Ga naar de inhoud
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
Kruimelpad
Home  Regelgeving  Instrumenten Omgevingswet  Omgevingsplan hoofdlijnen  Tijdelijk deel omgevingsplan en overgangsfase tot eind 2029 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Regelgeving
  • Digitaal stelsel
  • Implementatie
  • Thema's
  • Contact

Overgangsrecht instrumenten die opgaan in het omgevingsplan

Het overgangsrecht regelt dat het omgevingsplan bestaat uit oude ruimtelijke regels en regels uit bepaalde gemeentelijke verordeningen. Dit staat in artikel 4.6 van de Invoeringswet Omgevingswet.

Het gaat om de volgende ruimtelijke regels en verordeningen:

  • bestemmingsplan Wet ruimtelijke ordening (Wro)
  • bestemmingsplan Crisis- en herstelwet (Chw))
  • wijzigingsplan (Wro)
  • uitwerkingsplan (Wro)
  • beheersverordening (Wro)
  • inpassingsplan (Wro en Chw)
  • exploitatieplan (Wro)
  • voorbereidingsbesluit (Wro), inclusief tracébesluit dat als voorbereidingsbesluit geldt
  • archeologieverordening (artikel 38 Monumentenwet 1988)
  • geurverordening (artikel 6 wet geurhinder en veehouderij)
  • verordening afvoer regen- en grondwater (artikel 10.32a Wet milieubeheer)

Voor al deze instrumenten geldt overgangsrecht bij inwerkingtreding van de Omgevingswet.

Bestemmingsplan Wro

Een onherroepelijk bestemmingsplan wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-bestemmingsplan ter inzage is gelegd blijft het oude recht van toepassing tot het bestemmingsplan van kracht is.

Voor beroep tegen een bestemmingsplan geldt het oude recht, tot het bestemmingsplan onherroepelijk is.

Er geldt geen overgangsrecht voor een aanvraag voor het vaststellen of wijzigen van het bestemmingsplan. Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geen ontwerp-bestemmingsplan ter inzage is gelegd wordt de aanvraag volgens de regels van de Omgevingswet afgehandeld.

Bestemmingsplan Chw

Voor bestemmingsplannen volgens de Chw geldt hetzelfde overgangsrecht als voor bestemmingsplannen volgens de Wro. Voor de bestemmingsplannen Chw geldt aanvullend het volgende overgangsrecht.

Ontwikkelingsgebied

Een onherroepelijk bestemmingsplan voor een ontwikkelingsgebied wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan. Met een bestemmingsplan voor een ontwikkelingsgebied kan voor een periode van 10 jaar worden afgeweken van wettelijke bepalingen in het ontwikkelingsgebied. Na deze periode van 10 jaar moet alsnog aan de wettelijke bepalingen worden voldaan.

Wordt na de periode van 10 jaar niet voldaan aan de wettelijke bepalingen van de Omgevingswet, de Elektriciteitswet of de Wet milieubeheer? Dan neemt degene die het experiment uitvoert maatregelen om aan die bepalingen te voldoen. Het college van burgemeester en wethouders kan in deze gevallen een aanwijzing geven tot het treffen van maatregelen. Als de maatregelen niet toereikend zijn kan de minister besluiten het experiment te beëindigen.

Experiment

Een onherroepelijk bestemmingsplan voor een experiment op grond van artikel 2.4 Chw, wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan. Dit geldt alleen voor plangebieden die zijn aangewezen in het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Als de tijdsduur van het experiment bij inwerkingtreding van de Omgevingswet niet is verstreken, berust het experiment vanaf die datum op artikel 23.3 van de Omgevingswet.

Wijzigingsplan

Een onherroepelijk wijzigingsplan wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-wijzigingsplan ter inzage is gelegd blijft het oude recht van toepassing tot het wijzigingsplan van kracht is.

Voor beroep tegen een wijzigingsplan geldt het oude recht, tot het wijzigingsplan onherroepelijk is.

Er geldt geen overgangsrecht voor een aanvraag voor het vaststellen van het wijzigingsplan. Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geen ontwerp-wijzigingsplan ter inzage is gelegd wordt de aanvraag volgens de regels van de Omgevingswet afgehandeld. De regels voor de wijzigingsbevoegdheid werken wel door in het omgevingsplan. Zolang nog geen omgevingsplan volgens de Omgevingswet is vastgesteld, gelden de regels als beoordelingsregels voor een binnenplanse omgevingsplanactiviteit.

Uitwerkingsplan

Een onherroepelijk uitwerkingsplan wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-uitwerkingsplan ter inzage is gelegd blijft het oude recht van toepassing tot het uitwerkingsplan van kracht is.

Voor beroep tegen een uitwerkingsplan geldt het oude recht, tot het wijzigingsplan onherroepelijk is.

Er geldt geen uitwerkingsrecht voor een aanvraag voor het vaststellen van het uitwerkingsplan. Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geen ontwerp-uitwerkingsplan ter inzage is gelegd wordt de aanvraag volgens de regels van de Omgevingswet afgehandeld. De regels voor de uitwerkingsplicht werken wel door in het omgevingsplan. Zolang nog geen omgevingsplan volgens de Omgevingswet is vastgesteld, gelden de regels als beoordelingsregels voor een binnenplanse omgevingsplanactiviteit.

Beheersverordening

Een beheersverordening die van kracht is, wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een beheersverordening is vastgesteld, maar nog niet van kracht is, blijft het oude recht van toepassing tot de beheersverordening van kracht is.

Er geldt geen overgangsrecht voor een aanvraag voor het vaststellen of wijzigen van een beheersverordening. Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geen beheersverordening is vastgesteld, wordt de aanvraag volgens de regels van de Omgevingswet afgehandeld.

