Toelaten evenementen op een locatie
Via het omgevingsplan of een omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit worden evenementen die effect hebben op de kwaliteit van de fysieke leefomgeving toegelaten. Bij deze ruimtelijke inpassing spelen verschillende omgevingsthema’s zoals geluid en externe veiligheid een rol. Er gelden bij het toelaten van evenementen verschillende instructieregels.
Belangrijkste kenmerken evenementen
Er zijn verschillende soorten evenementen. Kleine evenementen zoals een straatfeest hebben meestal weinig effect op de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Grote evenementen, zoals een muziekfestival of jaarmarkt kunnen wel veel effect hebben op de omgeving. Grotere evenementen vinden vaak in het weekend plaats en tot laat in de avond of nacht.
Overlast kan ontstaan door verkeersdrukte, parkeeroverlast en luide muziek. Voor het effect op de omgeving maakt het ook uit of het een incidenteel evenement is van enkele uren of een meerdaags evenement dat jaarlijks terugkeert.
Evenementen kunnen op verschillende soorten locaties plaatsvinden:
- Op een locatie in de open lucht waar naast andere functies (bijvoorbeeld een park) ook het houden van een aantal evenementen per jaar gewenst is.
- In een gebouwde evenementenlocatie, ingericht op het (exclusief) houden van evenementen.
- Op een locatie waar een andere activiteit is toegelaten, zoals een horecagelegenheid of kantine (vaak incidenteel).
Beleid evenementen
Beleid voor evenementen speelt vrijwel uitsluitend op lokaal niveau. Het beleid staat in de omgevingsvisie of het evenementenbeleid. Het geeft aan wat de ambities en uitgangspunten zijn bij het toelaten van evenementen in het algemeen en/of voor specifieke locaties. Aspecten die hierbij een rol spelen zijn: hinder op de omgeving, bereikbaarheid, beschikbaarheid grond, etc.
In het beleid kan de gemeente aangeven wat geschikte locaties zijn voor bepaalde evenementen. Ook kan aangegeven worden welke locaties geschikt zijn om meerdere evenementen per jaar te houden. Ten slotte kan de gemeente in beleid vastleggen welke geluidsniveaus acceptabel zijn voor evenementen.
Instrumenten toelaten evenementen
De gemeente kan evenementen toelaten via het omgevingsplan of een buitenplanse omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit. Voor het omgevingsplan is de gemeente aan zet. De omgevingsvergunning is op aanvraag van de initiatiefnemer.
De motivering en afwegingen zijn in beide gevallen vergelijkbaar. Wel is een omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit concreter, omdat het gaat om de aanvraag van een concreet plan. Maatregelen zijn soms al in de aanvraag opgenomen of kunnen als voorwaarde bij de vergunning gelden.
Instructieregels
Gemeenten moeten de instructieregels in acht nemen die in het Bkl staan. Het gaat bijvoorbeeld om instructieregels voor geluid en externe veiligheid. Deze instructieregels zijn gericht op de veiligheid van de bezoekers van de evenementen en het voorkomen van overlast op de omgeving.
Een overzicht van de instructieregels bij het opstellen van een omgevingsplan vindt u bij Regels in het omgevingsplan.
Omgevingsplan
Evenementen die effect hebben op de kwaliteit fysieke leefomgeving moeten worden toegelaten. Denk bijvoorbeeld aan een muziekfestival of een kermis. Het geluid, verkeer en de hoeveelheid mensen bij dergelijke evenementen hebben effect om de omgeving. Het toelaten van evenementen op een locatie kan in het omgevingsplan of via een omgevingsvergunning omgevingsplanactiviteit.
Kleine evenementen die weinig effect hebben op de omgeving, hoeft de gemeente niet toe te laten in het omgevingsplan.
Als gemeenten evenementen toelaten op een locatie in het omgevingsplan, is het van belang dat er geen onaanvaardbare hinder ontstaat. Bijvoorbeeld door verkeer of geluid. Maar ook dat het evenement veilig plaatsvindt. Evenementen in de open lucht met meer dan 5.000 bezoekers zijnen kwetsbaar object voor externe veiligheid.
Om de kwaliteit van de fysieke leefomgeving te borgen moet de gemeente regels opnemen in het omgevingsplan. Bijvoorbeeld het aantal evenementen, start- en eindtijden, aantal bezoekers en geluidswaarden. Dit is noodzakelijk is om:
- hinder op de omgeving te voorkomen
- de veiligheid te borgen
Meer informatie vindt u op de pagina Gebruiksregels evenementen.
(Indoor) evenementenlocatie
Als evenementen worden toegelaten in een gebouw specifiek voor evenementen dan wordt dit beoordeeld als een gewoon bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan een evenementenhal. Een evenement dat een nevenactiviteit is bij een andere functie hoeft niet specifiek te worden toegelaten. Bijvoorbeeld bij een bedrijf of horecagelegenheid. Meer informatie hierover vindt u bij Toelaten Bedrijven Algemeen.
Omgevingsthema’s toelaten evenementen
Het is zeer afhankelijk van het soort evenement en de locatie welke omgevingsthema’s bij het toelaten relevant zijn. U vindt meer informatie over het toelaten van evenementen en de genoemde omgevingsthema’s op de pagina's: