Afgeronde werkplaatsen in de praktijk
Wij geven u een overzicht van de afgeronde en lopende werkplaatsen.
Achtergrondinformatie
De werkplaatsen van Aan de slag met de Omgevingswet zijn op 11 maart 2021 van start gegaan. De regio Utrecht beet het spits af met de casus 'Van droogzwemmen tot digitaal oefenen'. De komende periode gaan steeds meer ketenpartners samen aan de slag met hun concrete vraagstukken. Inmiddels zijn er tientallen aanmeldingen en/of aanvragen voor een werkplaats. Ook is er al een aantal werkplaatsen succesvol afgerond. De aanvragen worden beoordeeld. Wanneer ze aan de criteria voldoen, worden ze ingedeeld.
Meer informatie of meekijken bij een specifieke werkplaats?
Per werkplaats staan contactgegevens van werkplaatsdeelnemers die u kunt contacteren.
Bent u benieuwd naar de ervaringen van deelnemers aan werkplaatsen? Kijk de webinars met de lessons learned van deelnemers aan werkplaatsen terug.
Afgeronde werkplaatsen
- 3e tranche Geonovum
- Geonovum werkplaats Geo-optimalisatie
- Geonovum werkplaats Programma
- Omgevingsverordening
- Projectbesluit
- Omgevingsdienst Achterhoek (ODA)
- Gemeente Bunnik
- Provincie Overijssel
- Gemeente De Bilt
- Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
- Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR)
- Gemeenten Bronckhorst, Aalten en Meerinzicht
- Praktijkproef Waterbeheerprogramma
- Regio Drenthe
- Regio Noordzeekanaalgebied
- Regio Twente
- Regio Utrecht
- Regio Zeeland
- Werkorganisatie Duivenvoorde
- Waterschap Limburg
- Waterschap Vallei en Veluwe
- Werkplaats omgevingsvisie
Werkplaats 3e tranche Geonovum
Wie
Diverse bevoegd gezagen, Geonovum
Onderwerp
Om de mogelijkheden van het voorbereidingsbesluit, de instructie en de reactieve interventie te verkennen en ervaringen te delen, heeft Geonovum de werkplaats 3e tranche georganiseerd. De naam komt voort uit het feit dat de TPOD's voor deze 3 omgevingsdocumenten in de 3e tranche zijn uitgekomen. In deze werkplaats zijn professionals van verschillende bevoegd gezagen bij elkaar gekomen om aan de slag te gaan met de genoemde omgevingsdocumenten.
Doel
Komen tot concrete resultaten van een vorm-inhoudelijk en technisch goed omgevingsdocument met de focus op het voorbereidingsbesluit.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem dan contact op via implementatieTPOD@geonovum.nl of kijk op de Wegwijzer TPOD.
Werkplaats Geo-optimalisatie
Wie
Gemeenten Leiden, Amstelveen, Velsen, Bergen-op-Zoom, Eindhoven, de provincies Noord-Brabant en Utrecht, VNG, IPO, UvW, Geonovum, Kadaster
Onderwerp/Doel
In de werkplaats Geo-optimalisatie onderzoekt een aantal overheden met eigen voorbeelden wat de Omgevingswet en het stelsel van hen verwacht op het gebied van geometrieën. Zij doen dit aan de hand van de concept-handreiking geo in praktijkcasussen, reflecteren op de resultaten van de Taskforce Geo-optimalisatie en toetsen de richtlijnen geo voor bevoegde gezagen over proces en inhoud over het gebruik van geometrieën in het stelsel voor de Omgevingswet.
Resultaat
Notitie Werkwijze Geo en Locaties in Omgevingsdocumenten (voorjaar 2022)
Wat hebben we geleerd en wat kunnen we anderen meegeven?
- juridische regels en gebieden in relatie beschouwen
- geometriekeuzes en optimalisatie bij bronhouder in verband met beheer en inhoudelijke afweging
- groeperen locaties (geometrieën) en naamgeving (incl. Noemer) in relatie tot STOP
- afweging bij gebruik groepen en multi-polygonen
- aandachtspunten bij normwaarden
- groepen benutten voor functionele verzameling locaties (geometrieën)
Wat was de aanleiding?
