Werkplaats Beleidscyclus
Hoe zet u de instrumenten van de Omgevingswet strategisch slim en in samenhang in bij een interbestuurlijke opgave? Die vraag staat centraal in een aantal werkplaatsen dat momenteel loopt.
Onderwerp en doel
Hoe zet u de instrumenten van de Omgevingswet strategisch en in samenhang in bij een interbestuurlijke opgave? De beleidscyclus – van beleidsvorming, doorwerking, uitvoering tot monitoring en evaluatie – is hierbij een belangrijk uitgangspunt. In elke fase ondersteunen specifieke instrumenten hierbij: de omgevingsvisie in de beleidsvormende fase, programma’s en omgevingsplannen bij de doorwerking, en bijvoorbeeld omgevingsvergunningen tijdens de uitvoering. Evaluatie en monitoring vormen ook cruciale stappen, hoewel de Omgevingswet hier geen specifieke instrumenten voor biedt.
In de werkplaatsen verkennen we verschillende regionale invalshoeken. In de Achterhoek focussen we bijvoorbeeld op samenwerking in de cyclus voor de MER, integraal werken en participatie. In Limburg en IJsselland richten we ons op regionale thema’s en leggen deze langs alle fases van de beleidscyclus. We analyseren keuzes in de omgevingsvisie, doorwerking in programma’s en omgevingsplannen, en de uitvoering en monitoring om te beoordelen of doelen worden bereikt.
Deze werkplaatsen benadrukken het belang van interbestuurlijke samenwerking om regionale opgaven verder te brengen.
Status: lopend
Wanneer is de werkplaats uitgevoerd?
April 2024 - eind 2024
Lessons Learned
Na de lessons learned sessie op 26 september wordt de informatie hier aangevuld. U kunt zich nog aanmelden voor deze sessie. Voor meer informatie bezoekt u deze site.
Meer informatie over de werkplaats Beleidscyclus
Wilt u meer weten over deze werkplaats? Neem dan contact op via postbuscommunicatieomgevingswet@minbzk.nl.