Werkwijze bouwmelding
Bij meldingsplichtige bouwactiviteiten (in gevolgklasse 1) is geen preventieve toets meer door middel van een vergunning. Ze worden onder het stelsel kwaliteitsborging gecontroleerd door een kwaliteitsborger. Via de bouw- en gereedmelding is geregeld wanneer en hoe het bevoegd gezag betrokken is.
Bouwmelding
Het bevoegd gezag (meestal de gemeente) moet wel de omgevingsrisico’s en specifieke lokale risico’s beoordelen. Ook moeten zij controleren of de juiste kwaliteitsborger en het juiste instrument worden ingezet. Daarom is een bouwmelding vooraf verplicht (artikel 2.15ter Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) op basis van het Ontwerpbesluit kwaliteitsborging voor het bouwen).
Gereedmelding
Na oplevering van de bouw (en voor ingebruikname van het bouwwerk) moet een gereedmelding worden ingediend bij het bevoegd gezag. Dit is om te kunnen controleren dat de kwaliteitsborging is uitgevoerd volgens de regels. En dat het bouwwerk naar het oordeel van de kwaliteitsborger voldoet aan de bouwtechnische regels van het Bbl,
Van bouwmelding tot gereedmelding
1. Aanvragen omgevingsvergunning (indien vereist)
Is er een omgevingsvergunning nodig voor de Omgevingsplanactiviteit? Dan wordt de aanvraag ingediend bij de gemeente. Dit gaat onder meer over de toets aan ruimtelijke ordening en welstand. De termijn voor deze vergunning is 8 weken.
2. Indienen bouwmelding uiterlijk 4 weken voor bouw
Uiterlijk 4 weken voor de start van de bouw moet een bouwmelding worden gedaan bij het bevoegd gezag via het Omgevingsloket. In de bouwmelding staat wie de kwaliteitsborger is en welk instrument wordt toegepast. Ook moet een borgingsplan worden aangeleverd. Daarom zal het in de praktijk noodzakelijk zijn om ruim voor die tijd een kwaliteitsborger in te schakelen. Deze kan dan het bouwplan beoordelen en een risicobeoordeling en borgingsplan vaststellen.
Inhoud borgingsplan
De kwaliteitsborger moet voor de start van de bouwwerkzaamheden een borgingsplan vaststellen. Dit borgingsplan moet de kwaliteitsborger baseren op een beoordeling van de bouwtechnische risico’s. En op de te nemen beheersmaatregelen in verband met deze risico's .
Op basis van de risicobeoordeling moet de kwaliteitsborger in het borgingsplan een aantal zaken vastleggen. Zo moet hij aangeven op welke manier wordt geborgd dat het ontwerp van het bouwplan en de uitvoering van de bouwwerkzaamheden voldoen aan de voorschriften van het Bbl. Daarnaast moet in het borgingsplan staan op welke momenten de kwaliteitsborging plaatsvindt.
Het borgingsplan beschrijft in ieder geval:
- de totstandkoming ervan
- de aard en omvang van de uit te voeren kwaliteitsborging
- de voor de kwaliteitsborging eindverantwoordelijke personen
- de manier waarop de verschillende onderdelen van het bouwplan in samenhang worden beoordeeld
- de manier waarop integraal wordt beoordeeld of de bouwwerkzaamheden voldoen aan de voorschriften, bedoeld in de hoofdstukken 4 en 5 van het (Bbl)
- in welke gevallen en op welke momenten het borgingsplan wordt geactualiseerd
- welke normen of kwaliteitsverklaringen bouw (artikel 2.14, lid 2 en 3 Bbl) of gelijkwaardige maatregelen (artikel 2.4 Bbl) bij de bouwwerkzaamheden worden toegepast
- op welke bouwwerkzaamheden de beoordeling ten minste is gericht en bij welke bouwwerkzaamheden rekening wordt gehouden met andere kwaliteitsborgingssystemen.
