Vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen in het Bal
Voor het vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen gelden algemene rijksregels. Deze milieuregels staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Het Bal maakt deel uit van de Omgevingswet. Het vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen heeft onder de Omgevingswet altijd een omgevingsvergunning nodig.
Dit valt eronder
De milieubelastende activiteit vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen staat in paragraaf 3.3.5 van het Bal. Deze activiteit kan schadelijk zijn voor het milieu. De nadelige gevolgen zijn vooral verontreiniging van de lucht en het gebruik van energie.
De milieubelastende activiteit bestaat uit de kernactiviteit en eventuele functioneel ondersteunende activiteiten.
Kernactiviteit
De kernactiviteit is:
- een installatie voor het vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen. Dit is inclusief IPPC-installaties die vallen onder categorie 1.4 van bijlage 1 van de Richtlijn industriële emissies (Rie).
- het exploiteren van een 'andere milieubelastende installatie' voor het briketteren (waarbij materiaal in een briketpers wordt samengedrukt) of walsen van steenkool en bruinkool.
- het exploiteren van een 'andere milieubelastende installatie' voor het maken van steenkoolproducten en vaste rookvrije brandstof.
Vergassen van kolen
Bij het vergassen van kolen wordt steenkool vergast tot synthesegas. Dit is een mengsel van vooral koolmonoxide (CO) en waterstof (H2). Het vergassen van kolen vindt doorgaans plaats bij hoge temperaturen en onder (hoge) druk. Hierbij wordt water in de vorm van stoom en zuurstof toegediend. Synthesegas is te gebruiken als brandstof of om te zetten in synthetische koolwaterstoffen zoals diesel.
Vergassen van andere brandstoffen
Onder het vergassen van andere brandstoffen valt bijvoorbeeld het vergassen van biomassa of biobrandstoffen. Zoals hout, papier, voedingsmiddelen, oogstrestanten of mest. Het vergassen van deze brandstoffen is een techniek die nog volop in ontwikkeling is.
Installaties voor vergassen
In Nederland zijn maar enkele installaties voor het vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen. Het vergassen van kolen in elektriciteitscentrales komt in Nederland niet meer voor. Ook het vloeibaar maken van steenkool en het briketteren of walsen van steenkool of bruinkool komt in Nederland niet voor.
Functioneel ondersteunende activiteiten
De milieubelastende activiteit valt onder een complex bedrijf. Bijna alle activiteiten die plaatsvinden op het terrein van een complex bedrijf vallen onder de milieubelastende activiteit.
Deze milieuregels uit het Bal gelden
Bij de milieubelastende activiteit staat welke regels uit hoofdstuk 4 en hoofdstuk 5 van toepassing zijn. Deze regels gelden voor de gehele milieubelastende activiteit inclusief de functioneel ondersteunende activiteiten. Zie de tabel hieronder voor een overzicht van de regels.
Onderwerp |
Paragraaf Bal |
---|---|
Eindonderzoek bodem (alleen voor IPPC-installaties) | 5.2.1 |
PRTR, als het gaat om het exploiteren van een IPPC-installatie voor het vergassen of vloeibaar maken van steenkool | 5.3.1 |
Zeer Zorgwekkende Stoffen | 5.4.3 |
Emissies in de lucht | 5.4.4 |
Geluid op industrieterreinen | 5.4.5 |
Voor complexe bedrijven gelden de algemene regels van activiteiten in afdeling 3.4 tot en met 3.11 van het Bal niet. Wel kunnen de algemene regels gelden van bedrijfstak overstijgende activiteiten uit afdeling 3.2 van het Bal.
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist
Voor de milieubelastende activiteit vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen is een vergunning nodig. Ook voor het lozen van afvalwater op een oppervlaktewater geldt een vergunningplicht. De vergunningplicht voor IPPC-installaties is nodig vanwege de Rie. De overige activiteiten zijn vergunningplichtig omdat een mer-beoordeling nodig is.
De vergunningplicht geldt voor de hele installatie en alle functioneel ondersteunende activiteiten. Alles wat deel uitmaakt van de installatie en deze installatie functioneel ondersteunt valt dus onder de vergunningplicht.
Informeren van het bevoegd gezag
In hoofdstuk 2, 4 en 5 van het Bal kan per activiteit aangegeven staan of het bedrijf nog andere informatie moet aanleveren bij het bevoegd gezag.
De indieningseisen voor een vergunningaanvraag staan in de Omgevingsregeling.
Welke regels en voorschriften nog meer gelden
Niet alle regels voor het vergassen of vloeibaar maken van steenkool of andere brandstoffen staan in het Bal. Er kunnen ook regels staan in:
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen
- het omgevingsplan van de gemeente, bijvoorbeeld over geluid, veiligheidsafstanden en horeca
- de omgevingsverordening van de provincie
- de waterschapsverordening van het waterschap
- de omgevingsvergunning
Begrip: Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer over het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Begrip: Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.
Begrip: Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.
Lees meer over het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).