Instructieregels geluidbelastingkaart
Het Rijk heeft instructieregels opgesteld om te zorgen dat het Rijk, provincies en gemeenten binnen een agglomeratie een geluidbelastingkaart vaststellen.
Inhoud
- Europese richtlijn omgevingslawaai
- Doel geluidbelastingkaart
- Inhoud op hoofdlijnen
- Totstandkoming geluidbelastingkaart
- Vaststellen en actualiseren geluidbelastingkaart
- Relatie geluidbelastingkaart en monitoring geluid
Europese richtlijn omgevingslawaai
Artikel 20.17 Omgevingswet (Ow) verplicht het Rijk om instructieregels te stellen over geluidsbelastingkaarten. Deze verplichting volgt uit de Europese richtlijn omgevingslawaai. Het Rijk verstrekt de geluidbelastingkaarten van de bestuursorganen aan de Europese Commissie.
Doel geluidbelastingkaart
De geluidbelastingkaart geeft de geluidssituatie weer van het afgelopen jaar in het gebied rond of langs de geluidbron. Zie Relatie geluidbelastingkaart en monitoring geluid.
Een geluidbelastingkaart is:
- een bron van informatie voor het publiek
- de basis voor het actieplan geluid
- de basis voor het verstrekken van gegevens aan de Europese Commissie
Inhoud op hoofdlijnen
De pagina Instructieregels omgevingslawaai beschrijft voor welke geluidbronnen de verschillende bestuursorganen een geluidbelastingkaart moeten vaststellen. Een geluidbelastingkaart bevat in ieder geval (artikel 12.72 Omgevingsregeling (Or):
- tabellen
- een of meer geografische kaarten
- een overzicht van de belangrijkste punten van die kaart
In de tabellen staat onder andere hoeveel mensen hinder ondervinden van geluid door aangewezen geluidbronnen.
In de Omgevingsregeling (Or) staan instructieregels over de inhoud van deze tabellen en de verbeelding op de geografische kaarten. Hierbij is onderscheid gemaakt tussen gemeenten (artikel 12.73 t/m 12.80 Or) en de provincies en Rijk (artikel 12.81 t/m12.83 Or) die een geluidbelastingkaart opstellen.
Er zijn ook algemene regels over de inhoud van de geluidbelastingkaart die onder andere betrekking hebben op de geluidsklassen (artikel 12.72 Or). Artikel 10.25 van het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is ook van toepassing op de geografisch kaarten en verplicht onder andere tot het verbeelden van stille gebieden.
Totstandkoming geluidbelastingkaart
Gegevens verzamelen en verstrekken
Voor de geluidbelastingkaart verzamelen de aangewezen bestuursorganen de gegevens over aangewezen geluidbronnen (art. 10.23 Bkl). Heeft een bestuursorgaan geen toegang tot alle benodigde informatie? Dan kan deze de beheerder van een geluidbron of een ander bestuursorgaan vragen om deze gegevens te verstrekken (artikel 10.41 en 10.42 Ob).
Voor zover de geluidbelastingkaart betrekking heeft op een grensregio, overlegt het bestuursorgaan met de bevoegde autoriteiten van de aangrenzende lidstaten (artikel 10.50 Ob).
Berekenen geluidbelasting
De gegevensverzameling vindt plaats door berekening van de geluidbelasting Lden en de geluidbelasting Lnight door deze geluidbronnen in het kalenderjaar vóór het vaststellen van de geluidbelastingkaart. Daarbij berekent het bestuursorgaan ook het aantal geluidgevoelige gebouwen en bewoners van woningen dat wordt blootgesteld aan dat geluid.
Voor de berekening bij de karteringsronde van 2022 past het bestuursorgaan de methodiek uit de Europese richtlijn 2015/996 toe, bekend als ‘CNOSSOS’. Deze rekenmethode is per 1 januari 2019 opgenomen in het Reken- en meetvoorschrift geluid 2012 en de Regeling omgevingslawaai luchtvaart. De rekenmethode wordt geïmplementeerd in de Omgevingsregeling via het Aanvullingsspoor geluid.
Vaststellen en actualiseren geluidbelastingkaart
Het bestuursorgaan stelt de geluidbelastingkaart vast (artikel 10.24 Bkl). De geluidbelastingkaart wordt elke vijf jaar geactualiseerd (artikel 10.50 Ob). Het bestuursorgaan stelt de geluidbelastingkaart elektronisch beschikbaar (artikel 10.50 Ob).
Relatie geluidbelastingkaart en monitoring geluid
Monitoring geluidproductieplafonds
Het resultaat van monitoring van geluidproductieplafonds wordt niet verbeeld op een geografische kaart, maar met tabellen in een verslag. Dat verslag van monitoring is onderdeel van het actieplan geluid. Een andere eis van het actieplan is dat het de resultaten van de geluidbelastingkaart vermeld. Is daarmee een geluidbelastingkaart de verbeelding van de monitoring? Nee. De tabellen van een geluidbelastingkaart presenteren het geluid in de omgeving (op immissieniveau). De tabellen in het verslag van monitoring presenteren het geluid bij de bron (op emissieniveau).
De geografische kaart van de geluidbelastingkaart verbeeldt het geluid in de omgeving. Deze vorm is vaak een geschikte presentatie voor het publiek. Kanttekening hierbij is wel dat deze kaart tot stand komt met een andere rekenmethode dan de methode die gebruikt wordt bij monitoring en andere geluidonderzoeken bij besluiten.
Monitoring basisgeluidemissie
De monitoringsverplichtingen over de basisgeluidemissie lopen synchroon met de bovenstaande vijfjaarlijkse verplichtingen vanuit de EU-richtlijn omgevingslawaai. Het resultaat van monitoring van de basisgeluidemissie wordt ook niet verbeeld in een kaart, maar vermeld in een verslag. Dat verslag is geen verplicht onderdeel van het actieplan. Verder is, om dezelfde redenen als hierboven genoemd, verbeeldt de geluidbelastingkaart niet de resultaten van de monitoring.
Meer informatie
Begrip: Omgevingsregeling
De Omgevingsregeling is de ministeriële regeling bij de Omgevingswet. De regeling bouwt voort op de wet en de 4 Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB’s). Het gaat om technische en administratieve regels voor het gebruik van de wet en de AMvB’s in de praktijk.
Lees meer over de Omgevingsregeling.
Begrip: Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.
Lees meer over het Besluit kwaliteit leefomgeving.