Begrippenlijst - Letter m
Maatwerkregel
Een maatwerkregel is een algemene regel van een gemeente, waterschap of provincie die afwijkend of aanvullend is op een algemene regel van het Rijk of een provincie (artikel 4.6 Omgevingswet).
Lees meer over de maatwerkregel.
Naast het begrip maatwerkregel kent de Omgevingswet ook het begrip maatwerkvoorschrift. Lees meer over het verschil tussen maatwerkregel en maatwerkvoorschrift.
Maatwerkvoorschrift
Een maatwerkvoorschrift is een specifiek voorschrift voor een activiteit. Met het maatwerkvoorschrift kan het bevoegd gezag algemeen geldende voorschriften in concrete situaties specifiek maken.
Lees meer over het maatwerkvoorschrift.
Naast het begrip maatwerkregel kent de Omgevingswet ook het begrip maatwerkvoorschrift. Lees meer over het verschil tussen maatwerkregel en maatwerkvoorschrift.
Magneetactiviteit
Een magneetactiviteit is een activiteit die ervoor zorgt dat er bij een meervoudige aanvraag (dat is een aanvraag voor een omgevingsvergunning met diverse activiteiten) altijd sprake is van 1 bevoegd gezag. Die activiteit is zo belangrijk dat zij alle andere activiteiten als het ware naar zich toetrekt.
Hoe dit in praktijk uitpakt, vindt u op de pagina Wie is bevoegd gezag voor de omgevingsvergunning.
Meervoudige aanvraag
Bij een meervoudige aanvraag vraagt een initiatiefnemer een omgevingsvergunning aan voor meer dan 1 activiteit. Een meervoudige aanvraag kan leiden tot verschillende bevoegde gezagen. Het Omgevingsbesluit regelt dat er altijd maar 1 bevoegd gezag is voor een aanvraag.
Lees meer hierover op de pagina Bepalen bevoegd gezag omgevingsvergunning.
Meetverplichting
Mer-richtlijn
Europese richtlijn die zorgt voor een voorafgaande beoordeling van de milieueffecten van projecten.
Richtlijn 2011/92/EU van het Europees Parlement en de Raad van 13 december 2011 betreffende de milieueffectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten (PbEU 2012, L 26).
- Meer informatie over de mer-richtlijn.
Milieubeginselen
Artikel 191 van het ‘Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie’ kent 4 milieubeginselen. Dit zijn:
- het voorzorgsbeginsel
- het beginsel van preventief handelen
- het beginsel dat milieuaantastingen bij voorrang aan de bron bestreden moeten worden en
- het beginsel dat de vervuiler betaalt
Met deze 4 beginselen moet in de omgevingsvisie expliciet rekening worden gehouden. De milieubeginselen dragen samen met de algemene rechtsbeginselen bij aan de kwaliteit van beleid en regelgeving en aan het vinden van een goede balans tussen bescherming en benutting van de fysieke leefomgeving. (Artikel 23.6 en 3.3 Ow.)
Milieubelastende activiteit
Een milieubelastende activiteit is een activiteit die nadelige gevolgen voor het milieu kan veroorzaken.
Lees meer over het begrip milieubelastende activiteit.
Milieujaarrapportage
Monitoring
Overheidsorganen verzamelen, bewerken en presenteren gegevens over de fysieke leefomgeving. Dat doen ze op een systematische manier. Monitoring gaat over langere perioden. De overheid gebruikt monitoring om te beoordelen of ze haar beleidsdoelstellingen haalt. Of om te beoordelen of ze aan haar verplichtingen voldoet. Monitoring stelt overheidsorganen in staat de beleidsresultaten te vergelijken met de oorspronkelijke plannen. En zo nodig nieuwe beleidsdoelen te formuleren.
Lees meer over monitoring.
Monument
Een monument is op grond van de Erfgoedwet een onroerende zaak die deel uitmaakt van cultureel erfgoed. Bijvoorbeeld historische gebouwen, verdedigingswerken, tuinen, parken of standbeelden. Een voorbeeld van een historisch gebouw is een grachtenpand. Een voorbeeld van een groen monument is een historische buitenplaats of begraafplaats. Een monument kan uit meerdere onroerende zaken bestaan.
Morsverliezen
Verlies van kleine hoeveelheden droge bulkgoederen tijdens overslagwerkzaamheden.
Lees meer over het voorkomen van morsverliezen in de factsheets op- en overslag en bewerken van bulkgoederen.