Ongeveer tegelijkertijd met het uitbrengen van de eerste handreiking Geo-optimalisatie werd ook de taskforce Geo-optimalisatie opgezet. We startten met de werkplaats Geo-optimalisatie om de handreiking te beproeven en tegelijkertijd ging de taskforce Geo-optimalisatie aan de gang met de aanleverproblemen in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) in het najaar van 2021. Het tegelijkertijd uploaden van veel of grote geometriebestanden in het DSO leidde tot foutmeldingen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Lees verder op de Wegwijzer TPOD of mail naar implementatieTPOD@geonovum.nl.
Geonovum werkplaats Programma
Wie
Rijk, provincies, Geonovum
Onderwerp en doel
Kennis delen over de juridische aspecten van het instrument programma en het Toepassingsprofiel Programma. Beproeven van het annoteren van een programma, toetsen of het mogelijk is om een programma van het Rijk middels de TPOD in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) te laden en laten zien waar een programma onder de Omgevingswet in de toekomst getoond wordt.
Wat
Deze werkplaats bestond uit 3 delen.
- Een kennissessie over de juridische aspecten van het instrument programma en het Toepassingsprofiel Programma met beantwoording van vragen gesteld door de provincies en het Rijk.
- Een praktijkproef om het annoteren van programma's te beproeven met de casus Omgevingsagenda Oost van het Rijk.
- Een sessie Lessons Learned waarin de bevindingen en geleerde lessen besproken zijn.
Resultaat
De belangrijkste onderzoeksvraag was: Kunt u met het TPOD Programma een programma zoals de Omgevingsagenda Oost opstellen en annoteren? De conclusie is dat dit goed gelukt is. Het programma is overeenkomstig TPOD Programma geannoteerd en gepubliceerd. Het is bekendgemaakt en in de DSO-viewer zicht- en raadpleegbaar.
Er is geannoteerd met:
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem dan contact op via implementatieTPOD@geonovum.nl of kijk op Wegwijzer TPOD.
Omgevingsverordening
Wie
Alle provincies.
Onderwerp
Omgevingsverordening publiceren.
Doel
Meer leren en ervaring uitwisselen over het opstellen van een omgevingsverordening.
In eerdere sessies is de handreiking Optimalisatie geometrieën Omgevingswet verder toegelicht en zijn ervaringen gedeeld over het opstellen van waterschapsverordeningen die vergelijkbaar zijn met omgevingsverordeningen van de provincies. Ook is een toelichting gegeven over het annoteren van omgevingsdocumenten met de STOP-standaard (Standaard Officiële Publicaties) / TPOD (Toepassingsprofiel Omgevingsdocumenten) vanuit de juridische invalshoek en is de relatie tussen juridische en toepasbare regels besproken.
Dit leverde belangrijke inzichten op over het maken en annoteren van de juridische tekst van de omgevingsverordening en daarna was het tijd om te oefenen in de praktijk. Er is geoefend in verschillende 'sporen'. Provincie Gelderland stelt een stukje omgevingsverordening op inclusief annotaties met behulp van een oefentool. Provincie Zeeland en provincie Groningen werken aan het verder optimaliseren van de omgevingsverordening door de omgevingsverordening als model te benaderen. Als het model goed in elkaar zit dan is het goed door computers te lezen en kunnen er op efficiënte manier wijzigingen doorgevoerd worden die impact hebben op verschillende onderdelen van het model. De andere provincies gebruiken de opgedane kennis om op eigen gelegenheid verder te gaan met het opstellen en verbeteren van de omgevingsverordening.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de oefensporen of opnames terugzien van de inhoudelijke onderdelen? Neem gerust contact op met contactpersoon Anne van der Kooij, via annevanderkooij@becis.nl.
Projectbesluit
Wie
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Inspectie Leefomgeving en Transport, ProRail, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, gemeente Dronten, Omgevingsdienst Nederland.
Onderwerp
Projectbesluit.
Doel
De functionaliteit van het TPOD Projectbesluit te beproeven en om op deze wijze inzicht te krijgen in:
- De toepassing van het TPOD Projectbesluit en de digitalisering van het regeldeel (het deel dat de regels van het omgevingsplan wijzigt).