3. Gemeente beoordeelt bouwmelding
De gemeente beoordeelt of de bouwmelding volledig is. Als dat zo is, dan mag de bouw zoals gepland na de termijn van 4 weken starten. Beoordeelt de gemeente binnen 4 weken dat de bouwmelding onvolledig is? Dan moet de bouwmelding worden aangevuld. Er geldt dan een nieuwe termijn van 4 weken voordat de bouw kan starten. Een bouwmelding wordt niet gepubliceerd in bijvoorbeeld dag-, nieuws- of huis-aan-huisbladen.
4. Kwaliteitsborger voert borgingsplan uit en signaleert strijdigheden
Tijdens de bouw voert de kwaliteitsborger het borgingsplan uit en ziet hij toe op het bouwplan. Bij strijdigheden informeert de kwaliteitsborger de aannemer en de opdrachtgever. Ontstaan problemen die niet meer worden opgelost? Dan moet de kwaliteitsborger ook de gemeente informeren. De gemeente kan dan besluiten om de bouw stil te leggen totdat het probleem alsnog is opgelost.
5. Kwaliteitsborger geeft verklaring af
Is de bouw klaar en vindt de kwaliteitsborger dat alles in orde is? Dan geeft de kwaliteitsborger een verklaring af.
Inhoud verklaring kwaliteitsborger
De verklaring van de kwaliteitsborger bestaat uit de volgende onderdelen:
- opgave welk instrument is toegepast en de verklaring dat de kwaliteitsborger dat instrument ook mag gebruiken
- verklaring dat de kwaliteitsborging zijn werkzaamheden heeft uitgevoerd volgens de in het instrument gestelde eisen
- verklaring dat de kwaliteitsborger vindt dat het bouwwerk voldoet aan de bouwtechnische voorschriften zoals bedoeld in hoofdstuk 4 en 5 van het Bbl
In de verklaring wordt ook ingegaan op de maatregelen die zijn getroffen om de risico's die in het borgingsplan staan te beheersen.
6. Indiener doet gereedmelding bij gemeente
De indiener van de bouwmelding moet de verklaring van de kwaliteitsborger, samen met een dossier bevoegd gezag, aanleveren bij de gemeente. Dit noemen we ook wel de gereedmelding.
Inhoud dossier bevoegd gezag
In het dossier bevoegd gezag moet informatie staan over:
- de aanduiding van de gebruiksfuncties, verblijfsgebieden, verblijfsruimten en de afmetingen en de bezetting van alle ruimten, inclusief totaaloppervlakten per gebruiksfunctie
- de constructieve delen van het bouwwerk
- de brandveiligheid (dezelfde informatie als die nodig is bij een melding brandveilig gebruik)
- de inrichting van het terrein dat bij het bouwwerk hoort. hierop moeten de voorzieningen voor de bereikbaarheid en de plaats van bluswatervoorzieningen en opstelplaatsen van brandweervoertuigen zijn aangegeven
- het ventilatiesysteem
- de energiezuinigheid van het bouwwerk
- de toegepaste gelijkwaardigheid (artikel 4.7 Omgevingswet).
7. Gemeente beoordeelt gereedmelding
De gemeente beoordeelt de verklaring van de kwaliteitsborger en het dossier bevoegd gezag. Bij een onvolledige gereedmelding informeert de gemeente de indiener hierover binnen 10 werkdagen na indiening. Na indiening van de aanvullende gegevens gaat opnieuw een periode van 10 werkdagen in om te toetsen of de gereedmelding volledig is.
Zijn er strijdigheden tijdens of na afronding van de bouw? Dan kan de gemeente overgaan tot herstelsancties of de ingebruikname van het bouwwerk verbieden.
8. Ingebruikname bouwwerk 10 dagen na gereedmelding
Is voldaan aan de voorschriften die zijn gesteld aan de verklaring van de kwaliteitsborger en aan de overige gegevens en stukken (artikel 2.15quinquies Bbl op basis van het Ontwerpbesluit kwaliteitsborging voor het bouwen)? Dan mag het bouwwerk 10 werkdagen na indiening van de gereedmelding in gebruik worden genomen.
Begrip: Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)
Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bbl bevat regels over bouwwerken.
Lees meer over het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).