Webinars Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet - 7 april 2022
Op 7 april 2022 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet voor de 7e keer een online Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet. Het centrale thema was deze keer: Samenwerken op weg naar inwerkingtreding! Op deze pagina en de onderliggende pagina's kunt u de opnames van de plenaire sessie, de managementsessie en de workshops terugkijken.
Programma
De 7e keer Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet bestond uit een plenair deel en een managementsessie. Verder konden de deelnemers kiezen uit een gevarieerd programma met 13 workshops. Bekijk hieronder eerst de korte terugblik van de 7e Inspiratiedag.
- Lees ook het sfeerverslag van de 7e Inspiratiedag van 7 april 2022 met de foto's
- Bekijk het programma van de 7e Inspiratiedag van 7 april 2022
- Lees het nieuwsbericht: De 7e Inspiratiedag: de laatste stappen naar inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Plenaire sessie
Tijdens het plenaire deel stond het samenwerken tussen overheden en andere doelgroepen centraal. Samenwerken is en blijft essentieel in aanloop naar de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Wat staat er op stapel in de komende periode? Aan de hand van de mijlpalen en het kritieke pad dat voor 2022 is vastgesteld, bespraken vertegenwoordigers vanuit de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen en leveranciers verschillende onderwerpen: wat ze de komende maanden denken tegen te komen, op welke manier ze daarmee omgaan en hoe ze daarin kunnen samenwerken.
Uiteraard was ook de landelijke voorziening van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO-LV) onderwerp van gesprek. Hoe worden de obstakels die er zijn, tijdig opgelost en krijgen de gebruikers van het DSO-LV de mogelijkheid om in alle rust te testen? Ook werden bezoekers bijgepraat over indringend testen. Hoe gebeurt dit en wie nemen daaraan deel? Namens het bedrijfsleven aan tafel: Koos Seerden van RhO adviseurs en Jort Kuipers van Stedin.
Managementsessie
Specifiek voor managers bij gemeenten, provincies en waterschappen – bijvoorbeeld projectleiders, programmamanagers, lijnmanagers of coördinatoren – was er een managementsessie.
Of bekijk de managementsessie in delen via de terugkijkpagina.
In deze sessie wisselden managers van gedachten over de implementatie-opgave en aanpak tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Bijvoorbeeld over vragen als:
- Welke zaken moeten er geregeld zijn?
- Welke ondersteuning bieden we hiervoor?
- Hoe betrek ik binnen mijn eigen organisatie het lijnmanagement?
- Wat moet er minimaal werken in de DSO-keten en hoe weten we of dat werkt?
- Welke voorzieningen kunnen we bieden als er onverwachts een kink in de kabel blijkt te zijn?
- Hoe ver gevorderd is mijn organisatie met de implementatie in vergelijking tot bijvoorbeeld andere gemeenten?
- Welke kansen en risico’s brengt dat met zich mee?
- Wat kan ik zelf doen vanuit mijn rol om de regionale keten op gang te brengen zoals afspraken maken en deze oefenen?
Workshops
Daarna stonden 14 workshops op de planning. Deze zijn terug te kijken via onderstaande links.
Lessen uit andere transities voor de invoering van de Omgevingswet
Bij de Omgevingswet gaat het om een transitie die groter is dan alleen het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) of wet- en regelgeving. Op verzoek van rijkspartijen zijn lessen uit andere en eerdere transities opgehaald. In deze sessie krijgt u een toelichting op hoe rijkspartijen enkele lessen hebben omgezet in concrete acties in aanloop naar invoering van de Omgevingswet.
Participatie bij het projectbesluit: casus dijkversterking Den Oever – Den Helder: hoe betrekt u de omgeving bij uw project?
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan binnen het Dijkversterkingsproject Den Oever-Den Helder met het voorbereiden van het projectbesluit. In deze sessie hoort u meer over dit project en hoe HHNK de omgeving hierbij heeft betrokken.
Manifest voor DSO-ketentest
Gemeente Horst aan de Maas is onlangs gestart met de 1e iteratie van de Werkplaats DSO-keten. Zij gaan in een periode van 3 weken de gemeentelijke DSO-keten doorlopen. In deze sessie neemt projectleider Judith Bex u mee in de voorbereiding van de werkplaats DSO-keten en in de leerpunten die naar boven kwamen tijdens de uitvoering. Ook hoort u van planoloog Nienke Schaars meer over de inhoudelijke kant van de verschillende iteraties.