- De werking van de keten voor het tot stand komen en het publiceren van het projectbesluit en het samenwerkingsproces met het ServiceTeam Rijk (STR).
- De doorwerking van het regeldeel van het projectbesluit naar het omgevingsplan en de bestuurlijke samenwerking rond het projectbesluit met gemeenten.
Resultaat
De werkplaats moet het volgende resultaat opleveren:
- Een analyse van de (digitale) aanleververeisten en het aanleverproces van het projectbesluit aan of richting het STR.
- Inzicht in de implicaties van de toepassing van het TPOD Projectbesluit op de uitvoeringspraktijk en het interne werkproces van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
- Advies over het inrichten van het volledige werkproces van voorbereidingsbesluit tot het nemen van het projectbesluit (eventueel in combinatie met een instructie aan de gemeente om regels uit het projectbesluit op te nemen in het omgevingsplan).
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met contactpersonen Joost van Halem of Luis Martins Dias, via joost.halem@minbzk.nl of luis.martinsdias@rvo.nl.
Omgevingsdienst Achterhoek (ODA)
Wie
Gemeente Lochem, gemeente Winterswijk, gemeente Oost Gelre, Waterschap Rijn en IJssel en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
Onderwerp
Oefenen in de keten met het via het DSO ondersteunen van zowel vooroverleg als de daadwerkelijke aanvraag aan de hand van een casus.
Doel
Een ketentest op afspraken uitvoeren en vergunningverleners, juristen, adviseurs en ICT-medewerkers laten kennismaken met de techniek. Het is de bedoeling om te kijken wat er allemaal mogelijk is.
- Zijn de werkprocessen zoals ze zijn bedacht mogelijk en zijn ze ook logisch?
- Is het mogelijk om alle communicatie via 1 platform (DSO) te laten verlopen?
- De aanvraag bevat 3 actieverzoeken voor de Omgevingsdienst Achterhoek, hoe komt dat binnen?
Gemeente Bunnik
Wie
Gemeente Bunnik.
Onderwerp
Oefenen met het maken, digitaliseren en annoteren van regels uit het omgevingsplan.
Doel
Het doel van de werkplaats is: het oefenen met het schrijven, digitaliseren en annoteren en toepasbaar maken van regels uit het omgevingsplan om te komen tot een digitaal omgevingsplan voor de bestaande woonwijken in de kern Werkhoven en voor het aangrenzende agrarische gebied. De activiteiten tijdens deze sessies lopen uiteen van een analyse en selectie van onder meer de geldende verordeningen tot het herschrijven en digitaliseren van de relevante regels. Deze worden tevens geannoteerd en toepasbaar gemaakt.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met contactpersoon Marinka de la Croix, via m.delacroix@bunnik.nl.
Provincie Overijssel
Wie
Provincie Overijssel, gemeente Rijssen-Holten, het Rijk en het Interprovinciaal Overleg (IPO).
Onderwerp
In het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) kunnen zien en doorlopen van de verschillende vragenbomen uit onze pilot zoals een aanvrager die zou doorlopen. Zowel voor de checks als voor de indieningsvereisten.
Doel
Aan de hand van de casus Ontgrondingen in het DSO de 'satéprikker' door de verschillende lagen van de regels steken (Rijk, provincie, gemeente). Zo ervaren wat er goed aansluit en wat niet:
- Is er een overlap?
- Zijn er tegenstrijdigheden?
- De ervaringen uit deze werkplaats zijn bruikbaar voor andere provincies en gemeenten die bij zogenoemde 'ontgrondingen', het afgraven van de bodem, samenwerken met de provincie.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met contactpersoon Henk van Marle, via h.v.marle@overijssel.nl.
Gemeente De Bilt
Wie
Gemeente De Bilt, gemeente Zeist, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), provincie Utrecht en Omgevingsdienst regio Utrecht.
Onderwerp
Het behandelen van een vergunningaanvraag.
Doel
Toetsen wat we aan procesaanpassingen moeten doen om dit goed te gaan laten verlopen.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Wie
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat, gemeente Zaanstad, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en provincie Noord-Holland.
