Ga naar de inhoud
Direct naar
  • Contact
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
  1. Home 
  2. Ondersteuning 
  3. Webinar en training 
  4. Webcolleges & webinars 
  5. Webinars 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Implementatie
  • Oefenen
  • Ondersteuning
  • Contact
  • Contact

Webinars Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet - 9 september 2021

inspiratiedag gloeilamp kleurtjesOp donderdag 9 september 2021 organiseerde het programma Aan de slag met de Omgevingswet voor de 5e keer een online Inspiratiedag Implementatie Omgevingswet. Het overkoepelende thema was oefenen. Ervaringsdeskundigen uit het land deelden hun ervaringen met oefenen en gaven ieder op hun eigen manier het belang en de noodzaak om te oefenen weer. Op deze pagina en de onderliggende pagina's kunt u de opnames van de plenaire sessie en van de workshops terugkijken.

Programma

Na een plenair deel konden de deelnemers kiezen uit een gevarieerd programma met 15 workshops en 2 spreekuren.

  • Bekijk het programma van de 5e Inspiratiedag van 9 september 2021
  • Lees het nieuwsbericht naar aanleiding van de Inspiratiedag: Hoe kunnen we helpen? Op weg naar inwerkingtreding van de Omgevingswet (10 september 2021)
  • Lees het sfeerverslag van de Inspiratiedag van 9 september 2021

Plenaire sessie

In de plenaire sessie ontvingen Cathelijn Peters (Programmadirecteur bij Aan de slag met de Omgevingswet) en Joyce de Jong (implementatiemanager Omgevingswet bij het programma) een keur aan gasten, zowel live als per videoverbinding.

youtube-nocookie

Ze gingen in gesprek over de stand van zaken van het Digitaal Stelsel Omgevingswet met Arco Groothedde, directeur Realisatie DSO bij Aan de slag met de Omgevingswet en Jeroen Cival, programmamanager en verantwoordelijk voor het leveranciersmanagement bij de VNG. Van daaruit was de brug naar het hoognodige oefenen snel geslagen. Onder anderen Nanda van Raalte, implementatiemanager Omgevingswet bij de VNG, en Eva Tannehill, coördinator oefenen bij Aan de slag met de Omgevingswet, kwamen aan het woord.

Wim van Oekel is Regionaal implementatiecoach Omgevingswet in de regio Midden- en West-Brabant en een Hollands-Midden. Hij erkende in het volgende gesprek dat hij de behoefte om te oefenen dagelijks ‘in het veld’ ervaart.

Met vertegenwoordigers van een gemeente (Sander van Beurden, gemeente Rotterdam), een waterschap (Corné Haag, waterschap Hollandse Delta) en een provincie (Annebeth Korteweg, provincie Zeeland) werd daar nog wat dieper op ingegaan. De 3 vertegenwoordigers van de verschillende overheidslagen waren tot slot eensgezind toen hen werd gevraagd wat ze te doen staat: gewoon beginnen!

Workshops over oefenen

Na het plenaire gedeelte gingen de deelnemers uiteen in heel diverse workshops met als overkoepelend thema: oefenen. Klik op de titel van het webinar om de opname te bekijken en de presentatie te downloaden.

Webinar Overgangsrecht Omgevingswet

Overgangsrecht: wat is het en hoe kunt u het strategisch gebruiken bij de implementatie?

Webinar Oefenen in het Omgevingsloket: de klikdemo

Laagdrempelige sessie die u in vogelvlucht meeneemt in de werking van het Omgevingsloket. Hoe doet u een vergunningcheck? Hoe dient u een vergunningaanvraag in?  Hoe werken Regels op de kaart?

Webinar Online campagne Omgevingswet

Waarover gaat de landelijke online campagne Omgevingswet? En wat heeft u eraan?  Een toelichting.

Webinar Start ‘Mijn DSO’ in functiegerichte oefensessies

In vogelvlucht gaan we langs de nieuwe oefenaanpak. Zo kunt u het DSO ervaren en zich bewust worden van de impact op uw werkzaamheden.

Webinar Oefenfaciliteiten vanaf oktober 2021

Meer informatie over de ‘extra voorzieningen’ die gebruikt kunnen worden tijdens het oefenen met het DSO vanaf oktober 2021.

Webinar Aanvullingsspoor grondeigendom

Wat moeten programmamanagers en projectleiders doen om ervoor te zorgen dat hun organisatie goed is voorbereid op de inwerkingtreding van het Aanvullingsspoor grondeigendom onder de Omgevingswet?

Webinar Vooruitblik DSO-LV in oktober 2021

Bereid u voor op wat het DSO al dan niet te bieden heeft. Deze sessie gaat vooral in op ‘what’s new’ in de aanstaande oefenpraktijk.

Webinar Ketentest VTH: proces- en ICT-inrichting

Hoe kunt u als gemeente of omgevingsdienst de VTH-keten systematisch beproeven en inregelen, op basis van de te maken proceskeuzes?

Webinar Het aanpassen van de bruidsschat: hoe werkt de keten in de praktijk?

Aan de hand van een concreet voorbeeld leert u hoe de bruidsschat in de keten werkt.

Webinar Ervaringen uit werkplaats Werkorganisatie Duivenvoorde

In een interbestuurlijke werkplaats toetsten 5 organisaties of de samenwerkingsafspraken in de keten, van initiatief tot afhandeling, werken. Ze delen hun bevindingen.

Webinar Is uw organisatie al bezig de ‘mens-kant’ Omgevingswetproof te maken?

De VNG heeft Omgevingswetproof competentieprofielen ontwikkeld. Wat is de achtergrond van die profielen? En hoe zit het met hun toepasbaarheid?

Webinar Inzicht in wet en loket met een werkplaats

Wilt u starten met oefenen, maar weet u niet hoe of waar u moet beginnen? In deze workshop komt het hele palet aan oefenmethoden voorbij.  Handig ter oriëntatie.

Webinar Juridische en toepasbare regels maken voor de waterschapsverordening, op basis van beslistabellen & lessons learned

Workshop over de manier waarop het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) de waterschapsverordening heeft opgebouwd. Wat ging goed? Wat minder goed? En wat kunt u daarvan leren?

Workshops voor raadsleden

Webinar De Omgevingswet in verkiezingsprogramma’s

Krijgt de Omgevingswet een plekje in de programma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen? En zo ja, welke aspecten krijgen dan de aandacht?  Met handige tips!

Webinar Keuzes van de Raad en de financiële gevolgen

Wat zijn de financiële effecten van besluiten va de gemeenteraad. En hoe komt de raad op basis van alle feiten en verwachtingen tot weloverwogen besluiten?



Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

pdf maken

  • pdf maken

Vraag het onze experts!

Hebt u een vraag of suggestie over de implementatie van de Omgevingswet? Gebruik dan onderstaand formulier, het Informatiepunt Leefomgeving staat tot uw dienst!

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om u voor te bereiden op de Omgevingswet

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Leefomgeving
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg