Kwaliteitsborger
Onder de Wet kwaliteitsborging (Wkb) toetst een onafhankelijke kwaliteitsborger de bouwplannen. De kwaliteitsborger ziet erop toe dat een bouwwerk bij gereedmelding aan de regels voldoet.
Eisen aan de kwaliteitsborger
Een kwaliteitsborger heeft een actueel kennis- en opleidingsniveau en ervaring met betrekking tot:
- het opstellen van risicobeoordelingen op het terrein van de voorschriften, bedoeld in hoofdstukken 4 en 5 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
- de algemene coördinatie bij de kwaliteitsborging
- constructieve veiligheid
- brandveiligheid
- bouwfysica
- installaties
- controle op de bouw
Een kwaliteitsborger moet opgenomen zijn in het register van de overheid. Ga voor meer informatie naar tlokb.nl.
Toegelaten instrumenten
Een kwaliteitsborger controleert op basis van toegelaten instrumenten voor kwaliteitsborging. Met instrument wordt een systeem bedoeld waarin wordt geborgd dat de kwaliteit van bouwwerken die klaar zijn voor gebruik ten minste voldoen aan de regels uit het Bbl.
Een instrument beschrijft op welke manier het toezicht (de kwaliteitsborging) moet worden ingericht en uitgevoerd. Het instrument moet voldoen aan wettelijk gestelde eisen. Ook moet het toegelaten zijn tot het stelsel voordat een kwaliteitsborger het mag toepassen.
Verplicht bij bouwwerken die vallen onder gevolgklasse 1
Alleen voor meldingsplichtige technische bouwactiviteiten (bouwwerken in gevolgklasse 1), is onder de Wkb een kwaliteitsborger verplicht. Zonder kwaliteitsborger kan er geen bouwmelding gedaan worden. Ook mag er niet begonnen worden met bouwen.
Opdrachtgever van de kwaliteitsborger
Zowel de opdrachtgever als de aannemer of een andere bij de bouw betrokken partij kan de opdrachtgever zijn van de kwaliteitsborger.
Onafhankelijkheid van de kwaliteitsborger
Voorwaarde is wel dat de kwaliteitsborger die wordt gecontracteerd onafhankelijk is. Hij mag op geen enkele manier betrokken zijn bij het betreffende bouwproject. Dit betekent dat de kwaliteitsborger geen partij mag zijn die betrokken is bij ontwerp, advisering, productie, levering, installatie, bouw of inkoop van (onderdelen van) het bouwproject waarop de kwaliteitsborging betrekking heeft.
Een architect, adviseur, bouwer of een projectontwikkelaar kan dus geen kwaliteitsborger zijn in een project waar hij zelf direct of indirect ook bij het bouwproces is betrokken.
Begrip: Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.
Lees meer over het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).