Nieuwe API-keys voor de productieomgeving

API’s maken het mogelijk om gebruik te maken van de data en services van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Bij de publieke API’s moet u ter authenticatie beschikken over een API-key. Op dit moment kan deze API-key zowel voor de pre-productieomgeving als voor de productieomgeving gebruikt worden. Hier komt verandering in. De huidige API-keys kunnen binnenkort alleen nog gebruikt worden op de pre-productieomgeving. Voor de productieomgeving komen aparte API-keys.

Wat moet u doen?

Als u gebruik maakt of in de toekomst gebruik wilt maken van de publieke API’s in de productieomgeving, moet u hiervoor een nieuwe API-key aanvragen. Dit kunt u doen via het Ontwikkelaarsportaal. Vanaf 28 maart 2022 is een formulier beschikbaar waarmee u de nieuwe API-key voor de productieomgeving kunt aanvragen.

Wat blijft?

Als u al een API-key heeft voor de pre-productieomgeving dan kunt u die blijven gebruiken op de pre-productieomgeving. Ook de API-key voor ‘Ruimtelijke plannen opvragen’ kunt u blijven gebruiken en hoeft u niet opnieuw aan te vragen.

Hoelang zijn de huidige API-keys nog bruikbaar?

Tot en met 28 april 2022 kunt u in de productieomgeving de huidige API-keys nog gebruiken. Daarna zullen deze oude API-keys uit de productieomgeving worden verwijderd. Vanaf dat moment kunt u alleen nog gebruik maken van de publieke API’s in de productieomgeving met een nieuwe API-key voor de productieomgeving.