Lozingsvoorschriften afvalwater van het reinigen van drinkwaterleidingen
In het het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) staan geen regels voor het lozen van afvalwater van het reinigen van drinkwaterleidingen. Die staan in het tijdelijk deel van het omgevingsplan: 22.3.8.7 van de bruidsschat omgevingsplan. En in het tijdelijk deel van de waterschapsverordening, afdeling 2.11 van de bruidsschat waterschapsverordening.
Op deze pagina
Bij het schoonmaken van leidingen wordt onderscheid gemaakt tussen: afvalwater afkomstig van leidingen uit het transportnet en afvalwater van leidingen uit het distributienet. Het gaat om leidingen voor het opslaan, transporteren en distribueren van drinkwater of warm tapwater, zoals bedoeld in artikel 1 van de Drinkwaterwet. Het kan ook gaan om huishoudwater, zoals bedoeld in artikel 1 van het Drinkwaterbesluit.
In grote lijnen levert het schoonmaken van leidingen uit het transportnet lozingen op van 100 m3 of meer. Lozingen van afvalwater afkomstig van distributieleidingen blijven daaronder. De tijdelijke regels uit de bruidsschat gaan over beide netten.
Beste beschikbare technieken (BBT)
Het direct terugbrengen van het afvalwater in het milieu (bodem of oppervlaktewater) is BBT. Het lozen op het vuilwaterriool is minder gewenst. De zuiverende werking vermindert namelijk als een relatief grote hoeveelheid schoon water wordt toegevoegd.
Verboden en voorwaarden
Afvalwater van het schoonmaken en het voor het eerst in gebruik nemen van drinkwaterleidingen en/of leidingen voor warm tapwater mag worden geloosd. Dat mag op of in de bodem, in een schoonwaterriool (artikel 22.160 bruidsschat omgevingsplan) of in een oppervlaktewaterlichaam. Dit is de voorkeursroute.
Wordt er geloosd? Dan mogen er ook geen chemicaliën zoals desinfecteermiddelen zijn toegevoegd aan het water dat wordt gebruikt voor het schoonmaken van drinkwaterleidingen.
Dit staat in artikel 22.160 bruidsschat omgevingsplan en artikel 2.43 bruidsschat waterschapsverordening.
Bij het lozen op of in de bodem mag geen wateroverlast ontstaan.
Is het lozen op of in de bodem, in een schoonwaterriool, of op een oppervlaktewaterlichaam redelijkerwijs niet mogelijk? Dan mag het afvalwater alleen in een vuilwaterriool worden geloosd.
Maatwerk
Wanneer desinfecteermiddelen zijn gebruikt, kan het bevoegd gezag het lozen met een maatwerkvoorschrift toestaan. De initiatiefnemer moet dit onderbouwen met de Algemene beoordelingsmethodiek (ABM) en de immissietoets.
De waterbeheerder (het bevoegd gezag) beoordeelt de argumentatie van de initiatiefnemer.
Controleaspecten
Let bij het lozen van afvalwater afkomstig van het reinigen van drinkwaterleidingen op de volgende zaken:
- Wordt de voorkeursroute gevolgd?
- Veroorzaakt een eventuele bodemlozing wateroverlast?
- Bevat het afvalwater desinfecteermiddelen? Zo ja, is voor de lozing maatwerk verleend?
Begrip: Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Lees meer over het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).