Onderwerp
Oefenen met en in de keten. Vanaf een ingediend handhavingsverzoek tot en met de (handhavings)beschikking (bijvoorbeeld de boete) van een milieubelastende activiteit (Bodem en Grondwater), waarbij meerdere bevoegd gezagen samenwerken en de bevoegdheden schuiven of worden gedeeld.
Doel
Duidelijkheid krijgen over waar we in deze context tegenaan lopen (rollen, bevoegdheden, het DSO (samenwerkingsruimte en archivering)). En, wat het vraagt aan interbestuurlijke samenwerkingsafspraken. Er is een interbestuurlijke regionale werkgroep opgericht om tot procesafspraken te komen over het samenwerken tussen de verschillende bestuursorganen op Toezicht en Handhaving in de regio. Dat heeft geleid tot het delen van ervaringen en stukken, en de conclusie om nu nog geen gebruik te maken van de flexibiliteitsregeling.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats of een kijkje nemen tijdens één van de werkplaatssessies? Neem gerust contact op met contactpersoon Saar Foeken, via s.foeken@hhnk.nl.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR)
Wie
HDSR, gemeente Montfoort-IJsselstein en provincie Utrecht.
Onderwerp
Aanleggen brug/uitrit.
Doel
Het doel van de werkplaats is de werking van de vergunningcheck beproeven vanuit het klantperspectief op een logisch werkend geheel met een eigen casus door een aantal stappen uit te voeren:
- Is de hiërarchie van de regels logisch?
- Zijn er geen dubbele regels?
De betrokkenen gaan interbestuurlijke afspraken maken voor het afstemmen van toepasbare regels in het DSO, door middel van botsproeven rondom de casus Brug aanleggen. Deze brug gaat over water met aan de ene kant een provinciale en aan de andere kant een gemeentelijke weg. De locatie moet nog gevonden worden.
Meer informatie
De opgedane lessen zijn uitgewerkt in een overzichtelijk document: Lessons learned - werkplaats uitrit en burg aanleggen. Dit document kan u helpen in uw organisatie.
De geleerde lessen zijn opgedeeld in verschillende categorieën:
- de geleerde lessen over interbestuurlijke samenwerking
- de algemene geleerde lessen
- de tips en wensen richting het DSO-beheer
Wilt u meer weten over deze werkplaats of een kijkje nemen tijdens een van de werkplaatssessies? Neem gerust contact op met de contactpersoon, Bertjan Kaan, via bertjan.kaan@hdsr.nl.
Gemeenten Bronckhorst, Aalten en Meerinzicht
Wie
Gemeenten Bronckhorst, Aalten en Meerinzicht (samenwerking van Ermelo, Harderwijk en Zeewolde), gemeente Berkelland, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en softwareleveranciers Landgoed en Roxit.
Doel
Beproeven van een ketentest op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), na aansluiting op de STOP/TPOD-standaard.
Wat
Oefenen met de APV-vergunning, met de casus 'Vuur stoken'.
Op te leveren
Een activiteit uit het Omgevingsplan toevoegen en publiceren in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Én een beslisboom maken en publiceren, om die daarna in het DSO te plaatsen en een aanvraag in te dienen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met de contactpersoon van de gemeente Bronckhorst, Marco Withagen, via M.Withagen@bronckhorst.nl.
Praktijkproef Waterbeheerprogramma
Wie
Waterschap Vallei en Veluwe, Hoogheemraadschap Delfland, Unie van Waterschappen, Geonovum
Onderwerp/doel
De mogelijkheden van het omzetten van het waterbeheerprogramma naar STOP-TPOD onderzoeken en dit in de praktijk beproeven en een stukje waterbeheerprogramma in de viewer zien.
Wat
In diverse werksessies hebben de waterschappen samen met Geonovum geoefend met het annoteren van een waterbeheerprogramma. Er is geannoteerd met: divisie, divisietekst en tekstdeel, thema, hoofdlijn, locatie, gebiedsaanwijzing en kaart. Het waterbeheerprogramma is gepubliceerd en bekendgemaakt, en in de Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)-viewer zicht- en raadpleegbaar.
