Participatie per fase

Er zijn 4 fasen in een omgevingsproces. Voor overheden: de fasen van de beleidscyclus. Aan het begin van elke fase zoek je een nieuwe aanpak om het samenspel tussen de partijen passend te organiseren. Start elke fase daarom met het kompas. Hiermee vind je de richting voor een aanpak op maat.

In de afbeelding kun je die 4 momenten aanklikken. Het gaat om:

  1. Idee
  2. Plan
  3. Realisatie
  4. Evaluatie

Voor de kerninstrumenten omgevingsvisie, omgevingsplan, programma en projectbesluit is participatie organiseren verplicht. Je zoekt dan altijd de samenwerking met bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en mede-overheden.

[Klik op de wegwijzer of routekaart!]kale route m et bord3 Idee Plan Realisatie Evaluatie Evaluatie Idee Plan Realisatie

Hotspots

Idee

In deze fase ervaar je een probleem, hebt een idee, werkt aan een visie. Hoe geef je vorm aan de participatie?

Plan

In deze fase werk je aan een plan of programma, hebt een belang, wil je een inbreng leveren. Hoe geef je vorm aan de participatie?

Realisatie

In deze fase doe je mee in de uitvoering, wil je iets voor elkaar krijgen, wil je een rol spelen in beheer en onderhoud. Hoe geef je vorm aan de participatie?

Evaluatie

In deze fase ben je benieuwd of je met elkaar de bestemming bereikt, wil je weten wat je nog te doen staat. Hoe geef je vorm aan de participatie?