T7.2 Extruderen
Het materiaal voor extruderen wordt door verhitting viskeus en wordt vervolgens door een matrijs gedrukt.
Natuurlijk vervangingsmoment
Nee
Toepasbaarheid
Soort bedrijven: petfood, visvoeder, diervoeder, metaal, kunststof, levensmiddelen.
Aanvoer
Stuifklasse: S1, S2, S3, S4, S5.
Aard materiaal: granulaat, poeder.
Productvoorbeelden: thermoplasten, metalen (aluminium), zetmeelhoudende producten (granen), proteïnehoudende producten (oliehoudende zaden).
Afvoer
Stuifklasse: S5, geen.
Aard materiaal: vele vormen, afhankelijk van het extrusieprofiel: bijvoorbeeld brokken, granulaat, staafmateriaal.
Productvoorbeelden: snacks, pasta, snoepgoed, rubberprofielen, lantaarnpalen, (kunststof) granulaten, plastic profielen, diervoer.
Beschrijving
Het materiaal voor extruderen wordt door verhitting viskeus en wordt vervolgens door een matrijs gedrukt. De verhitting en drukverhoging wordt bij continue processen gerealiseerd door een (extruder)schroef. De schroefextruder is de draaiende schroef die het materiaal naar voren stuwt en door de opnemingen van de matrijs drukt. Het proces geeft veel vormvrijheid. Het uitgangsmateriaal is een granulaat of poeder. Door het elastisch gedrag van het geëxtrudeerde materiaal zet het materiaal na het verlaten van de matrijs uit. Om het uitzetten te voorkomen kan het materiaal direct worden gekoeld.
Financiële aspecten
Bedrijfseffecten
Kosten: Investering, onderhoud.
Nuts: Elektriciteit, stoom.
Hulp- en reststoffen, Geen.
Personeel: Bediening, onderhoud.
Kosten
Afhankelijk van specificaties.
Aanvullende informatie
Stofbepalende factoren: de bewerking is geheel gesloten. Er kan dus geen stof vrijkomen.
Stofbepalende fasen: aanvoer.
Aanvullende maatregelen
--
Optimalisatie techniek
--
Vervanging door
--
Afbeelding

Processtap
Verdichten
Emissie
- De bewerking is geheel gesloten. Er komt dus geen stof vrij.
- Het bewerkte materiaal is minder of niet stuifgevoelig dan het oorspronkelijke materiaal.
Voor- en nadelen milieu
- Conditionering door verhitting.
- Mogelijke oververhitting: beschadiging van eiwitten.