D-Soil en stochastische ondergrondschematisaties
Het schematiseren van de ondergrond is een belangrijk onderdeel van de schematisaties. Doordat in de meeste gevallen maar een beperkte hoeveelheid grondgegevens beschikbaar is, is de onzekerheid over de exacte grondopbouw groot. Daarom wordt de ondergrond in de beoordeling stochastisch geschematiseerd. Dit houdt in dat alle mogelijke samenstellingen van de ondergrond worden meegenomen, waarbij aan elke samenstelling de kans op voorkomen gekoppeld wordt.
Om beheerders te helpen bij het maken van stochastische ondergrondschematisaties hebben Rijkswaterstaat en Deltares een globale stochastische ondergrondschematisatie (WBI-SOS) ontwikkeld op basis van geologische kennis. Deze schematisatie is gemaakt voor de ondergrond onder alle primaire waterkeringen, met uitzondering van de duinen.
Om de globale stochastische ondergrondschematisatie te kunnen benutten, moet een beheerder deze schematisatie aanvullen met lokale ondergrondgegevens. Denk aan resultaten van sonderingen, boringen en laboratoriumproeven. Voor deze stap kan Soil Model worden gebruikt, een tool voor het maken van gedetailleerde lokale stochastische ondergrondschematisaties. Vervolgens kan de gedetailleerde lokale schematisatie worden gebruikt als invoer voor de rekenmodellen voor de toetssporen piping, macrostabiliteit en zettingsvloeiing.