Werkplaatsen implementatie Omgevingswet
Het programma Aan de slag met de Omgevingswet biedt ondersteuning bij de implementatie van de Omgevingswet. Voor een groot deel bestaat die ondersteuning uit oefenen. Bijvoorbeeld met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) of de minimale eisen, anders werken, oefencasussen en praktijkverhalen. Het komende jaar ondersteunen we het oefenen onder andere in werkplaatsen.
Signaleren, oplossen en leren van concrete problemen
In het hele land zijn al veel bevoegd gezagen bezig om initiatieven op te zetten. Soms werken ze daarin ook samen met een marktpartij (bijvoorbeeld een softwareleverancier). Bevoegd gezagen bereiden zich zo vooral in praktische zin voor op invoering van de wet. Om u daarin te ondersteunen en verder te helpen, biedt het programma Aan de slag met de Omgevingswet werkplaatsen aan. Een werkplaats is een manier om snel en onder begeleiding een concreet probleem in de implementatie te signaleren, op te lossen én ervan te leren. Zo kunt u snel weer verder.
Oefenen met implementatievraagstukken
Een werkplaats is een middel om te oefenen met implementatievraagstukken. Of om een concrete stap te zetten bij een implementatievraagstuk, waar u als bevoegd gezag vastloopt of waar het te complex wordt.
Werkplaatsen voor elk vraagstuk in de keten
Werkplaatsen kunnen worden ingezet voor een integraal onderdeel van de ketens van de Omgevingswet (bijvoorbeeld vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH), DSO, toepasbare regels en kerninstrumenten). Werkplaatsen zijn interbestuurlijk en multidisciplinair van opzet. Ze dragen bij aan vragen op ieder niveau.
Een paar voorbeelden:
- Het wijzigen van een onderdeel van de bruidsschat van een omgevingsplan of waterschapsverordening levert een knelpunt op. Het bevoegd gezag wil dit samen met partners in de regio en een leverancier oplossen. Daarvoor moeten ook toepasbare regels gemaakt worden. Die moeten vervolgens in het DSO worden geladen en op de kaart zichtbaar zijn.
- Een bevoegd gezag wil het proces van vergunningverlening in het DSO testen. Ook dat kan in een werkplaats, bijvoorbeeld met een eigen casus.
- Een bevoegd gezag wil de aanpak voor toezicht en handhaving bij een (milieubelastende) activiteit met partners in de regio afstemmen. Dit kan een vraagstuk zijn dat in een werkplaats wordt uitgewerkt.
Werkplaatsen VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) biedt ook werkplaatsen aan. Deze werkplaatsen richten zich op het werkend krijgen van een hele DSO-keten. Meer informatie over deze werkplaatsen vindt u op de VNG-website.
Belangrijk om te weten
- Deelnemers aan een werkplaats zijn medewerkers van bevoegd gezagen en eventueel marktpartijen.
- De werkplaats vindt plaats in een kort tijdsbeslag (een aantal dagdelen).
- Er is een laagdrempelige inschrijving en deelname.
- Er is een concreet resultaat na de werkplaats.
- Deelnemers doen kennis en kunde op.
- Experts van het programma Aan de slag bieden inhoudelijke en technische begeleiding en ondersteuning.
Aanmelding
Heeft u een ondersteuningsvraag of behoefte om te oefenen? En wilt u die vraag samen in een werkplaats uitwerken en oplossen? Meld u dan aan. We bekijken samen met u welke ondersteuning past. Want, samen komen we verder.
U kunt zich aanmelden met het aanmeldformulier. In dit aanmeldformulier stellen we u een paar korte vragen. Binnen 3 werkdagen nemen wij contact met u op om een intakegesprek in te plannen. In dat intakegesprek bespreken we welke ondersteuning kan worden geboden op uw vraag.
Vragen?
Heeft u vragen? Neem gerust contact op met uw Regionale Implementatie Coach.