Hoofdlijnen en tekst Invoeringswet Omgevingswet
De Invoeringswet regelt de overgang van de bestaande naar de nieuwe wetgeving. Ook vult de Invoeringswet de Omgevingswet op een aantal onderdelen aan.
Tekst van de Invoeringswet
De Invoeringswet is gepubliceerd in Staatsblad 2020-172.
In de Invoeringswet staan onder andere wijzigingen en aanvullingen op de Omgevingswet. Deze aanpassingen zijn verwerkt in de geconsolideerde versie van de Omgevingswet.
Overgangsrecht
Het overgangsrecht regelt de overgang van de bestaande wet- en regelgeving naar het nieuwe stelsel van de Omgevingswet. Daarmee is er helderheid over de rechtsgeldigheid van besluiten onder het oude recht. Zoals omgevingsvergunningen of bestemmingsplannen.
Ook regelt het overgangsrecht hoe procedures die onder het oude recht zijn gestart, worden afgehandeld onder de Omgevingswet.
Wetten die worden ingetrokken
De Invoeringswet zorgt voor het intrekken of wijzigen van andere wetten wanneer de Omgevingswet ingaat.
Lees de pagina van veel wetten naar 1 Omgevingswet.
Vergunningverlening, toezicht en handhaving
Met de Invoeringswet gaan de regels over de organisatie van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) naar de Omgevingswet. Deze regels staan nu in de Wet verbetering vergunningverlening, toezicht en handhaving.
Lees meer over de kwaliteitscriteria VTH.
Planschade en nadeelcompensatie
De Invoeringswet vult de Omgevingswet aan met regels voor planschade en nadeelcompensatie. De bestaande regelingen worden vervangen door een nieuwe regeling.
Lees meer over planschade en nadeelcompensatie.
Digitaal Stelsel Omgevingswet
De Invoeringswet is het juridische kader voor het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Gebruikers van het DSO hebben via 1 loket toegang tot informatie over de kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Zoals gegevens over water- of luchtkwaliteit en geluidbelasting. Ook kunnen gebruikers via het loket vergunningen aanvragen of meldingen doen. En zien welke regels en beleid gelden voor een locatie.
Lees meer informatie over het Digitaal Stelsel Omgevingswet.
Nieuwe opzet vergunningplicht bouwactiviteiten
Via de Invoeringswet wordt de vergunning voor een bouwactiviteit gesplitst in 2 vergunningen.
- 1 vergunning voor de technische regels waaraan een bouwwerk moet voldoen.
- En 1 vergunning die volgt uit het omgevingsplan. Deze vergunning bepaalt onder meer of op de gekozen locatie gebouwd kan worden.
Gemeenten krijgen hierbij meer vrijheid om te bepalen of een omgevingsvergunning nodig is. Hierdoor zijn veel minder vergunningaanvragen voor bouwactiviteiten nodig.
Lees meer informatie over de knip: scheiden van technisch en ruimtelijk bouwen.
Dossier Tweede en Eerste Kamer
Lees ook de parlementaire geschiedenis van de Invoeringswet Omgevingswet, dossier 34 986, met daarin de Memorie van toelichting bij de Invoeringswet.