Basismodellen gebiedsontwikkeling
In opdracht van VNG en programma Aan de slag met de Omgevingswet is het samenwerkingsverband Kennislab in verschillende teams aan de slag gegaan met basismodellen voor gebiedsontwikkeling. In deze workshop presenteren 2 leden van verschillende teams de basismodellen en delen ze de belangrijkste lessons learned.
Programma: vrijwillig maar niet vrijblijvend
In deze sessie geven we uitleg over het instrument 'vrijwillig programma'. Wat is een vrijwillig programma? Hoe ziet het eruit, en welke digitale eisen worden er gesteld? Wat is de relatie tussen de omgevingsvisie, het programma en het omgevingsplan? En hoe krijgt u de organisatie mee in het werken met het programma?
Samen werken, oefenen en voorbereiden op het DSO/Omgevingsloket
In deze sessie praten wij u bij over het stakeholder-inventarisatietraject. De dialoog is gestart en is bedoeld om de werelden van het bedrijfsleven en het DSO duurzaam te verbinden.
Samen aan de Omgevingstafel in Zaanstad
In het webinar gaan de sprekers in op een aantal onderwerpen, waaronder: Zaanstad en de Omgevingswet: (IT-) voorbereidingen in de dagelijkse praktijk. De Intake- en Omgevingstafel en Praktijkcases aan de Zaanse Omgevingstafel.
Interbestuurlijke afspraken in de regio, een aanpak om deze te testen op de werking ervan
Welke afspraken moeten gemaakt worden om een aanvraag binnen de gestelde periode af te handelen? Wat mag u van elkaar verwachten in de afhandeling? Deze sessie geeft handvatten voor en een aanpak om dat met elkaar te ervaren.
Het gebruik van geometrieën voor locaties in omgevingsdocumenten
Waar moet u op letten bij het maken van geometrieën voor locaties? Wat zijn belangrijke uitgangspunten en afwegingen? Hoe zorgt u ervoor dat keuzes van nu werkbaar en beheersbaar blijven in de toekomst? Deze vragen zijn onderzocht in de werkplaats Geo-optimalisatie. In deze sessie delen we de conclusies en aanbevelingen en de visie van specialisten uit de praktijk met u.
Bestemmingsplan verbrede reikwijdte: lessons learned
Suzanne Hendriks van de gemeente Deventer neemt u mee in de ervaringen die de gemeente opdeed bij het opstellen van het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte voor stedelijk gebied (Chw-bestemmingsplan Deventer, stad en dorpen). Ook geeft ze een doorkijkje in hoe wij deze ervaringen gebruiken bij het opstellen en inrichten van het omgevingsplan.
Workshops voor bedrijfsleven en partnerorganisaties
Hoe komt het bedrijfsleven aan informatie over de Omgevingswet?
De online campagne over de Omgevingswet attendeert het bedrijfsleven op de grootste gevolgen van de wet. Er zijn echter veel sectoren met allemaal specifieke vragen over de Omgevingswet. Tijdens deze sessie informeren we over de aanpak en inhoud van de online campagne en halen tegelijkertijd jullie vragen op.
Participatie en het bedrijfsleven: hoe dan?
Als de Omgevingswet in werking treedt, krijgen ondernemers in veel gevallen met participatie te maken. Deze sessie bestaat uit 2 delen. Allereerst hoort u wat de Omgevingswet precies bedoelt met participatie. Vervolgens leggen we uit met welke ingrediënten u een participatieproces praktisch kunt vormgeven.
Landelijke en lokale campagne: hoe benaderen we het mkb?
In de landelijke online campagne wordt ook het mkb benaderd. Tegelijkertijd ligt er ook een kans voor lokale overheden om hun ondernemers te informeren. Tijdens deze sessie praten we u bij over hoe de landelijke en lokale campagnes op elkaar kunnen worden afgestemd.
Workshops voor raadsleden
Wat moet u weten over de Omgevingswet als (nieuw) raadslid?
Bent u onlangs verkozen tot nieuw raadslid of bent u als raadslid benieuwd wat de Omgevingswet voor burgers en bedrijven betekent binnen uw gemeente? Wilt u weten wat de invoering van de Omgevingswet vraagt van de gemeente en van u als raadslid? Waar let u op om te bepalen of uw gemeente klaar is? En wat valt er te kiezen? Ook hoort u waar u relevante informatie kunt vinden.