Lessons learned werkplaatsen opnames 25 oktober 2022
Op dinsdag 25 oktober organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet voor de 5e keer een online sessie Lessons learned werkplaatsen. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk gaven 6 verschillende werkplaatsen een kijkje in de keuken. Ze vertelden over hun vraagstuk, het proces waarlangs zij het vraagstuk hebben behandeld en de uitkomsten van hun werkplaats.
Welke werkplaatsen kregen een podium?
Ondanks de hectische fase waarin we ons bevinden, waren 6 werkplaatsbegeleiders én een aantal deelnemers bereid om hun verhaal en ervaringen met u te delen.
De volgende werkplaatsen deelden hun verhaal en ervaringen:
- Gemeente Haarlemmermeer met werkplaats Omgevingsplan - met Bert Fink, projectmanager team Omgevingsplan, gemeente Haarlemmermeer.
- Geonovum met werkplaats Muteren bruidsschat - met Mirella van der Velde, Product Owner DevOps Team, Geonovum.
- Programma Aan de slag met werkplaats Dierenpension regio Den Haag - met Marleen Duinkerken, consultant en expert bij programma Aan de slag met de Omgevingswet.
- Programma Aan de slag met werkplaats Grip op omgevingsplan - met Wietske Weis, adviseur implementatie Omgevingswet en werkplaatsbegeleider bij programma Aan de slag met de Omgevingswet en Mariette de Graaf, projectleider Omgevingsplan bij gemeente Lansingerland.
- Provincies met werkplaats Houtopstanden - met Else Sneller, adviseur implementatie Omgevingswet en werkplaatsbegeleider bij programma Aan de slag met de Omgevingswet, Sander van Alphen (provincie Gelderland) en Suzanne van Loon (provincie Zeeland).
- Programma Aan de slag met werkplaats Bedrijfsleven - met Roland Willemsen, manager DSO-bedrijfsleven bij het programma Aan de slag met de Omgevingswet.
Het omgevingsplan opbouwen - VNG-werkplaats Omgevingsplan
In de werkplaats Omgevingsplan gaan gemeenten aan de slag met de inhoud van het omgevingsplan. De gemeente Haarlemmermeer werkte in deze werkplaats met een projectgroep. In de werkplaats stond de gemeente stil bij de structuur van het omgevingsplan en welke plaats activiteiten krijgen in het casco.
Bert Fink, projectmanager team Omgevingsplan, en medewerkers van zijn team delen hun ervaringen over hoe het team met elkaar samenwerkt en hoe het nieuwe casco van de VNG wordt ervaren. Waar staat de gemeente Haarlemmermeer nu en hoe ver is de gemeente al met het omgevingsplan? Welke uitdagingen zijn naar voren gekomen tijdens de werkplaats? En wat zijn de vervolgstappen ten aanzien van het omgevingsplan?
Zie ook
- presentatie werkplaats Omgevingsplan Haarlemmermeer (pdf, 96 kB)
- Minimale eis omgevingsplan
- Omgevingsplan
terug naar overzicht werkplaatsen
Hoe kun je omgaan met het muteren van de bruidsschat? – Geonovum-werkplaats Muteren bruidsschat
Onder de Omgevingswet verhuist een aantal regels van het Rijk naar gemeenten en waterschappen. Dit heet ook wel de 'bruidsschat'. Gemeenten kunnen daarmee de 1e stappen zetten om tot een 1e versie van het omgevingsplan te komen.
Mirella van der Velde neemt u, vooral in technische zin, mee in wat die 1e stappen dan zijn, en plaatst dat in verhouding met casco en staalkaarten van de VNG. Hoe komt u van de bruidsschat in hoofdstuk 22 of 23 naar een begin van een omgevingsplan in hoofdstukken 4 of 5?
Zie ook
- presentatie werkplaats Muteren bruidsschat (pdf, 1.6 MB)
- Infographic de bruidsschat
- Alles over de bruidsschat
terug naar overzicht werkplaatsen
Werkplaats Dierenpension; coördinatieregeling en enkel- en meervoudige aanvraag – Programma Aan de slag met regio Den Haag
In het voorjaar van 2022 heeft de gemeente Den Haag de werkplaats Dierenpension doorlopen, samen met het Hoogheemraadschap Delfland en de Omgevingsdienst Haaglanden. De focus lag hierbij in de eerste 3 sessies op de basis en daarmee op de vraag hoe de enkel- en meervoudige aanvraag er in het Omgevingsloket uitziet: zowel vanuit het perspectief van de initiatiefnemer als de vergunningverlener. Daarnaast is er geoefend met de coördinatieregeling. Dit leidde tot belangrijke inzichten voor de samenwerking. In deze werkplaats wordt u meegenomen in de bevindingen.
Zie ook
terug naar overzicht werkplaatsen
Werkplaats Grip op omgevingsplan – Programma Aan de slag met gemeente Lansingerland
Meer dan 70% van de gemeenten werkt geheel of gedeeltelijk samen met adviesbureaus bij het wijzigen van het omgevingsplan. Samen met gemeenten en adviesbureaus gingen we hierover in gesprek. Hoe komt u als gemeente tot een te publiceren omgevingsplan? Hoe houdt u grip op uw gemeentelijke omgevingsplan, terwijl misschien meerdere adviesbureaus bezig zijn met verschillende wijzigingen? Daarnaast: wat kunt u als gemeente doen om direct uw dienstverlening te verbeteren? Wat neemt u hiervoor op in de uitvraag naar adviesbureaus?
Zie ook
terug naar overzicht werkplaatsen
Werkplaats Houtopstanden – Programma Aan de slag met provincies Zeeland, Gelderland, Noord-Holland en Friesland
Elk bestuursorgaan stelt regels over het kappen van een boom. Omdat dit een van de topactiviteiten is, is het vanuit het oogpunt van dienstverlening gewenst vragen in het loket te hebben. In deze werkplaats maakten we met 4 provincies (Zeeland, Gelderland, Noord-Holland en Friesland) vragenbomen voor de vergunningcheck, een formulier om een melding te doen bij de provincie en een aanvraagformulier voor een 'maatwerkvoorschrift' (nu nog de ontheffing).
Zie ook
terug naar overzicht werkplaatsen
Werkplaats met het bedrijfsleven – Programma Aan de slag
Sinds juni 2021 worden DSO-werkplaatsen per branche aangeboden, waarbij geoefend wordt met realistische cases. In het voorjaar van 2022 vond tegelijkertijd een online inventarisatie plaats onder branches en bedrijven met als doel de implementatieondersteuning aan het bedrijfsleven te optimaliseren. In deze sessie hoort u over de opzet en waar het u kan helpen.
Zie ook
- presentatie Werkplaats bedrijfsleven (pdf, 385 kB)
- programma DSO-werkplaats Slagerij (pdf, 2.5 MB)
- veelgestelde vragen over het Digitaal Stelsel Omgevingswet en het Omgevingsloket
- statusoverzicht DSO - MKB-toets (pdf, 553 kB)
terug naar overzicht werkplaatsen
Meer informatie
Wilt u meer weten over de werkplaatsen van VNG, Aan de slag met de Omgevingswet of Geonovum? Check dan het overzicht actieve en afgeronde werkplaatsen op deze website.
Afbeelding door freepik.