Bevindingen
- In de DSO-viewer werkt de tabel met veel informatie niet, omdat annotaties aan de hele tabel worden toegevoegd, u kunt niet annoteren per cel of per deel van de tabel
- Er zijn veel varianten voor de tabel denkbaar, opknippen in kleine stukjes werkt het beste.
- Het waterbeheerprogramma benoemt nauwelijks maatregelen, toch zitten de maatregelen er wel in.
- We hebben geen gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de annotatie met gebiedsaanwijzing biedt.
- Wat doet u met kaarten uit de pdf-versie?
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem dan contact op via implementatieTPOD@geonovum.nl of kijk op de Wegwijzer TPOD.
Regio Drenthe
Wie
Omgevingsplatform Drenthe: Gemeente Meppel, provincie Drenthe, Omgevingsdienst Drenthe, Waterschap Hunze en Aa's en Genetics.
Onderwerp
3 ketenpartners (gemeente, uitvoeringsdienst, waterschap) doorlopen het hele proces van ontvangst, behandelen, doorsturen en informatie-uitwisseling van een fictieve aanvraag en delen dit met een brede groep in de regio Drenthe.
Doel
Vroegtijdig vragen en afspraken identificeren en oplossen, voordat ketentesten in de regio plaatsvinden. Het platform gaat in de werkplaats 'droogzwemmen' in het DSO.
Webinar
De werkplaats regio Drenthe heeft tijdens een online bijeenkomst hun werkplaats verder toegelicht. Kijk hier het webinar Werkplaatsen: Regio Drenthe terug.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met de contactpersonen Coert Fossen en John Willemse via c.fossen@ruddrenthe.nl en j.willemse@tynaarlo.nl.
Regio Noordzeekanaalgebied
Wie
Omgevingsdienst, provincie, gemeenten
Onderwerp
Beproeven van scenario's voor de werking en/of het instellen van een behandeldienst door bevoegd gezagen in het DSO. Voor de omgevingsdiensten is het van belang om alle binnenkomende meldingen, aanvragen en informatieplichten juist te routeren in het zaaksysteem en/of systeem Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH). Essentieel is dat alle activiteiten in onder andere het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) tijdig worden voorzien van de juiste behandeldienst. Zo kunnen de omgevingsdiensten daarop aansluiten. Hiervoor is de aanschaf van software voor het configureren van de behandeldiensten nodig.
Ook vereist het inhoudelijke tabellen, waarin kan worden aangegeven welke activiteit door welke omgevingsdienst moet worden uitgevoerd. Hiervan is nog niet iedereen op de hoogte. Intussen dringt de tijd en wordt het interbestuurlijke gesprek hierover nog te weinig of helemaal niet gevoerd. Bovendien is de werking van het DSO (ingestelde behandeldiensten) nu nog dusdanig dat de routering niet altijd goed uitkomt of niet eens aan te brengen is.
Op te leveren
Een handreiking 'Instellen behandeldienst'.
Webinar
De werkplaats regio Noordzeekanaalgebied heeft tijdens een online bijeenkomst hun werkplaats verder toegelicht. Kijk hier het webinar Werkplaatsen: Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied terug.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met de contactpersoon, Jon Dekker, via jon.dekker@odnzkg.nl.
Regio Twente
Wie
Gemeenten Enschede/Losser, Almelo, Hof van Twente, provincie Overijssel, Omgevingsdienst Twente, Waterschap Vechtstromen, Veiligheidsregio Twente GGD Twente, Genetics.
Onderwerp
Doorlopen van het proces omgevingstafel: ontvangst, behandelen, doorsturen en informatie-uitwisseling van een fictieve aanvraag.
Doel
Vroegtijdig vragen en afspraken identificeren en oplossen, voordat verdere ketentesten in de regio plaatsvinden.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met de contactpersoon, Patrick Jonkman, via p.jonkman@almelo.nl.
Regio Utrecht
Wie
Gemeente De Ronde Venen, gemeente De Bilt, gemeente Zeist, gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Vijfheerenlanden, Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU), provincie Utrecht, Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht, Rijkswaterstaat, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).
Wat
Oefenen met een totale ketentest van plan tot publicatie en van idee tot afhandeling. In de werkplaats worden verschillende regionale werkgroepen samengebracht tot een werkende keten.
