Vergunningplicht en procedure milieubelastende activiteit
In hoofdstuk 3 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staat per paragraaf aangegeven wanneer een milieubelastende activiteit vergunningplichtig is. De beoordelingsregels staan in het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) en in het Omgevingsbesluit staat welke procedure gevolgd moet worden.
Wanneer een vergunning
De wetgever heeft de vergunningplicht alleen gesteld:
- in gevallen waarin algemene regels niet toereikend zijn en er een specifieke, voorafgaande beoordeling nodig is
- wanneer Europees recht hiertoe verplicht, zoals de richtlijn industriële emissies of de mer-richtlijn
Voor welk deel van de activiteit
In de meeste gevallen heeft de vergunningplicht alleen betrekking op een deel van de milieubelastende activiteit. Bijvoorbeeld op het tanken van voertuigen met waterstof binnen de milieubelastende activiteit tankstation.
Complexe bedrijven
Bij complexe bedrijven, zoals aangewezen in afdeling 3.3 van het Bal, is de vergunningplicht van toepassing op de hele milieubelastende activiteit. Meestal is dat het hele bedrijf.
Beoordelingsregels
In paragraaf 8.5.1 van het Bkl staan de beoordelingsregels voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit. Hierin staat wat het bevoegd gezag allemaal bij de beslissing moet betrekken om de vergunning wel of niet te verlenen.
In de Omgevingsregeling staat welke informatie een bedrijf moet aanleveren bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning.
Procedure vergunningverlening
Bij het verlenen van een vergunning voor een milieubelastende activiteit wordt in veel gevallen de reguliere voorbereidingsprocedure toegepast (titel 4.1 van de Algemene wet bestuursrecht, Awb). Bij een vergunning voor een IPPC-installatie en een Seveso-inrichting geldt de uitgebreide procedure (afdeling 3.4 Awb). Dit is geregeld in artikel 10.24 van het Omgevingsbesluit. Hier staat ook dat bij een wijzigingsvergunning zonder significante nadelige gevolgen voor de gezondheid of het milieu de reguliere procedure geldt. Het bevoegd gezag beoordeelt dit. Lees meer over de reguliere en uitgebreide voorbereidingsprocedure.