Ga naar de inhoud
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
Kruimelpad
Home  Regelgeving  Regels voor activiteiten  Milieubelastende activiteiten hoofdstuk 3 Bal  Afvalbeheer  Verwerken van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Regelgeving
  • Digitaal stelsel
  • Implementatie
  • Thema's
  • Contact

Wat valt niet onder het verwerken van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen?

Voor het verwerken van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen gelden algemene rijksregels. Deze milieuregels staan in paragraaf 3.5.11 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Maar een aantal verwerkingshandelingen valt er niet onder.

Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) maakt deel uit van de Omgevingswet.

Uitzonderingen

Een aantal handelingen valt niet onder de milieubelastende activiteit verwerken van bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen. De uitgezonderde handelingen zijn:

  • Niet-fysieke handelingen met afvalstoffen
  • Het vervoeren van afvalstoffen en het inzamelen van afvalstoffen
  • Het op of in de bodem brengen van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen
  • Het verzamelen van winningsafvalstoffen in een winningsafvalvoorziening
  • Het verbranden van afvalstoffen
  • Het in de atmosfeer uitstoten van gasvormige effluenten
  • Het afvangen van kooldioxide in verband met geologische opslag
  • Het geologisch opslaan van kooldioxide
  • Het verwerken van dierlijke meststoffen en het vergisten van plantaardig materiaal
  • Het verwerken van dierlijke bijproducten (behalve composteren of vergisten en handelingen die daaraan voorafgaan)
  • Het zuiveren van afvalwater
  • Het opslaan, mengen en opbulken van ingenomen huishoudelijke afvalstoffen als dat hoort bij het bedrijf
  • Het opslaan, mengen en opbulken van ingenomen huishoudelijke afvalstoffen op een door de gemeente beschikbaar gestelde openbare locatie
  • Het opslaan van grond of baggerspecie
  • Het bewerken van grond of baggerspecie bij een grondreinigingsbedrijf
  • Het mengen, opbulken, opslaan, scheiden, herverpakken of verdichten van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen vóór inzameling of afgifte
  • Het mobiel breken van bouwafval en sloopafval
  • Het lozen van afvalwater op een oppervlaktewaterlichaam
  • Het verwerken van huishoudelijke afvalstoffen vóór inzameling of afgifte

Niet-fysieke handelingen met afvalstoffen

Alleen fysieke handelingen met afvalstoffen vallen onder de milieubelastende activiteit. Niet-fysieke handelingen vallen er dus niet onder. Zoals het verhandelen (aankoop en verkoop) van afvalstoffen. Of het bemiddelen bij het beheer van afvalstoffen, administratieve en juridische activiteiten. Hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer regelt het verhandelen en het bemiddelen bij het beheer van afvalstoffen.

Het vervoeren van afvalstoffen of het inzamelen van afvalstoffen

De milieubelastende activiteit richt zich op locatiegebonden handelingen met afvalstoffen. Dat zijn handelingen die op specifieke plaatsen plaatsvinden. Het vervoeren en inzamelen zijn geen locatiegebonden activiteiten met afvalstoffen. Want het vervoeren en inzamelen kunnen in principe overal plaatsvinden en vallen dus niet onder de milieubelastende activiteit. Inzameling is een actieve en professionele activiteit. Zoals een professionele afvalinzamelaar die langskomt om afval in te zamelen. Hoofdstuk 10 van de Wet milieubeheer regelt het vervoeren en inzamelen.

Het op of in de bodem brengen van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen, het verzamelen van winningsafvalstoffen in een winningsafvalvoorziening, het verbranden van afvalstoffen

Deze handelingen vallen niet onder deze milieubelastende activiteit. Omdat andere paragrafen deze handelingen aanwijzen als milieubelastende activiteit. Zoals paragrafen 3.5.8 en 3.3.12. Die wijzen het op of in de bodem brengen van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen aan. Paragrafen 3.3.13 en 3.2.14 wijzen het verbranden van afvalstoffen aan. Paragraaf 3.3.12 wijst het verzamelen van winningsafvalstoffen in een winningsafvalvoorziening aan.

Het in de atmosfeer uitstoten van gasvormige effluenten, het afvangen van kooldioxide in verband met geologische opslag, het geologisch opslaan van kooldioxide

Deze handelingen vallen niet onder deze milieubelastende activiteit omdat de kaderrichtlijn afvalstoffen er niet op van toepassing is. Het exploiteren van een mijnbouwwerk voor de geologische opslag van kooldioxide valt onder paragraaf 3.10.1. Het afvangen van kooldioxide voor geologische opslag valt onder paragraaf 3.2.3.

Het verwerken van dierlijke meststoffen en het vergisten van plantaardig materiaal

Deze handeling valt niet onder deze milieubelastende activiteit. Maar alleen als deze handeling valt onder paragraaf 3.3.14 of 3.6.8 van het Bal. Die paragrafen regelen het behandelen van dierlijke meststoffen zoals opslaan, composteren, vergisten, drogen of indampen.

Het verwerken van dierlijke bijproducten (behalve composteren of vergisten en handelingen die daaraan voorafgaan)

Deze handeling valt niet onder deze milieubelastende activiteit omdat de kaderrichtlijn afvalstoffen er niet op van toepassing is. Het composteren en vergisten en de handelingen die daaraan voorafgaan (zoals opslaan) vallen wel onder deze milieubelastende activiteit.

