Ga naar de inhoud
Aan de slag met de Omgevingswet
Zoeken in deze site
Kruimelpad
Home  Thema's  Water  Waterveiligheid  Primaire waterkeringen  Beoordelen primaire waterkeringen  Nieuwsbrieven BOI 
Menu
  • Home
  • Actueel
  • Bijeenkomsten
  • Regelgeving
  • Digitaal stelsel
  • Implementatie
  • Thema's
  • Contact

Nieuwsbrief BOI oktober 2019

Header nieuwsbrief BOI

BOI Nieuwsbrief

Hierbij presenteren we de eerste BOI-nieuwsbrief met informatie over het programma Beoordelings- en Ontwerpinstrumentarium (BOI 2023). Sinds de laatste WBI-nieuwsbrief – waarin het nieuwe programma voor het eerst aan u werd voorgesteld – is het een tijd wat stiller geweest. Dat betekent echter geenszins dat we hebben stilgezeten. Sinds de afronding van WBI 2017 hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van het BOI en het maken van een programmaplan, inclusief de afstemming met betrokken partijen. In deze nieuwsbrief informeren we u onder meer over de voortgang van het programma en het programmaplan, gaan we kort in op het project Kennis voor Keringen en lichten we de ‘najaarsrelease’ toe. Ook brengen we u, namens het directoraat-generaal Water en Bodem en de Unie van Waterschappen, graag op de hoogte van de voortgang van de eerste beoordelingsronde aan de hand van de resultaten van de tussenevaluatie.

Namens het programmateam BOI,

Alex Roos

Het programma BOI 2023

Eenzelfde basisinstrumentarium voor beoordelen en ontwerpen.

Het BOI-programmateam, dat bestaat uit Rijkswaterstaat WVL, Deltares en het directoraat-generaal Water en Bodem (DGWB) voert het programma BOI 2023 uit. Het doel van dit programma - dat we in samenspraak met diverse belanghebbenden hebben vastgesteld - is het op orde brengen en doorontwikkelen van het instrumentarium, waarmee waterkeringbeheerders primaire waterkeringen kunnen beoordelen of ontwerpen op basis van een realistische overstromingskans.

Het programma BOI 2023

Programmaplan

Als voorbereiding op de start van het nieuwe programma hebben we als BOI-programmateam de aanpak, werkwijze en gewenst resultaten beschreven in een programmaplan.

Programmaplan

Kennis voor Keringen

Rijkswaterstaat ontwikkelt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat waterveiligheidskennis. Dat gebeurt binnen het project Kennis voor Keringen (KvK). De kennis wordt ontwikkeld om Nederland op een optimale manier te beschermen tegen overstromingen, nu en in de toekomst. Met de nieuwe kennis kunnen partijen bijvoorbeeld de waterveiligheidsopgave beter in kaart brengen of slimmere instrumenten maken voor het beoordelen en ontwerpen van waterkeringen.

Kennis voor Keringen

Eerste tussenevaluatie: beoordelingsproces goed op stoom

In het draaiboek ‘Eerste beoordeling primaire keringen overstromingskans 2.0’ staat dat in de eerste helft van 2019 een tussenevaluatie van het beoordelingsproces moet worden uitgevoerd. Het doel van de evaluatie is nagaan of het proces en het draaiboek aanpassingen vergen om de ambitie van de eerste beoordelingsronde te realiseren.

Eerste tussenevaluatie: beoordelingsproces goed op stoom

Nieuwe release

Op 28 november, tijdens de landelijke beoordelingsdag 2019, verschijnt een nieuwe release met een aantal verbeterde en nieuwe producten voor het beoordelen en ontwerpen van primaire waterkeringen. Bij de ontwikkeling van deze producten hebben we nadrukkelijk gebruikers betrokken en rekening gehouden met hun wensen en ideeën. Tijdens de werkdagen van het KKP dit jaar hebben we veel van de ontwikkelingen en producten in concept al besproken met de deelnemers. Ook het ENW hebben we geïnformeerd over de voorgenomen release.

Nieuwe release

Modelonzekerheden golfberekeningen

Onlangs is bij de toepassing van het instrumentarium gebleken dat de berekende golfhoogten op sommige locaties afweken van de hoogten die experts daar verwachtten. Het bleek dat de verschillen ontstaan door de manier waarop modelonzekerheden zijn gedefinieerd en zijn toegepast in de verschillende onderdelen van het instrumentarium. Analyse van deze verschillen laat zien dat een combinatie van nieuwe inzichten in twee gebieden een significant effect heeft op de overstromingskans, berekend met het instrumentarium. Het betreft de dijken en kunstwerken langs de Noordzeekust en de Oostvaardersdijk langs het Markermeer. In alle andere gebieden is geen verdere actie nodig en kunnen beheerders gewoon met het eerder ter beschikking gestelde instrumentarium blijven werken.

Modelonzekerheden golfberekeningen

Landelijke Beoordelingsdag 2019

Net als voorgaande jaren wordt ook dit jaar weer een landelijke beoordelingsdag georganiseerd. De landelijke beoordelingsdag 2019 vindt plaats op 28 november in Congrescentrum 1931 in ’s-Hertogenbosch.  U kunt zich nu al aanmelden via onderstaande link [red. vervallen], hier vindt u ook het programma en de workshops. Wij verheugen ons erop u daar te ontmoeten en gaan graag met u in gesprek over de vorderingen bij het beoordelen van de waterkeringen in Nederland, de voortgang van het BOI-programma en de plannen voor doorontwikkeling van het instrumentarium.

Abonnement
Hier kunt u zich aan- of afmelden voor de nieuwsbrief Landelijke Beoordeling.

Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk dan de online versie.



Vraag het onze experts!

Heeft u een vraag over de Omgevingswet of onderliggende wetgeving? Of wilt u iets weten over praktische toepassingen of digitale voorzieningen?

Vragenformulier

Tel: 088 - 797 07 90
Bereikbaar op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur.

Alle informatie om je voor te bereiden op de Omgevingswet.

Interbestuurlijke samenwerking

Het programma Aan de slag met de Omgevingswet is een samenwerkingsverband van gemeenten (VNG), provincies (IPO), waterschappen (UvW) en het Rijk. Het programma ondersteunt overheden, maatschappelijke partners, bedrijven, initiatiefnemers en belanghebbenden om te kunnen werken met de wet.

Over deze site

  • Programma Aan de slag
  • Informatiepunt Ow
  • Verantwoording
  • Toegankelijkheid
  • Privacyverklaring
  • Cookies
  • Contact
  • Archief

Volg ons

  • @aandeslagow
  • Omgevingswet op LinkedIn
Rijksoverheid
Unie van Waterschappen
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Interprovinciaal overleg