De regio Utrecht heeft geoefend met:
- het samenwerken aan behandelen via de Samenwerkfunctionaliteit van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-SWF)
- het testen van het DSO-loket bij interbestuurlijke toepasbare regels, inclusief koppelpunten
- het optimaliseren van aanvraagformulieren in het DSO-loket
- het ontvangen van aanvragen en meldingen in zaaksystemen Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH)
- het ontvangen van verzoeken uit het DSO-loket
- het publiceren en muteren van de waterschapsverordening, toepasbare regels en het muteren van toepasbare regels
Op te leveren
Herbruikbaar draaiboek, zodat vervolg-oefenwerkplaatsen zelf regionaal georganiseerd worden. Uitgangspunt van de werkplaats is interbestuurlijke samenwerking op relevante delen van de werkende ketens. Bijvoorbeeld in toepasbare regels en samenwerkingsfunctionaliteit én bij omgevingsbesluiten.
Webinar
De werkplaats regio Utrecht heeft tijdens een online bijeenkomst hun werkplaats verder toegelicht. Kijk hier het webinar Werkplaatsen: Regio Utrecht terug.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met de contactpersoon, Roland Willemsen, via roland.willemsen@hdsr.nl.
Regio Zeeland
Wie
Samenwerkingsplatform Zeeland (SPOZ), waaronder provincie Zeeland, gemeenten, Waterschap, Omgevingsdienst.
Onderwerp/doel
Een ketentest met alle samenwerkingspartners doorlopen 'van idee tot afhandeling'.
Webinar
De werkplaats regio Zeeland heeft tijdens een online bijeenkomst hun werkplaats verder toegelicht. Kijk hier het webinar Werkplaatsen: Regio Zeeland terug.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met de contactpersoon, Annebeth Korteweg, via ae.korteweg@zeeland.nl.
Werkorganisatie Duivenvoorde
Wie
Gemeente Katwijk, Omgevingsdienst West-Holland,
Veiligheidsregio Hollands Midden, Provincie Zuid-Holland en Hoogheemraadschap Rijnland
Onderwerp
Digitaal oefenen van aanvraag tot afhandeling
Doel
In de praktijk toetsen of de samenwerkingsafspraken in de keten, van initiatief tot afhandeling, in de praktijk werken. Er is een handreiking gemaakt waarin de samenwerkafspraken tussen de bevoegd gezagen in de regio stapsgewijs beschreven zijn.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met de contactpersoon, Pleun Verheijden, via pverheijden@werkorganisatieduivenvoorde.nl.
Waterschap Limburg
Wie
Alle waterschappen die met Rx.Base werken en de Unie van Waterschappen.
Onderwerp
Het publiceren van een waterschapsverordening.
Doel
Leren om een werkende keten op te bouwen voor het publiceren van juridische regels in de Landelijke voorziening bekendmaken en beschikbaar stellen (LVBB) en het DSO-LV met behulp van Rx.Base. Deze zijn gevuld met reële content van het Waterschap Limburg.
De werkplaats wordt uitgevoerd in 3 stappen. Elke stap kent 3 standaardfases. In de stappen wordt de complexiteit van de content opgebouwd:
- Juridische tekst en ambtsgebied
Tekst is zichtbaar in de testomgeving van het Waterschapsblad (CVDR) (alleen te zien als het e-mailadres van de gebruiker door het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) op een 'witte lijst' is gezet en dus als betrouwbaar word gezien) en DSO-viewer (Regels op de kaart). Alle regels hebben het ambtsgebied (administratieve grens) als werkingsgebied. - Thema, Werkingsgebieden en Activiteiten
Locaties worden als GIO vastgelegd en tekstobjecten kunnen ieder hun eigen werkingsgebied meekrijgen. De locatieaanduiding is zichtbaar in de DSO-viewer. Activiteiten zijn aanwezig in het Register Toepasbare Regels, zodat het ook mogelijk wordt om Toepasbare regels te publiceren. Dat is geen onderdeel van deze werkplaats, maar het kan vanaf nu wel. Thema is zichtbaar in de DSO-viewer. - Overige Informatiemodel Omgevingswet (IMOW)-objecten, met name gebiedsaanwijzingen en omgevingsnormen
Gebiedsaanwijzingen en omgevingsnormen zijn zichtbaar in de DSO-viewer en kunnen gebruikt worden als selectiemechanisme.
