Gelijkwaardige maatregel
Onder de Omgevingswet is het bijna altijd mogelijk om in plaats van een in algemene regels voorgeschreven maatregel een 'gelijkwaardige maatregel' te treffen. De gelijkwaardige maatregel moet ten minste hetzelfde resultaat bereiken als de wetgever met de voorgeschreven maatregel heeft beoogd.
Vindplaats regels gelijkwaardige maatregel
Regels over de gelijkwaardige maatregel staan in
- artikel 4.7 Omgevingswet
- het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
- de Omgevingsregeling
In welke gevallen
Degene die een activiteit verricht, kan bijna altijd in plaats van de voorgeschreven maatregel een gelijkwaardige maatregel treffen. Het gaat dan niet alleen om maatregelen die zijn voorgeschreven in het Bal of het Bbl. Maar ook om regels in een omgevingsplan, waterschapsverordening of omgevingsverordening.
Wanneer niet
Algemene regels kunnen het treffen van een gelijkwaardige maatregel verbieden. Dergelijke verboden komen niet voor in het Bal en de bruidsschat van het Invoeringsbesluit Omgevingswet. Het Bbl wijst in artikel 7.6 een aantal gevallen aan waarin het treffen van een gelijkwaardige maatregel is uitgesloten.
Wanneer een maatregel gelijkwaardig is
Een gelijkwaardige maatregel is een maatregel die ten minste hetzelfde resultaat bereikt als de wetgever met de voorgeschreven maatregel heeft beoogd. Het gaat om het doel van de voorgeschreven maatregel. Belangen die de voorgeschreven maatregel niet beoogt te beschermen, zijn voor het beoordelen van de gelijkwaardigheid niet van belang. De gelijkwaardige maatregel moet natuurlijk wel voldoen aan andere regels die gelden voor de activiteit, maar een ander doel dienen. Zo moet bijvoorbeeld een gelijkwaardige milieumaatregel ook voldoen aan bouwregels.
De term 'maatregel' biedt, naast ruimte voor alternatieve middelen, ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld gelijkwaardige werkwijzen toe te staan.
De bewijslast van het aantonen van de gelijkwaardigheid ligt bij degene die de activiteit verricht. Niet bij het bevoegd gezag.
Zie voor meer informatie over gelijkwaardigheid binnen het Bal en het Bbl de pagina’s daarover op deze website:
Aanvraag of melding
De hoofdregel voor gelijkwaardigheid is dat degene die een activiteit verricht, voorafgaand toestemming voor een gelijkwaardige maatregel moet vragen bij het bevoegd gezag. Het bevoegd gezag neemt daarop een besluit waartegen bezwaar en beroep open staan.
Algemene regels kunnen van deze hoofdregel afwijken en een gelijkwaardige maatregel zonder voorafgaande toestemming mogelijk maken. Al dan niet met een daaraan gekoppelde meldingsplicht.
Bevoegd gezag
Het bestuursorgaan dat bevoegd gezag is voor de omgevingsvergunning en/of algemene regels voor een activiteit, is ook bevoegd gezag voor het verlenen van toestemming om een gelijkwaardige maatregel te treffen. Zie artikel 4.8 en 4.9 Omgevingswet.
Begrip: Algemene regels
Alle overheden kunnen algemene regels vaststellen. Algemene regels zijn regels die voor iedereen gelden. Met 'iedereen' bedoelen we iedereen die iets doet of wil doen waarop de regels van toepassing zijn.
- Meer informatie op de pagina algemene regels.