Schone Lucht Akkoord
Het Schone Lucht Akkoord is in 2020 gesloten tussen het Rijk, de meeste provincies en tientallen gemeenten. Deze partijen willen de negatieve gezondheidseffecten van binnenlandse bronnen halveren in 2030 ten opzichte van 2016. Andere provincies en gemeenten kunnen zich alsnog bij het Schone Lucht Akkoord aansluiten.
Gezondheidswinst met het Schone Lucht Akkoord
Het doel van het Schone Lucht Akkoord (pdf, 215 kB) is om gezamenlijk de luchtkwaliteit in Nederland permanent te verbeteren. Deelnemende partijen nemen maatregelen om de luchtverontreiniging van binnenlandse bronnen te beperken. De ambitie is om daarmee 50% gezondheidswinst te bereiken in 2030 ten opzichte van 2016. Oftewel: een halvering van de gezondheidsschade als gevolg van binnenlandse bronnen. Dat betekent dat mensen langer, gezonder en met meer kwaliteit leven.
De maatregelen in het Schone Lucht Akkoord zijn haalbaar en betaalbaar. En ze sluiten waar mogelijk aan bij lopende initiatieven. In alle sectoren starten overheden in samenspraak met bedrijven en burgers initiatieven en acties voor schonere lucht.
Thema's
Verschillende bronnen van luchtverontreiniging worden aangepakt. Het Schone Lucht Akkoord bevat maatregelen voor de volgende thema's:
- Mobiliteit (verkeer)
- Mobiele werktuigen
- Industrie
- Woningen en houtstook
- Binnenvaart en binnenhavens
- Landbouw
- Hoogblootgestelde locaties en gevoelige groepen
- Internationaal luchtbeleid
- Participatie van burgers en bedrijven
Meer informatie over deze thema’s vindt u op de website van het Schone Luchtakkoord.
Pilots
Het Schone Lucht Akkoord benoemt bovendien 6 pilots, waarin deelnemers experimenteren met vernieuwende en vergaande maatregelen om de luchtverontreiniging aan te
pakken. Deze pilots gaan over:
- schone landbouw
- een gezonde haven
- schone mobiele werktuigen
- scherp vergunnen bij de industrie
- de ontwikkeling van houtstookarme wijken
- het betrekken van burgers en bedrijven om lokaal de luchtkwaliteit te meten
Effecten monitoren
Om te kunnen monitoren of het pakket aan maatregelen daadwerkelijk schonere lucht oplevert, is een gezondheidsindicator ontwikkeld. Hiermee kan worden berekend wat het effect van luchtvervuiling is op de levensverwachting van de bevolking. Niet alleen landelijk, maar ook op lokaal niveau.
Meer informatie over deze monitoring vindt u op de website van het Schone Lucht Akkoord
Deelnemende partijen
In januari 2020 hebben het Rijk, 9 provincies en 36 gemeenten het Schone Lucht Akkoord ondertekend. In juli 2020 volgden nog 12 gemeenten en een provincie. Een overzicht van alle deelnemers vindt u op de website van het Schone Lucht Akkoord.
Andere provincies en gemeenten kunnen zich alsnog bij het Schone Lucht Akkoord aansluiten. Op de website van het Schone Lucht Akkoord vindt u hiervoor een contactformulier.
Meer informatie
- Actuele en uitgebreide website over het Schone Lucht Akkoord
- Het Schone Lucht Akkoord (pdf, 215 kB) en een toelichting (pdf, 4.9 MB) erop
- Artikel: Deelnemers Schone Lucht Akkoord aan het woord