Webinar
De werkplaats Waterschap Limburg heeft tijdens een online bijeenkomst zijn werkplaats verder toegelicht. Kijk hier het webinar Werkplaatsen: Waterschap Limburg terug.
Waterschap Vallei en Veluwe
Wie
Waterschap Vallei en Veluwe, gemeente Brummen, provincie Gelderland en Natuurmonumenten
Onderwerp
WaardeVOL Brummen is een gebiedsproces waarin klimaatverandering, landbouwtransitie en de natuuropgave samenkomen. Het betreft een omvangrijk gebied in de IJsselvallei ten zuidoosten van Apeldoorn. Provincie, gemeente en waterschap trekken hierin samen op. Brummen is een relatief kleine gemeente met een grote landschappelijke opgave. Namens de drie overheden voert het waterschap de regie. Dit gebeurt participatief met inwoners, (agrarische) bedrijven en NGO's. Op dit moment ligt er een globaal schetsontwerp met oplossingsrichtingen voor het hele gebied. Het gebiedsproces is toe aan de volgende stap, maar dan wel aansluitend bij de implementatie van de Omgevingswet in brede zin.
In deze werkplaats willen zij een vervolgstap maken in het gebiedsproces dat maximaal aansluit bij de Omgevingswet. Ook willen ze een pilot starten voor een vrijwillig multisectoraal programma. Dit kerninstrument moet bijdragen aan de vervolgprocedure en een leerproces zijn. De spelregels voor de uitvoering van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) zijn het vertrekpunt: de 1-overheidsgedachte, de opgave centraal, gebiedsgericht en adaptief. Zowel bestuurlijk als ambtelijk moeten de 3 overheden aansluiten bij de lopende processen rondom de implementatie van de Omgevingswet.
Doel
'Omgevingswetproof', een volgende stap maken met het vormgeven van de pilot van het multisectorale programma. Onder andere passend bij: de NOVI, het DSO-LV, participatie, het VTH-proces, monitoring, etc.
In de werkplaats wordt een pressure cooker-aanpak gebruikt: in slechts 2 dagen moeten de contouren scherp worden waaraan een programmavoorstel moet voldoen. Als basis ligt er een schetsontwerp dat 'Omgevingswetproof' een volgende stap moet krijgen. Het gaat dan onder andere over de proceskant en de bestuurlijke kant. De deelnemers van de werkplaats werken samen aan de bouwstenen voor een stappenplan richting WaardeVOL Brummen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem gerust contact op met de contactpersoon, Andrea Swenne, via Aswenne@Vallei-Veluwe.nl.
Werkplaats omgevingsvisie
Wie
Verschillende bevoegd gezagen, Geonovum
Onderwerp/doel
Komen tot concrete resultaten van een vorm-inhoudelijk en technisch goede omgevingsvisie.
Wat
Er wordt in de werkplaats concreet gewerkt aan enkele omgevingsvisies door zowel de provincie Utrecht als de gemeenten Leiden en Haarlem en het Rijk. Geonovum faciliteert en ondersteunt in de werkplaats met inhoudelijke en technische kennis en expertise.
Resultaat
Geleerde lessen per onderwerp:
- kaarten in de Omgevingsvisie
- tekstkaders in de Omgevingsvisie
- omgevingsvisie in STOP/TPOD
- samenhang omgevingsvisie en omgevingsverordening
- overlappende annotaties omgevingsvisie en omgevingsverordening
- hergebruik van Geography Markup Language (GML)
- hergebruik van objecten
- geleerde lessen gemeente Leiden
- geleerde lessen provincie Utrecht
Meer informatie
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem dan contact op via implementatieTPOD@geonovum.nl of kijk op Wegwijzer TPOD.
Meer informatie of terugkijken?
Telkens wanneer meer informatie bekend is over actieve werkplaatsen of afgeronde werkplaatsen houden we u via deze pagina op de hoogte. Ook delen we de uitkomsten van werkplaatsen.
Kijk ook de webinars van de bijeenkomst met lessons learned van deelnemers aan werkplaatsen terug.