Dierlijke bijproducten zijn dode dieren, delen van dieren, producten van dierlijke oorsprong of andere producten uit dieren. En die niet voor menselijke consumptie zijn. Ook oöcyten, embryo’s en sperma vallen eronder. Kadavers van niet door slachting gestorven dieren zijn ook dierlijke bijproducten.

Het zuiveren van afvalwater

Deze handeling valt niet onder deze milieubelastende activiteit. Het zuiveren van afvalwater kan wel een (onderdeel van een) andere milieubelastende activiteit zijn. Bijvoorbeeld het exploiteren van een zuiveringtechnisch werk (paragraaf 3.5.8). Of een zuiveringsvoorziening voor ingezameld of afgegeven afvalwater (paragraaf 3.2.17). Ook kan het zijn dat er bij andere milieubelastende activiteiten regels staan over het zuiveren. Bijvoorbeeld de verplichting tot het gebruiken van een olieafscheider.

Onder het zuiveren van afvalwater valt ook het bewaren van het water in een buffertank vóór het zuiveren. Dat bewaren vindt plaats om het water gedoseerd in de zuiveringsvoorziening te brengen.

Het opslaan, mengen en opbulken van ingenomen huishoudelijke afvalstoffen als dat een bijkomstige activiteit is van het bedrijf

Deze handeling valt niet onder deze milieubelastende activiteit. Het gaat om opslaan, mengen en opbulken van ingenomen huishoudelijke afvalstoffen (zoals batterijen) bij bijvoorbeeld een supermarkt. Of een apotheker die afgedankte medicijnen aanneemt. Deze bedrijven hebben het innemen van afvalstoffen niet als hoofdactiviteit maar als bijkomstige activiteit.

Ook het mengen van de ingenomen huishoudelijke afvalstoffen valt niet onder de aanwijzing. Maar alleen als de afvalstoffen tot dezelfde categorie van afvalstoffen behoren. 'Dezelfde categorieën van afvalstoffen' staan in bijlage II van het Bal.

Het opslaan, mengen en opbulken van ingenomen huishoudelijke afvalstoffen op een door de gemeente beschikbaar gestelde openbare locatie

Deze handeling valt niet onder deze milieubelastende activiteit.

Het opslaan van grond of baggerspecie

Deze handeling valt niet onder deze milieubelastende activiteit omdat andere paragrafen deze handeling al regelen:

  • paragraaf 3.2.24 over het opslaan van grond of baggerspecie. Ook het zeven, samenvoegen en ontwateren van grond of baggerspecie bij dat opslaan valt onder die paragraaf. En dus niet onder paragraaf 3.5.11
  • paragraaf 3.5.8 over grondbanken

Het bewerken van grond of baggerspecie bij een grondreinigingsbedrijf

Deze handeling valt niet onder deze milieubelastende activiteit. Paragraaf 3.5.8 over grondreinigingsbedrijven regelt deze handeling namelijk al.

Het mengen, opbulken, opslaan, scheiden, herverpakken of verdichten van bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke afvalstoffen vóór inzameling of afgifte

Deze handelingen vallen niet onder paragraaf 3.5.11.  Paragraaf 3.2.13 regelt een aantal van deze handelingen namelijk al.

Soms is het mengen, opslaan, opbulken, scheiden, herverpakken of verdichten niet de enige handeling. Maar vindt er ook nog een andere handeling met de afvalstof plaats vóór inzameling of afgifte. En valt zo'n andere handeling wel onder deze milieubelastende activiteit. Bijvoorbeeld een bedrijf dat zijn eigen gevaarlijke afvalstoffen opslaat maar ook demonteert vóór afgifte aan een ander. In dat geval valt ook het mengen, opslaan, opbulken, scheiden, herverpakken of verdichten onder deze milieubelastende activiteit.

Het mobiel breken van bouwafval en sloopafval

Deze handeling valt niet onder deze milieubelastende activiteit. Afdeling 7.2 van het Besluit bouwwerken leefomgeving regelt deze handeling namelijk al. De regels in die afdeling gaan over het breken van steenachtig bouw- en sloopafval met een mobiele installatie. Het gaat om het mobiel breken van afval van bouwwerken of wegen op de bouw- of sloopplaats. Het breken duurt niet langer dan 3 maanden achter elkaar.

Het lozen van afvalwater op een oppervlaktewaterlichaam

Deze handeling valt niet onder deze milieubelastende activiteit omdat de kaderrichtlijn afvalstoffen er niet op van toepassing is.

De lozing kan wel onder een andere paragraaf van het Bal vallen.

Soms is het lozen van afvalwater op een oppervlaktewaterlichaam niet de enige handeling. Maar vindt er ook nog een andere handeling met de afvalstof plaats. En valt zo'n andere handeling wel onder deze milieubelastende activiteit. In dat geval valt het lozen van afvalwater op een oppervlaktewaterlichaam ook onder deze milieubelastende activiteit.

Het lozen van andere afvalstoffen dan afvalwater op een oppervlaktewaterlichaam valt wel onder deze milieubelastende activiteit. Bijvoorbeeld vaste afvalstoffen of oliën.

Het verwerken van huishoudelijke afvalstoffen vóór inzameling of afgifte

Vanwege de definitie van het begrip gevaarlijke afvalstoffen, kunnen gevaarlijke afvalstoffen ook huishoudelijke afvalstoffen zijn. Paragraaf 3.5.11 is niet van toepassing op huishoudelijke afvalstoffen voorafgaand aan inzameling of afgifte.



Delen

  • Delen op Facebook
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Twitter

PDF maken

  • PDF maken

Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Ow
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg