft een aantal testen uitgevoerd waarbij tekstwijzigingen succesvol zijn uitgevoerd.
Er is echter ook gebleken dat er aan de zijde van de plansoftware nog knelpunten bestaan:
- Verschillende problemen traden op bij het importeren van geometrie in de waterschapsverordening. Het probleem trad op na het downloaden en daarna weer uploaden van de geometrie. Dit moet worden opgelost door de plansoftwareleverancier.
- Bij het valideren van de waterschapsverordening na een wijziging; hier trad een technisch probleem op (‘vastlopen’ van de validatie).
- Bij het wijzigen van een tekst wordt na publicatie vastgesteld dat alle geometrie gewijzigd is. Dat is niet de bedoeling! Dit is een ernstige omissie omdat hierdoor alle titels onnodig gewijzigd worden en de oorspronkelijke datums worden overschreven. Dit is juridisch zeer onwenselijk (en onjuist).
Net als WL wenst HDSR een ‘importeerknop’ om wijzigingen die zijn doorgevoerd in een verordening, over te nemen in het regelbeheersysteem. Deze ontbreekt op dit moment.
Toelichting Provincies
Provincie Overijssel
Tijdens deze testweek heeft de provincie Overijssel een ontwerp van de omgevingsverordening gepubliceerd. Bij het bekijken van de verordening in de DSO-Viewer krijgt een artikel, dat geen nieuwe leden heeft gekregen maar alleen wijzigingen binnen bestaande leden heeft, (meestal) geen label ‘ontwerp’. Ook de aanpassingen in artikelsgewijze toelichtingen krijgen geen ontwerp-label. In een ontwerp omgevingsverordening wordt pas na openklappen van artikelen, het ontwerp-label getoond.
Daarnaast is geconstateerd dat het publiceren van een vastgestelde omgevingsverordening na een ontwerp, niet automatisch zorgt voor het intrekken, of verlopen of vervallen van het ontwerp.
De provincie Overijssel heeft in deze testweek tevens een TAM-IMRO Reactieve interventie gepubliceerd. Geconstateerd is dat zowel bij de TAM-IMRO Reactieve Interventie als bij de TAM-IMRO Instructie (geconstateerd in testweek 28) een duidelijke melding ontbreekt bij de regels van het (TAM)Omgevingsplan dat er ‘overrulende’ regels zijn. De wens is om bij deze TAM (en vermoedelijk ook andere TAM’s) dat er bij de regels van een/het (TAM)Omgevingsplan een duidelijke melding komt dat er ‘overrulende’ regels zijn.
Provincie Noord-Holland
Tijdens deze testweek heeft de provincie Noord-Holland een aantal hertesten uitgevoerd. Eén bevinding is hierdoor afgehandeld, overige meldingen zijn nog niet opgeleverd of zijn onvoldoende opgelost.
Provincie Utrecht
Bij de provincie Utrecht is een issue opgetreden in de vergunningchecker en aanvraagmodule als het ging om een initiatief in Natura-2000 gebied. Iedere locatie in een Natura-2000 gebied in de provincie Utrecht geeft - na het heel lang laden van de vragen - een foutmelding. Deze bevinding is in behandeling bij Ozon.
Toelichting Rijk
Deze testweek hebben er geen Rijkspartijen deelgenomen aan de IKT-testen.