Omgevingsgame Buurtje Bouwen brengt Omgevingswet tot leven
De game 'Buurtje Bouwen' is een game waarin u in een half uur kennismaakt met de Omgevingswet en samen oefent met de basisprincipes van de Omgevingswet.
Inzetbaarheid
De game is goed in te zetten in de volgende settings:
- onderwijs: middelbaar onderwijs en hoger onderwijs. 'Buurtje Bouwen' sluit aan bij de leerdoelen voor het aardrijkskundeonderwijs.
- in (overheids-)organisaties: om professionals en organisaties kennis te laten maken met de Omgevingswet. Gebruik de game tijdens medewerkersbijeenkomsten of training om ze te laten ervaren hoe de wet in praktijk kan werken.
Leuk en nuttig voor overheden
Na het succes onder scholieren gaan nu ook steeds meer medewerkers van overheden de game 'Buurtje Bouwen' spelen. Het spel kan ingezet worden op elk moment dat u met meerdere mensen met de Omgevingswet aan de slag gaat. Tijdens teamoverleggen of speciale medewerkersbijeenkomsten is het bijvoorbeeld een handig instrument om mensen te activeren en om een discussie op te wekken in de nabespreking. Maar ook bij het inwerken van nieuwe medewerkers die nog niet zo bekend zijn met de wet kan het spel een goede introductie zijn. Lees in Kwartslag #6 over de eerste ervaringen bij overheden.
Inhoud
De game leert u om afwegingsruimte te benutten, belangen af te wegen en natuurlijk om samen te werken. 'Buurtje Bouwen' is een inrichtingsgame zoals De Sims, maar ook een discussiespel. Ruimtelijke vraagstukken staan centraal.
U speelt het spel in een groepje van 3 tot 5 spelers. Iedere deelnemer kruipt in de huid van een buurtbewoner met zijn of haar eigen wensen voor de herinrichting van de buurt. Bij het begin van het spel krijgt iedere speler persoonlijke doelen die het eigen belang weergeven. Maar, let op: met het najagen van alleen uw eigen belang redt u het niet! Om te winnen zal elke speler ook moeten luisteren naar de wensen van de andere spelers. Groepswinnaar is de speler die de eigen doelen het beste weet te combineren met oog voor het gezamenlijke belang.
Het spel kan ook worden gespeeld in een grotere groep, zoals een klas, of bij een bijeenkomst. De overall winnaar is dan de groep die als beste alle belangen heeft kunnen verenigen én heeft voldaan aan de verbetering van de leefomgevingskwaliteit. In beide gevallen is de maximale speeltijd van de game 15 minuten.
Downloaden/installeren
Voor docenten in de klas
Speciaal voor het onderwijs is in samenwerking met het Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap onderstaan lesmateriaal ontwikkeld. Daarbij ook voorbeelden van een mogelijke lesopzet en een filmpje om de jongeren mee te nemen in het waarom van de Omgevingswet als voorbereiding op spelen van de game. Docenten zijn enthousiast over de game!