Participatie - waar staan we nu
Dit webcollege gaat over participatie in de Omgevingswet in 3 delen. Francine L’Ortye (voorheen ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BZK) en Annemieke van Brunschot (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG) geven een korte introductie over waar we nu staan. Daarna Hoe is het allemaal geregeld in de wet?. En hoe gaat het straks werken in de praktijk?.
Let op
- U kunt dit webcollege direct afspelen op een desktop of op een Android-telefoon. Als u het webcollege op een ander apparaat (bijvoorbeeld een iPad) wilt volgen, download het dan eerst naar uw eigen apparaat.
- Klik voor ondertiteling rechts onderin de video op CC (closed captions).

Workshop Participatie: Blok 1
Welkom allemaal bij deze sessie ‘Participatie in de Omgevingswet’. Mijn naam is Francine L’Ortye. Ik werk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en daar werk ik bij de directie Eenvoudig Beter die verantwoordelijk is voor de Omgevingswet.
En ik ben Annemieke van Brunschot en ik werk bij de VNG in het programma Invoering Omgevingswet waar ik me met name bezighoud met alle vraagstukken rondom anders werken, wat de Omgevingswet vraagt, en vraagstukken rondom vergunningverlening.
En dan zal ik jullie ook even nog een beeld geven van wat we in het komende uur gaan bespreken.
We gaan jullie vooral een heleboel informatie geven over het vraagstuk van participatie in de Omgevingswet en dat doen we door deze vier onderwerpen te bespreken.
Waar staan we nu? En die vraag betreft: Waar staan we nu in het wetgevingsproces? En in welke delen van het... zeg maar van alle wetgevingsproducten, komt participatie aan de orde? Dan gaan we ook nader in op welke regels in al die verschillende wetgevingsproducten dan voor participatie zijn gesteld. En we kijken daarin naar de amendementen die bij de behandeling van de Invoeringswet zijn aangenomen en die van invloed zijn op het onderwerp ‘participatie’. Die zullen we precies benoemen, maar we zullen ze ook wat nader duiden. En ten slotte zullen we ook kijken naar hoe participatie gaat uitwerken in de praktijk.
Presentatie en podcast
De presentatie (pdf, 3.9 MB) over participatie in de Omgevingswet is ook als pdf beschikbaar. En luister ook naar de podcast hierover.
Motie-Nooren c.s.
Na de opname van dit webcollege is begin 2020 in de Eerste Kamer de motie-Nooren c.s. aangenomen. Deze gaat over de motiveringsplicht voor decentrale overheden over hun eigen participatiebeleid. Ook over de motie-Nooren is een webcollege gemaakt. Daarin komt aan de orde wat de motie betekent voor u als gemeente, provincie of waterschap. De uitwerking van de motie-Nooren komt via het Invoeringsbesluit als regel in het Omgevingsbesluit terecht.