Werkplaatsen in de praktijk
De werkplaatsen van Aan de slag met de Omgevingswet zijn op 11 maart 2021 van start gegaan. De regio Utrecht beet het spits af met de casus 'Van droogzwemmen tot digitaal oefenen'. Komende maanden gaan steeds meer ketenpartners samen aan de slag met hun concrete vraagstukken. Hieronder vindt u een overzicht van de actieve werkplaatsen .
Van droogzwemmen tot digitaal oefenen
Wie: regio Utrecht: gemeente De Ronde Venen, gemeente De Bilt, gemeente Zeist, gemeente Utrechtse Heuvelrug, gemeente Vijfheerenland, Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU), provincie Utrecht, RUD (Regionale Uitvoeringsdienst) Utrecht, Rijkswaterstaat, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR)
Start: 11 maart 2021
Onderwerp: oefenen met een totale ketentest van plan tot publicatie en van idee tot afhandeling. In de werkplaats worden verschillende regionale werkgroepen samengebracht tot een werkende keten.
De regio Utrecht gaat oefenen met:
- samenwerken aan behandelen via de Samenwerkfunctionaliteit van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-SWF)
- testen DSO-loket bij interbestuurlijke toepasbare regels, inclusief koppelpunten
- het optimaliseren van aanvraagformulieren in het DSO-loket
- ontvangen van aanvragen en meldingen in VTH-zaaksystemen
- ontvangen van verzoeken uit het DSO-loket
- publiceren en muteren van de waterschapsverordening, toepasbare regels en het muteren van toepasbare regels
Op te leveren: herbruikbaar draaiboek, zodat vervolg-oefenwerkplaatsen zelf regionaal georganiseerd worden. Uitgangspunt van de werkplaats, is interbestuurlijke samenwerking op relevante delen van de werkende ketens. Bijvoorbeeld in toepasbare regels en samenwerkingsfunctionaliteit én bij omgevingsbesluiten.
Casus Vuur stoken
Wie: gemeente Bronckhorst, Aalten en Meerinzicht (samenwerking van Ermelo, Harderwijk en Zeewolde), Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en softwareleveranciers
Start: 15 maart 2021
Onderwerp: oefenen met de Algemene Plaatselijke Verordening (APV)-vergunning, met de casus Vuur stoken.
Doel: het doel is een activiteit uit het Omgevingsplan toe te voegen en te publiceren in het DSO. Én om een beslisboom te maken en te publiceren, om die daarna in het DSO te plaatsen en een aanvraag in te dienen.
Droogzwemmen in het DSO
Wie: omgevingsplatform Drenthe: Gemeente Meppel, RUD Drenthe, Waterschap Hunze en Aa's
Start: 15 maart 2021
Onderwerp: 3 ketenpartners (gemeente, uitvoeringsdienst, waterschap) doorlopen het hele proces van ontvangst, behandelen, doorsturen en informatie-uitwisseling van een fictieve aanvraag en delen dit met een breed publiek.
Doel: het doel is om vroegtijdig vragen en afspraken te identificeren die opgelost worden, voordat ketentesten in de regio plaatsvinden. Het platform gaat in de werkplaats, kortom, droogzwemmen in het DSO.
Uw eigen werkplaats
Spreken deze praktijkvoorbeelden u aan? Lopen u en uw ketenpartners ook tegen een concreet vraagstuk aan bij het voorbereiden op de inwerkingtreding van de Omgevingswet? Heeft u in deze laatste maanden wat extra expertise nodig om de voorbereidingen weer vlot te trekken? Aan de slag met de Omgevingswet helpt u graag. Bekijk of u voldoet aan de voorwaarden voor een werkplaats, en meld u aan voor uw eigen werkplaats.
Meer informatie
Zodra meer informatie bekend is over de werkplaatsen, of we uitkomsten van werkplaatsen kunnen delen, houden we u op de hoogte.