Hulpmiddelen
Om waterkeringbeheerders te ondersteunen bij het beoordelen van hun keringen, hebben Rijkswaterstaat en Deltares allerlei hulpmiddelen ontwikkeld. Links naar de overzichten van alle hulpmiddelen vindt u onderaan deze pagina. Op deze pagina gaan we kort in op 4 praktische hulpmiddelen:
- de handleiding Datamanagement
- de schematiseringshandleidingen
- de terminologielijst
- de parameterlijst
Handleiding Datamanagement
De handleiding Datamanagement beschrijft hoe beheerders de benodigde data voor het beoordelingsproces kunnen verzamelen en hoe ze de gegevens kunnen gebruiken voor de verschillende toetssporen. Ook geeft de handleiding aan op welke manier ze gegevens het beste kunnen opslaan. Om de beoordelingsresultaten te kunnen beoordelen, is het namelijk belangrijk dat de gebruikte gegevens, de uitkomsten van tussenstappen en de eindresultaten herleidbaar zijn. Daarnaast is het goed en gestructureerd opslaan van gegevens belangrijk, omdat ze dan voor meerdere taken binnen het waterveiligheidsdomein gebruikt kunnen worden. Denk aan onderhoud en beheer en het ontwikkelen van versterkingsmaatregelen. Het devies is dan ook: eenmalig inwinnen, zorgvuldig en gedocumenteerd opslaan en meervoudig gebruik. Bij dit meervoudig gebruik gaat het niet alleen om het hergebruiken van gegevens, maar ook om het verrijken of verfijnen van (waterkering)schematisaties om meer inzicht te krijgen in de sterkte en het gedrag van de waterkering. Naast deze algemene tips, staat in de handleiding ook hoe u dat doet en vindt u er gegevens van het project VNK (Veiligheid Nederland in kaart).
Schematiseringshandleidingen
Waterkeringbeheerders zijn zelf verantwoordelijk voor de gegevens over de sterkte van hun waterkeringen. Om te zorgen dat zij deze gegevens zo goed mogelijk kunnen voorbereiden, moeten zij weten in welke vorm de data nodig zijn en hoe ze kunnen worden ingevoerd in de Riskeersoftware. Verder moeten ze weten hoe ze data kunnen gebruiken bij het maken van goede schematisaties voor de verschillende toetssporen. En welke data en resultaten ze kunnen exporteren. Dit is beschreven in verschillende schematiseringshandleidingen. Deze handleidingen zijn gemaakt om te bevorderen dat beheerders de schematisaties voor de toetssporen zo uniform mogelijk opstellen. Als er een update verschijnt wordt dit gemeld in de nieuwsbrief BOI of nieuwsflits (als dit gelijk valt met een software-update).
Terminologielijst en parameterlijst
Termen, definities van termen en parameters moeten binnen het WBI eenduidig en uniform zijn. Hiervoor zijn een terminologielijst en een parameterlijst opgesteld. Voor de opzet en definities is aansluiting gezocht met Aquo-lex, het woordenboek van de Aquo-standaard dat is opgezet door het Informatiehuis Water voor de uitwisseling van gegevens binnen de watersector.
De terminologie en parameterlijst waren een hulpmiddel tijdens de bouw van de software. Ze moeten nog een update krijgen. Kijk voor de laatste informatie altijd in de handleiding van de betreffende software.