Lozen op schoonwaterriool
Vooral in stedelijk gebied is lozen in bodem of oppervlaktewater niet altijd mogelijk. Overtollig schoon afvalwater, zoals afstromend hemelwater en grondwater, voert men dan vaak af met een schoonwaterstelsel: hemelwater- of ontwateringsstelsel.
Dat is bijvoorbeeld het geval voor afstromend hemelwater dat niet afkomstig is van een bodembeschermende voorziening. Maar het geldt ook voor grondwater. De voorwaarden die gesteld worden aan lozen in een schoonwaterstelsel zijn meestal hetzelfde als de eisen bij lozen in het oppervlaktewater. Logisch want veelal komen deze lozingen uiteindelijk ongezuiverd uit op een oppervlaktewater. In het omgevingsplan vind u de lokale regels voor hemelwater.
Hemelwater- of ontwateringsstelsel
Definitie Openbaar hemelwaterstelsel
voorziening voor de inzameling en verdere verwerking van afvloeiend hemelwater, niet zijnde een openbaar vuilwaterriool, in beheer bij een gemeente of een rechtspersoon die door een gemeente met het beheer is belast
Definitie Openbaar ontwateringsstelsel
voorziening voor de inzameling en verdere verwerking van grondwater, niet zijnde een openbaar vuilwaterriool, in beheer bij een gemeente of een rechtspersoon die door een gemeente met het beheer is belast
Een openbaar hemelwaterstelsel en een openbaar ontwateringsstelsel worden gezamenlijk vaak aangeduid met 'schoonwaterriool'. In beide stelsels wordt namelijk van het begin 'schoon' water getransporteerd naar het milieu, oppervlaktewater of bodem, zonder tussenkomst van een zuivering. In de praktijk zullen beiden ook vaak gecombineerd worden als ze op dezelfde locatie aanwezig zijn.
Overleg tussen de rioolbeheerder en de waterkwaliteitsbeheerder is daarbij aan te raden.
Particulier riool versus schoonwaterriool
De lozingsvoorwaarden voor een schoonwaterriool gelden niet alleen voor het gemeentelijk riool. Dezelfde voorwaarden geldt ook voor een particulier stelsel. Lozingsvoorwaarden voor een lozing op een riool zijn namelijk bedoelt voor en de bescherming van het milieu én het rioolstelsel.
Verordeningsbevoegdheid
Ter invulling van de zorgplichten voor hemel- en grondwater kunnen de gemeenten aanvullende regels stellen. Deze staan in het gemeentelijk rioleringsprogramma of het omgevingsplan.
Kijk voor meer informatie ook op de pagina's over:
- Lozen van afvloeiend hemelwater
- Lozen van grondwater en ander schoon water
- Ontwerp, bouw en onderhoud van openbare riolering en rioolwaterzuiveringsinstallatie