Lozingsvoorschriften reinigen, lijmen en coaten van keramisch materiaal, steen en gips (paragraaf 4.21 Bal)
Voor het reinigen, lijmen en coaten van keramisch materiaal, steen en gips gelden lozingsvoorschriften uit paragraaf 4.21 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De voorkeursroute is lozen op het vuilwaterriool. Afvalwater uit zuurbaden moet men zien als gevaarlijk afval.
Op deze pagina
Wat u moet u moet weten over deze lozingsvoorschriften:
- Wanneer de regels van toepassing zijn
- Beste beschikbare technieken (BBT)
- Verboden en voorwaarden
- Gerelateerde wetgeving
- Controleaspecten
- Let op: er gelden ook andere voorschriften
Wanneer de regels van toepassing zijn
In hoofdstuk 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. De regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.21 valt en
- paragraaf 4.21 in hoofdstuk 3 van het Bal voor uw bedrijfstak is aangewezen
In deze paragraaf van het Bal wordt met reinigen bedoeld: een voor- of nabewerking in combinatie met een andere bewerking. Zoals het reinigen van een oppervlak om er een lijmlaag of coating op aan te brengen.
Onder het reinigen van steen wordt ook het chemisch behandelen van steen verstaan. Dit gebeurt meestal door de stenen te dompelen in zuurbaden. Na het zuurbad worden de stenen afgespoeld met water of door een spoelbad met water gehaald.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Niet lozen is de best beschikbare techniek. Dus zoveel mogelijk droog opruimen.
Soms wordt er bijvoorbeeld een laag epoxyhars aangebracht op marmer. Om breekbare of gescheurde marmerplaten voldoende stevigheid te geven om ze verder af te werken. Uitgangspunt is dat ook hierbij geen afvalwaterstroom ontstaat.
Om het oppervlak van natuursteen of kunststeen te beschermen, wordt het soms behandeld met sealers of worden impregneermiddelen gebruikt. Uitgangspunt is dat ook hierbij geen afvalwaterstroom ontstaat.
Een zuurbad mag niet worden geloosd. Het moet als gevaarlijk afval worden afgevoerd.
Het spoelwater dat ontstaat bij het afspoelen van de stenen mag worden geloosd, afhankelijk van de gebruikte chemicaliën. Als sprake is van relatief schoon water met een iets lagere zuurgraad, is lozen in het vuilwaterriool meestal geen probleem. Bevatten de gebruikte chemicaliën stoffen die schadelijk zijn voor het aquatisch milieu? Dan is lozen verboden op grond van de zorgplicht. Beoordeling van de lozing door de aanvrager helpt om na te gaan of dit het geval is.
Verboden en voorwaarden
De voorkeursroute is lozen op het vuilwaterriool.
Gerelateerde wetgeving
Een zuurbad mag niet worden geloosd, maar moet als gevaarlijk afval worden afgevoerd. Hierop is titel 10.6 Wet milieubeheer (Wm) van toepassing. Dit betekent dat het afval moet worden afgegeven aan een erkende inzamelaar (artikel 10.37 Wm) en dat de gegevens hierover moeten worden bewaard (artikel 10.38 Wm).
Controleaspecten
Let bij het controleren van de lozingsvoorschriften goed op de volgende zaken:
- Toets de gebruikte hulpstoffen om na te gaan of er geen stoffen worden geloosd met een A- of Z-inspanning. De informatie hiervoor vindt u op de pagina Van ABM en Immissietoets naar maatwerk en vergunningvoorschrift.
- Is er een maatwerkvoorschrift voor een alternatieve lozingsroute?
- Kan het te lozen afvalwater doelmatig worden bemonsterd?
Om te bepalen of aan de lozingsvoorwaarden is voldaan, zijn de volgende normen van toepassing voor het bemonsteren en analyseren van afvalwater:
- Voor het bemonsteren van afvalwater geldt NEN 6600-1. Het monster wordt niet gefiltreerd. Bij het analyseren van een monster worden onopgeloste stoffen meegenomen.
- Voor het conserveren van een monster geldt NEN-EN-ISO 5667-3.
Bij lozing op een riool moet uit de riooltekening blijken:
- Op welke punten wordt welk afvalwater geloosd?
- Zijn de lozingspunten aangesloten op het eigen vuilwaterriool of een schoonwaterriool?
- Op welke lozingsroutes komen het eigen vuilwaterriool en het schoonwaterriool uit?
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast lozingsvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Die vindt u op de pagina inhoudelijke regels reinigen, lijmen en coaten van diverse materialen.
Begrip: Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer over het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).