Jongerenparticipatie
In de verhalen over participatie valt op dat de groep jongeren vaak ontbreekt. De leeftijdsgroep tot ongeveer 30 jaar lijkt lastig te bereiken. Er zijn al voorbeelden van overheden die succesvol zijn in het 'binnenhalen' van jongvolwassenen bij de burgerparticipatie.
In de vele voorbeelden van een geslaagde samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en burgers valt op dat de meedenkende burgers meestal wat ouder zijn. De jeugd (12-17) en jongvolwassenen (18-30) zijn zwaar ondervertegenwoordigd.
Het is belangrijk om deze groepen mee te laten denken bij het maken van visies en plannen. Zo stem je beleid beter af op jongvolwassenen. Ook krijgen de jongvolwassenen die meedoen meer sociale verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen, juist door het betrokken zijn. Dit heeft weer een olievlekwerking binnen hun omgeving.
Uit onderzoek blijkt dat de jongvolwassenen die wél participeren geen representatief beeld zijn van de totale groep. Ze zijn vaker hoogopgeleid en autochtoon. Veel jongeren zijn bezig met hun eigen ontwikkeling en daardoor lastig te porren om mee te denken over de ontwikkeling van de omgeving om hen heen. Wat helpt is de jongeren die nu nog niet meedoen, te betrekken via gebruik van media als Facebook, Twitter en WhatsApp, maar ook gewoon via email.
Verder is het belangrijk om de jongeren te laten ervaren dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het proces. Ze zijn er vaak van overtuigd dat ze, doordat ze weinig expertise hebben, niet veel in te brengen hebben.
Een aantal aandachtspunten bij het betrekken van jongeren wordt uitgebreid beschreven in het Onderzoek Burgerparticipatie Jongvolwassenen: 'Een pizzapunt van aandacht' (zie de download op deze pagina). De succesfactoren in deze studie zijn onder andere:
- Houd het concreet, tastbaar en laagdrempelig
- Sta open voor frisse blikken, kader het niet teveel in
- Zorg voor een snelle doorlooptijd
- Sluit aan bij hun belevingswereld, qua vorm en inhoud
- Manage verwachtingen
- Sluit aan bij nieuwe organisatievormen
Neem ook eens een kijkje in de Toolkit Jeugdparticipatie, waar veel expertise bij elkaar is gebracht.
Een Raad van Kinderen oprichten kan ook een heel positieve bijdrage leveren.
Onderzoek gemeente Westland