Inpassingsplan

Een onherroepelijk inpassingsplan wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-inpassingsplan ter inzage is gelegd blijft het oude recht van toepassing tot het inpassingsplan van kracht is.

Voor beroep tegen een inpassingsplan geldt het oude recht, tot het inpassingsplan onherroepelijk is.

Als de voorbereiding voor een inpassingsplan voor inwerkingtreding van de Omgevingswet is aangevangen, maar nog geen ontwerp-inpassingsplan ter inzage is gelegd, kan binnen 1 jaar en 6 maanden na inwerkingtreding van de Omgevingswet een projectbesluit ter inzage worden gelegd. Dit kan alleen als in de voorbereidingsprocedure voor het inpassingsplan is voldaan aan de bepalingen over het voornemen en de verkenning van de artikelen 5.47 en 5.48 Omgevingswet.

Als de voorbereiding voor een inpassingsplan voor inwerkingtreding in een vergevorderd stadium is, maar nog geen ontwerp-inpassingsplan ter inzage is gelegd, kan binnen 1 jaar en 6 maanden na inwerkingtreding van de Omgevingswet een projectbesluit worden vastgesteld. Dit kan alleen als in de voorbereidingsprocedure voor het inpassingsplan is voldaan aan de bepalingen over het voornemen en de verkenning van artikel 5.48 Omgevingswet.

Exploitatieplan

Een onherroepelijk exploitatieplan wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-exploitatieplan ter inzage is gelegd blijft het oude recht van toepassing tot het exploitatieplan van kracht is.

Voor beroep tegen een exploitatieplan geldt het oude recht, tot het exploitatieplan onherroepelijk is.

Er geldt geen overgangsrecht voor een aanvraag voor het vaststellen of wijzigen van een exploitatieplan. Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geen ontwerp-exploitatieplan ter inzage is gelegd, wordt de aanvraag volgens de regels van de Omgevingswet afgehandeld.

Voorbereidingsbesluit

Voorbereidingsbesluit bestemmingsplan

Een vastgesteld voorbereidingsbesluit wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-bestemmingsplan ter inzage is gelegd blijft het oude recht van toepassing op het voorbereidingsbesluit tot het bestemmingsplan van kracht is.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geen ontwerp-bestemmingsplan te inzage is gelegd, geldt het voorbereidingsbesluit van de gemeenteraad als een voorbereidingsbesluit volgens artikel 4.14, lid 1 Omgevingswet. De voorbeschermingsregels vervallen 1 jaar en 6 maanden na het in werking treden van de Omgevingswet, of eerder als het omgevingsplan in werking treedt of is vernietigd.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geen ontwerp-bestemmingsplan te inzage is gelegd, geldt het voorbereidingsbesluit bij een aanwijzing (artikel 4.2 Wro) van gedeputeerde staten als een voorbereidingsbesluit volgens artikel 4.16, lid 1 Omgevingswet. De voorbeschermingsregels vervallen 1 jaar en 6 maanden na het in werking treden van de Omgevingswet, of eerder als het omgevingsplan in werking treedt of is vernietigd.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geen ontwerp-bestemmingsplan te inzage is gelegd, geldt het voorbereidingsbesluit bij een aanwijzing (artikel 4.2 Wro) van de minister als een voorbereidingsbesluit volgens artikel 4.16, lid 2 Omgevingswet. De voorbeschermingsregels vervallen 1 jaar en 6 maanden na het in werking treden van de Omgevingswet, of eerder als het omgevingsplan in werking treedt of is vernietigd.

Voorbereidingsbesluit inpassingsplan

Een vastgesteld voorbereidingsbesluit wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet een ontwerp-inpassingsplan ter inzage is gelegd blijft het oude recht van toepassing op het voorbereidingsbesluit tot het inpassingsplan van kracht is.

Als voor inwerkingtreding van de Omgevingswet nog geen ontwerp-inpassingsplan te inzage is gelegd, geldt het voorbereidingsbesluit van de provincie of de minister als een voorbereidingsbesluit volgens artikel 4.16 Omgevingswet. De voorbeschermingsregels vervallen 1 jaar en 6 maanden na het in werking treden van de Omgevingswet, of eerder als het omgevingsplan in werking treedt of is vernietigd.

Als het voorbereidingsbesluit geldt voor een inpassingsplan voor een van onderstaande projecten, kan voor die aanleg of uitbreiding binnen een periode van 1 jaar en 6 maanden na het in werking treden van de Omgevingswet een projectbesluit (artikel 5.44 Omgevingswet) worden bekendgemaakt.

  • de aanleg of uitbreiding van een productie-installatie voor windenergie (artikel 9b en 9e Elektriciteitswet)
  • de uitbreiding van het landelijk hoogspanningsnet (artikel 20a, lid 1 Elektriciteitswet)
  • de aanleg of uitbreiding van een net of installatie voor het aardgasnet (artikel 39b, lid 1 Gaswet)
  • de aanleg of uitbreiding van een mijnbouwwerk (artikel 141a, lid 1 Mijnbouwwet)
  • de aanleg of uitbreiding van een pijpleiding (artikel 141a, lid 4 Mijnbouwwet)

Archeologieverordening

Een regel voor archeologische monumentenzorg die is opgenomen in een gemeentelijke verordening wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.

Geurverordening

Een regel over geurbelasting door veehouderij op een geurgevoelig object in een gemeentelijke verordening wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.

Verordening afvoer hemelwater of grondwater

Een regel over afvloeiend hemelwater of grondwater in de riolering die is opgenomen in een gemeentelijke verordening wordt bij inwerkingtreding van de Omgevingswet onderdeel van het tijdelijk deel van het omgevingsplan.



Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

PDF maken

  • PDF maken

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Ow
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg